Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Válečné drama z období druhé světové války o osudu jedné předsunuté mechanizované vojenské jednotky kdesi v africké poušti. Jednotka je po leteckém útoku téměř zdecimována a zbytek, který je odkázán pouze na sebe a své dovednosti, se vydává na strastiplnou cestu nepřátelským územím napříč pouští zpět na základnu. (Wiliem)

Recenze (8)

RHK 

všechny recenze uživatele

Henry Fonda hraje kanadského spisovatele, který se dobrovolně připojí k britské armádě ve druhé světové válce. Během pouštních bojů v Libyi vzpomíná na svou dívku v Británii, kterou miluje, ale zatím se nerozhodl ji vzít. Před válkou byl Fonda byl trochu nerozhodný a slaboch, zato v průběhu války, když se dozví o něco odvaze a o sobě od seržanta Kellyho, se sám stává úspěšným velitelem své malé pouštní jednotky a válečným hrdinou. Trailer: http://www.bing.com/videos/watch/video/immortal-sergeant/1y0892h7x?cpkey=22a2ab43-47d0-49e9-85b5-2b65e3c1d851%7C%7C%7C%7C ()

classic 

všechny recenze uživatele

Najlepšie na filme je finále, keď si preživší na čele s Henry Fondom usúdia, že nie je dobre ustúpiť, a tak prichádza do úvahy súboj proti skopčákom v excelentnej púštnej africkej búrke sa s nimi pobijú na život a na smrť, ale mali šťastie, že nebol po ruke obávaná „Púštna líška“ Erwin Johannes Eugen Rommel s jeho Afrikakorps, inak by z nich narobili rešeto ! Henry má výhodu, že jeho postava počuje vnútorné hlasy seržanta, ktorý zahynul v tejto misii, a tak mu pomáha, či spomína na svoju nádhernú frajerku VALENTINE, pričom ani ja som si neužil Maureen O'Hara, ktorá tu má málo času a priestoru, čiže minimum je na plátne ! Pre mňa osobne sa jedná o neúčinnú propagandu, kde som videl oveľa lepšie veci, neľutujem čas, len film je slabou náplasťou na aktuálne prebiehajúci svetový konflikt ! ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Sevřené drama malé skupinky vojáků, kteří se pouští vracejí na základnu, přičemž se musí vypořádat s nepřáteli, nedostatkem vody a také se svou rolí ve válce. Snímek je téměř celý natočený v ateliérech. Hlavní důraz je na postavě Henryho Fondy, který se coby zakřiknutý intelektuál necítí, aby mohl nést zodpovědnost a velet. Okolnosti ho ale donutí, aby se velení ujal a stal se vojákem. Jeho proměna je dobře vykreslená a uvěřitelná. Přestože film natočili za války, není to žádná přitroublá agitka. Pár naivních momentů, kdy Fondovi radí hlas ztraceného přítele, se dá překousnout, protože jinak jde o upřímný film nezastírající ani zbabělost vlastních vojáků. /7. 9. 14./ ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak zase jednou první komentující :-) Na začátku jsme seznámeni s britskou jednotkou kdesi v africké poušti. Skupinka vojáků pod vedením rozhodného a ostříleného seržanta je vybrána pro průzkum jednoho ze sektorů pouště. Mezi vojáky je i desátník (ve snímku nazýván kaprálem) Henry Fonda. Průzkum jede ve 3 vozidlech a při jedné ze zastávek je napaden nepřátelskými střemhlavými bombardéry. V boji přijde jednotka o polovinu mužů a dva z vozů, třetí je poškozen a uniká mu palivo. Vojáci jsou tak brzy nuceni hledat cestu zět do vlastních pozic pěšmo. Při další z přestřelek je zabit vedoucí seržant a velení se ujme nerozhodný Henry Fonda. Voda i jídlo docházejí a do vlastních pozic je to přes 80 mil nepřátelskou pouští. Je jen na něm jaké rozkazy vydá a zda své muže dovede bezpečně domů....Snímek se neodehrává jen v bojové oblasti, ale Henry Fonda při putování vyprahlou pustinou retrospektivně vzpomíná na svoji přítelkyni v Anglii, které se se svojí láskou k ní doposud nesvěřil. Oceňuji postavu velícího serži, způsob jejího odchodu byl na svou dobu neobvyklý. Co dodat ke zpracování? Ačkoliv byl snímek točen za války, dalo by se předpokládat že filmaři použijí autentickou bojovou techniku, která musela být běžně k dispozici. Bohužel se tak nestalo a německá technika vypadá opravdu srandovně. Stejně tak užité makety letounů měly k německým hodně daleko...(to bych ale chápal - studio asi těžko vlastnilo Štuku či Ju 52) u britské stíhačky ale prapodivný tvar moc nechápu. Na druhou stranu musím ocenit zpracování náletů, které na svoji dobu vypadalo velmi přesvědčivě. Většina záběrů se odehrává ve studiových kulisách ,,pouště" a přísahám, někdy jsem slyšel při volání vojáků ozvěnu jejich hlasů ve studiu. Snímek nijak nevybočuje z řady podobných válečných snímků, které měly v kinech při promítání pozvednout morálku vojska i u civilního obyvatelstva. Recept byl jednoduchý. Hollywoodská star s nějakou dobovou kočičkou, dobrodružný snímek z atraktivního prostředí a vítězství dobra nad zlem. U závěrečného titulku THE END nezapomnělo ministerstvo dodat dovětek BUY WAR BONDS :-)) Každopádně i v tomto černobílém snímku jsem viděl Henryho blankytně modré oči a to nejsem na kluky :-)) * * * ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Immortal Sergeant je v podstatě průměrný válečný film, který však potěší Henry Fondem v hlavní roli a napětím ke konci snímku. Vedlejší romantická dějová linie mi občas spíš překážela, ale ve výsledném dojmu nebyla špatným kořením, stejně jako vyjadřování myšlenkových pochodů hlavního hrdiny. Celkové vyznění snímku je takové komorní, což lze označit za významné plus. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (1)

  • Jedná sa o posledný film, ktorý Henry Fonda natočil pred jeho narukovaním do amerického námorníctva v 2. svetovej vojne. (westerns)

Reklama

Reklama