Reklama

Reklama

Veřejný nepřítel č. 1

  • Francie L'Instinct de mort (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Recenze (537)

brando 

všechny recenze uživatele

Krásně postaru natočená gangsterka, která ovšem postrádá větší soudržnost scén a lepší vykreslení hrdiny. Na rok 2008, ale velmi poctivá práce bez nesmyslných "zlepšováků". ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Aj francúzska kinematografia má svoje veľkofilmy a tento je veľmi dobrý predstaviteľ. Divákovi ponúka slušnú akciu, výborných hercov, poriadnu výpravu, ale hlavne zaujímavý príbeh. Tento komentár píšem bez toho, aby som si pozrel epilóg, takže nechcem príbeh označiť nejakým superlatívom, ale som si priam istý, že to tak bude... No a Cassel je pre film alfou a omegou! Netušil som, čo sa v ňom skrýva... Klobúk dole! ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Kdyby tam nehrál Vincent Cassel byla by to nuda... Počkat! Byla to bohužel nuda i s ním. ;-P Prostě dokumentární výjevy ze života jednoho gangstera. Nic víc, nic míň. Na druhou stranu Češi by něco takového natočit nedokázali... ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Neskutečnej kulervoucí mafiánskej snímek. Celou dobu tak hutná temná gangsta atmosféra, až mi tekli sliny, jak to bylo úžasný !!! ()

lykan9 

všechny recenze uživatele

Abych řekl pravdu, tak jsem se poměrně nudil. Dojem se zlepšil až od poloviny filmu. Ale u filmu, od kterého dle hodnocení očekávám úžasnou podívanou, bych čekal více. Škoda, že neměl více prostoru Gérard Depardieu. Dal bych možná o hvězdu víc. ()

Pupidyk 

všechny recenze uživatele

Fundamentální čtyřhodinový opus o dvou dějstvích. Nejnákladnější francouzský film všech dob ty maňále nenásilně chrlí všemy směry. Nesnáším dlouhé stopáže, ale oba filmy jsem sjel takřka nepřetržitě, a nechápal jsem. Profesionálně dokonalý snímek. Když spusili Clash po třech a půl hodinách svoje London Calling, nevěřil jsem, že je něčeho takového franc. kinematografie schopna. Nevěřil jsem, že mě dokáže po čtyři hodiny udržet v sedle. A vy tomu teď také určitě nevěříte. Věřte. top 10 ()

svobik 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv mám několik vcelku zásadních výhrad, těžko skrývám nadšení. Scénář Veřejného nepřítele je evidentně VELMI hutný, na což Richet místy značně doplácí. Snaží se do filmu procpat co nejvíc více či méně důležitých scén, které především v první polovině usekne až příliš brzy. Stěžení události tak nemohou vyniknout tak, jak si asi režisér původně představoval a Veřejný nepřítel tak působí značně nekonzistentním dojmem. Jinak je ale vše na správném místě, řemeslně se totiž jedné o naprosto brilantní práci (kamera) ještě umocněnou o božského Cassela, kterému se díky roli otevřou i ta poslední zavřená dvířka. Frantíci zkrátka ukázali, že se mohou klidně rovnat s Hollywoodem a já se pekelně těším na ještě zajímavěji vyhlížející Epilog. 7/10 ()

Jacob23 

všechny recenze uživatele

Vytecny Cassel,paradni hudba,slusna kamera..Film ma bohuzel dost prazdnych mist ale jinak je to vyborna ,biografie, jednoho drsneho Frantika.Paradni uvodni titulky.Tesim se na zbytek ()

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Nemohl jsem se ubránit dojmu, přes všestranně kvalitně odvedenou filmařskou práci a faktu, že se pravděpodobně Casselův herecký výkon zařadí mezi ty nezapomenutelné, že tomu všemu chybí nějaký hlubší přesah, scény brutálního násilí mi přišly dokonale samoúčelné, u pár dějových linek mi přišlo, že vyšuměly do ztracena. Kvůli výkonu Vincenta Cassela však film rozhodně stojí za zhlédnutí. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Ve starém stylu natočený kriminální příběh vymezený životopisným okruhem skutečné postavy francouzského zločince Jacquesa Mesrinea. Chronologicky uspořádaná prohlídka (vyjma začátku) zásadních okamžiků jeho "kariéry" postrádá nějaké zásadnější sepětí, ale především díky výbornému Casselovi drží příběh pohromadě. Je mi jen trochu líto Gérarda Depardieu, který jakoby z touhy naplnit osud Marlona Branda tloustne do nepříjemných rozměrů. 80% ()

cross 

všechny recenze uživatele

***1/2 - Velmi umě natočená kriminálka s tradičním feelingem doby v níž se odehravá, vydařenou hudbou a perfektní kamerou... Leč, rovláčnost prvního dílu i samotný příběh není dostatečně poutavý natolik, aby nadmíru navnadil na jistě více akční díl druhý - i když jako oldschoolová zábava ve více než nadprůměrný. Co mě štve a pobuřuje nejvíc je evidentní snaha bezúčelným protahováním příběhu rozdělit film na dvě části, jen ať se diváci co nejvíc prohnou - to mi dost vadí, protože by stačilo drobné prostříhání a mohl být film v celku - a nikdo mě nepřesvědčí o opaku že rozseknutí na dvě části má jiný důvod než pouze ten finanční.... ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit oba dva díly odděleně, takže je můj komentář společný. Perfektní záležitost, dobře odvedená filmařina, super herecké výkony a vynikající atmosféra. Kladů je hodně a asi bych se opakoval po ostatních. Drobný nedostatek vidím v občasné zkratkovitosti (i přes to že je filmy mají dohromady cca 4 hodinovou stopáž) a místy podivných scénáristických skocích. Živější jednička se mi líbila možná více, než napínavější a dramatičtější dvojka. Výsledný efekt tak na 4,5 hvězdy, ale přimhouříme oči a budeme zaokrouhlovat nahoru. ()

toyrider 

všechny recenze uživatele

No Francie se v posledních letech přibližuje svou produkcí Hollywoodu, že už je na americkém území, dokládá i tento film.Jinak celkem zajímavý životopis s rysy francouzské kinematografie, a ta se snad pod nátlakem kvantity nezmění. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Skvělá retro kriminálka s vynikajícím Casselem. Uteče jak voda a Cassela jsem hltal každou chvíli co se objevil,takže vlastně pořád, jelikož vlastně nesleze z plátna. Moc moc pěkné ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Je to skôr životopisný ako dramatický film nebodaj thriller. Napätie som nepociťoval a dramatických problémov niet okrem problému ako ujsť z väzenia. Francúzski mafiáni akosi nie sú dostatočne štýloví ako americkí alebo zákerní ako talianski kolegovia. Dokonca musia aj pracovať na stavbe a vyzerajú ako prisťahovalci z arabského sveta a sumo zápasníci. Akosi to celé nefunguje. ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Neevropsky se tvářící francouzská produkce začíná poněkud pozvolna, ovšem postupně se přidává na plynu a na drsnosti stejně, jak se kazí povaha hlavní postavy. Tu výtečně ztvárnil konkurent Dannyho Oceana Vincent Cassel, který ve své roli působí tak jistě, až vás z toho mrazí. První část tohoto snímku připravuje pevnou půdu pro Epilog, který, pokud bude stejně intenzivní jako druhá půlka tohoto dílu, bude bez váhání za 5 hvězd. Pro mě jedno z největších překvapení letoška, které přišlo na samotném konci roku. Paráda. ()

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Já do francouzskejch filmů nikdy moc neviděl. Šnekožrouti mě moc nezajímali a znal jsem akorát Belmonda, Funése a Richarda. No a dneska k těmhle oblíbencům můžu přidat i Vincenta Cassela. Je fakt, že se mi líbil už ve Východních příslibech coby ruskej mafiánskej synáček. Tuhle roli jsem mu fakt věřil celej film. No a tohohle se zhostil taky dobře. Jméno Jacques Mesrine mi nic neříká, to je jako kdybych chtěl po Frantíkovi aby mi řek, kdo je to Kajínek. Ale co se filmu týče, tak když pominu až neuvěřitelně trapnej útěk z kriminálu (to je škola hlídaná víc), přežití po několika kulkách ze samopalu a sem tam nudný chvíle, tak je to určitě jeden z lepších filmů, co se mi letos dostaly před ksicht. Už se těšim, až si zejtra pustim druhej díl! ()

Styxos 

všechny recenze uživatele

Veřejný nepřítel č.1 je snímek, ktrerý by neměl uniknout pozornosti žádného strávníka mafiánských filmů. Mě osobně gangsterka na francouszký způsob velmi chutnala. Předně se mi líbil Jacques Mesrine v bravurním podání ostříleného mazáka Vincenta Cassela, který jeho chování skvěle vystihl. Pozornosti strávníka by rozhodně neměla uniknout ani jedna s luxusních krásek po (anti)hrdinově boku. Stejně jako mafiánský Big Boss v podání mírně obézního Gérarda Depardieu. Teprve s druhou částí bude vyznění příběhu úplné a já už se moc těším, až si jej pustím. ___________ Veřejný nepřítel č. 1 - film plný násilí, vtipu, sexu, nadhledu a elegance ukázal a dokázal, že evropská kinematografie se nemá vůbec za co stydět a že by mohla časem krvavě šlapat na paty té americké. ()

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama