Reklama

Reklama

Duch ve stroji

  • Česko Ghost in the Shell (více)
Trailer 4

Major (Scarlett Johansson) je velitelkou Sekce 9, speciální policejní jednotky, která bojuje proti těm nejhorším kyberzločinům. Příběh se odehrává v blízké budoucnosti, kdy je svět závislý na moderních technologiích ještě víc než dnes a každé narušení technologického řádu může mít nedozírné následky. Koneckonců i hrdinka filmu je hi-tech produktem, dokonale vyváženou kombinací robota a člověka. S lidským mozkem a vyspělou robotickou schránkou se Major snaží dopadnout zločince, jehož cílem je zničení společnosti Hanka Robotics, lídra ve vývoji umělé inteligence. Major se však nepotýká pouze se zlem, ale také s vlastními pochybnostmi, když ji začíná zrazovat jediná nedokonalá část jejího jinak dokonalého těla – mozek. Čím dál častěji se jí v hlavě vynořují nesrozumitelné vjemy, které se zpočátku snaží potlačovat, ale posléze podněcují její zvědavost a přirozenou touhu přicházet záhadám na kloub. Tyto vjemy by mohly být otisky její předchozí existence, mohly by být klíčem ke vzpomínkám na její lidské Já, mohly by být klíčem k otevření její osobní Pandořiny skříňky, po němž se už na svět nebude dívat stejnýma očima. Protože všechno je jinak... (CinemArt)

(více)

Videa (15)

Trailer 4

Recenze (780)

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Scarlett Johansson je sice nádherná a táhne snímek svou hereckou kvalitou vysoko, ale sama tenhle akční nářez výš vytáhnout nemůže. Přeplácané prostředí bez špetky nápadu. Akce máme dost, ale to nic nemění na tom, že tenhle film vlastně o něčem jiném není. Doporučuji tedy vypnout mozek a užít si akci. 4/10 = 45% ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

To je nějaký trend, že komerční neúspěch svedou exekutivci na liberální společnost? Nejdřív člověk od Marvelu, který vidí důvod špatných prodejů v tom, že nahrazují bílé hetero superhrdiny za etnicky, genderově a co do orientace rozmanité postavy, přičemž důvodem prostě může být otrávenost z neustálého rebootování a znepřehlednění dosavadní kontinuity. Nyní osoba od Paramountu, která spatřuje nesmyslnou kauzu kolem witewashingu za příčinu nízké návštěvnosti. Já bych teda problém viděl spíš v tom, že (1) propagace cílila na fanoušky a fanynky původního snímku (´95), který ale není až tak známý, (2) hraná verze se prezentovala jako remake, tj. jako něco svatokrádežného pro znalé a nedostatečně silná značka pro nezasvěcené, přestože jde o velmi nápaditý prequel, (3) cyberpunk nemá dostatečnou tradici (vrchol v devadesátkách, v novém tisíciletí několik nepovedených zhollywoodizovaných verzí jako AEON FLUX či ULTRAVIOLET)._____ Osobně mě ale komerční neúspěch mrzí, protože GHOST IN THE SHELL (2017) považuji za velmi dobrý film, pokud publikum je: (a) ochotno přistoupit na uzpůsobení americkým tradicím vyprávění (příčinná provázanost dění na místo epizodičnosti a budování atmosféry dané "zastavením" narace jako v japonských anime); (b) znalé franšízy GITS, protože ta je tematicky postavena jednak na střetu proměnlivé identity a společnosti (korporátu, politiků), jednak na stylistických paralelismech vždy ve zcela jiném kontextu (Major skákající do neznáma, rozhovory na lodi, souboj s roboty, utržení robotické ruky...); (c) dostatečně otevřené na to, aby přijalo tento americko-japonský mash-up (americké vyprávění, japonské stylistické "výpůjčky"), který rozhodně nedělá cyberpunku špatné jméno. Failu se nedivím, ale jsem rád, že to vzniklo, protože to není parazit na kultu, ale příspěvek do ságy. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

|73%| Viděno v kině. Na Ghost in the Shell jsem se velmi těšil. Očekával jsem akční a zábavný sci-fi výplach. Ve výsledku jsem dostal trochu něco jiného, ale zklamaný nejsem. Pravda, čekal jsem ještě o ždibec více, ale i tak mě to neurazilo a bavilo od začátku do konce. Tempo filmu je zpočátku pomalejší, ale postupem času se začne rozbíhat. Oceňuji, že to nebylo přeplácané jen akcí a klasickým klišé. Nešlo jen o hlavní hrdinku, ale poukázalo nám to na pohled moderně zřízeného světa mezi ony roboty. Vizuál byl opravdu vydařený, spojen s temnější atmosférou. Scarlett Johansson to zvládla dobře, přitažlivá jako vždy. S ostatními herci nemám problém. Tak co mi vlastně chybělo? Já si opravdu nemůžu nijak výrazně stěžovat. Natočeno to bylo téměř bezchybně, jen tomu trochu chyběla šťáva. Celkově už bylo natočeno dost filmů, tak je jasné, že určité scény člověka už tolik nechytnou – poukazuje to na obdobné filmy. Co se týče akce – nemám s ní problém, mohlo jí ale být buď více, nebo měli být akční sekvence delší. Taky bych více prohloubil minulost robotické hrdinky a jejich útočiště s ostatními uprchlíky. Také finále mi přišlo takové utnuté, čekal jsem, že se vyhrotí víc. No, dost kritiky. Mě to bavilo. Kdo má rád filmy s roboty, tak by mu to mělo sednout. A na nějaké srovnávání s Matrixem apod. se tu může zapomenout. Možná, že se to tak tváří, ale ve skutečnosti se jedná o klasický moderní sci-fi, který si jde svou vlastní cestou. Za zmínku ještě stojí vydařená hudba, která se do vizuálu a atmosféry hodila. Těším se na další shlédnutí. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Pane, vy jste Scarlett! Tenhle film bude plně doceněn někdy za padesát let, kdy už nová generace lidí bude běžně souložit s roboty s lidským vědomím, podobajícími se na Scarlett Johansson. V současné době tenhle film spíše jde po stopách Robocopa, Blade Runnera i jiných vzdálených scifi příbuzných, kteří už zde byly před tímto počinem. A pak je zde okruh anime píčusů, kteří budou filmu spílat, že se zásadně odklonil od jejich milované původní předlohy. Pokud film nenavštívíte v kině, ochudíte se o porn-design, který představuje z celého filmu to nejzajímavější a nejvypiplanější. Režisér Rupert Sanders moc nezvládá s danou látkou pracovat. Jeho film prakticky nevyvolá žádné emoce, žádné napětí, neustálá snaha ponechat akční složku v pozadí a vytáhnout nějaký filosofický ocas i odkaz, je v komerčním filmu spíše na obtíž. Takže i film, co má méně rozmáchlou stopáž, může znudit. Což o to, Scarlett je stále živočišná samice, která film spolehlivě utáhne, jenže by neškodilo, kdyby ve filmu byly i jiné atraktivní faktory stran účinkujících postav. Michael Pitt, Pilou Asbek, Juliette Binoche a spol. působí jen do počtu, aby hlavní hrdinka nebloudila ve filmu tak sama. Nejvíce zásadních momentů se dostaví až v závěrečné třetině filmu. Odhalí se zde skutečný původ hrdinky, mám za to, že to mělo vyznít jako pointa celého vyprávění, zjistíme také pravdu o tajemném muži v kápi jménem Kuze, který je většinu filmu považován za teroristu, jedna z kladných postav zemře. Prostě jak se ve filmu dělo méně než by bylo záhodno, tak se to ve finálním úseku najednou rozjelo. Některé scény byly pronikavě originální, třeba ta s hlubokým ponorem, vím akorát, co je hluboké hrdlo, ovšem ponor je osvěžující novinka a nejedná se o žádnou sexuální praktiku. Stejně ale, i přes výskyt potenciálně nevšedních scén, budete většinou vyhlížet konec. Akční to moc není, kecy ve filmu k ničemu extra nevedou a Scarlett nemusí být zrovna váš ideál. No co, v krizi se dá vizuálně ošukat i dřívko od nanuku. 5/10 ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Tato adaptace známého anime z roku 1989 to již od začátku nemělo snadné. Už kvůli přísným očekáváním a nedůstojnými trailery. Nakonec si ale tato adaptace vede celkem důstojně. Film si jde komornější cestou, jde o jeden prostý kriminální případ který v sobě ale skrývá mnohem víc. Akční scény fungují, komorní linka hlavní hrdinky také a celé pozadí toho světa je krásné a přitažlivé . Každá postava je dobře obsazená (I Scarlett) a každý herec v ní funguje (Takeshi Kitano je bůh) Pokud film v něčem kolísá je to opravdu dějová linka která není patřičně udělená na úkor filmu ale i přesto jde o milé překvapení. ()

Galerie (121)

Zajímavosti (18)

Související novinky

Scarlett Johansson jako šéfka podsvětí

Scarlett Johansson jako šéfka podsvětí

04.07.2018

Herečka Scarlett Johansson (Vicky Cristina Barcelona, Lucy) a režisér Rupert Sanders (Sněhurka a lovec) za sebou mají čerstvě spolupráci na filmové adaptaci slavné mangy Ghost in the Shell. A zřejmě… (více)

Akira od režiséra Thora?

Akira od režiséra Thora?

21.09.2017

Letošní hraná verze Ghost in the Shell moc velký byznys neudělala. Hollywood se z toho ale nepoučil a studio Warner Bros. momentálně žene do kin Akiru. Šestidílná manga Katsuhira Otomy se v roce 1988… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Scarlett Johansson v Ghost in the Shell

Scarlett Johansson v Ghost in the Shell

06.01.2015

Když se v rozmezí čtvrt roku objevíte ve dvou akčních filmech, které vydělají 714 a 458 milionů dolarů, nabídky na další výbušné role se k vám jen pohrnou. A přesně to je případ Scarlett Johansson,… (více)

Reklama

Reklama