Reklama

Reklama

Jezero smrti

Trailer

Steve chce vzít svou drahou polovičku, přítelkyni Jenny, na romantický víkend pryč z města k jezeru Eden. V panenské přírodě plánuje požádat Jenny o ruku. Setkají se tam však s partou mladých teenagerů, kterým se moc nelíbí, že jsou na jejich oblíbeném místě vetřelci. Steve se snaží nejprve o vyjednávání, ale zbytečně. Nebezpečný kolotoč hry o přežití se roztáčí ve chvíli, kdy partička ukradne jeho auto a potyčka skončí smrtí psa jednoho člena gangu. Skupinka v čele s psychopatickým mladíkem se rozhodne pomstít způsobem, který se vymyká normálnímu lidskému chápání. Hra na kočku a myš začíná. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 295)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Docela pecka, tady vraždí sedmnáctiletí frackové a přitom to působí reálně! ... Idylická dovolená u jezera se pro mladou učitelku a jejího boyfrienda změní v docela tuhý souboj o život. Jenže nestojí za tím maskovaný vrah, ani parta smradlavých jižanských buranů, ani bubák - nýbrž místní mládežnická elita. A jaktože to může působit reálně? No, protože jak se věci zvrhnou, strach že se to provalí je ta nejlepší motivace po všem zamést stopy... Jedna věc: tenhle snímek se dal vyprasit do nepředstavitelných výšin kontroverze a toho, co nikdo normální nikdy nebude chtít vidět, už protože podobný námět se hned tak nevidí, ale nakonec to zůstalo ještě relativně v mezích normálu. Jestli je to dobře nebo ne, toť otázka. Přeci jen, rubačka dětí v seriózním duchu a stejná dávká násilí páchaná dětmi, to už je docela citlivá záležitost a zatím všudypřítomné tabu. Ale ať tak či onak, Eden Lake je hodně povedený film. (screeny) ()

JAn 

všechny recenze uživatele

They are just children... they are just children. Nádhera! Proč ´sem to jen tak dlouho odkládal? Fantastický survival, který nedá nevzpomenout na nic menšího než geniální boormanovku Deliverance. Hutná atmosféra, nadmíru sympatické postavy, pusobiví hajzlíci, fantastická kamera, výtečný David Julyan a neskutečně dravá a provokující poslední čtvrtina filmu. Malý zázrak na poli buranského filmu. ()

Reklama

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Hororům jsou občas vytýkány klišé a stereotypy, přestože jsou to právě ony, které posilují nevyhnutelnost událostí tím, že z pravidel a očekávání ani na moment nevybočí. Co se v jiných žánrech stává tisíckrát omletým schématem, je v hororu osudovostí. Tomu odpovídá koncept identifikace s postavami pozměňovaný v průběhu filmu – divák začíná jako klaďas (páreček), ale ve druhé půli se mění v ty, kdo mučí a ubližují, protože svým voyeuristickým zájmem prodlužuje utrpení obětí a film to o něm moc dobře ví. Leckdo u konce jistě zatouží vrátit se do pozice párečku a pomoct jim seřezat záporáky, jenže je pozdě. Musí to vytrpět s nimi. Něco jako když se vám přetrhne lano při bungee jumpingu. ____ Proč mám opět ten důvěrně známý pocit, že zatímco většina filmů nám bezostyšně lže a operuje s nereálnými hrdiny, jedině horory odpovídají skutečnosti. Zvláště pak současná oblíbená módní vlna anti-frankensteinovského hyperrealismu výhradně lidských monster. Ono je to velice ošidné, protože štáb se při natáčení nepochybně bavil – jako se to ostatně děje při každém natáčení, pokud tedy nerežíruje Kubrick, který dělal jeden záběr na 70krát –, ovšem nejzazší hmatatelné síle fikce to v dopadu kupodivu nikterak nebrání. Proto jsou horory herecky nejméně náročný žánr – protože odpovídají životu a herci nemusejí číst vykonstruovaný scénář a přebírat rejstřík akčních, melodramatických nebo oduševnělých hrdinů. Stačí jim sáhnout do podvědomí, do oblasti, kde mají nahrány odpradávna zafixovaný darwinistický kódy. ____ Ten film jistě potěší feministky, protože zjevně umísťuje středobod vyprávění do ženy. Chlap je zde slaboch a pouhý strůjce mučení – jak v rovině neschopnosti hrdinku chránit (přitom Michael Fassbender hrál ve 300), tak v rovině hlavních záporáků. ____ Zjevná je paralela s filmem This Is England. Jeden ze záporáků v něm dokonce hrál (Thomas Turgoose) a pouze se přesunul z role skinheada do role hixploitationera, burana mučícího bezbranné měšťáky. Vtip je v tom, že do obou rolí dorostl nikoliv vlastní vinou – tím, čím je, se stal díky špatnému sociálnímu zázemí, jinými slovy, když je fotr hajzl, je hajzl i dítě. Ostatně, jistě ne náhodou je hlavní hrdinka vychovatelkou dětí ve školce a nesporně i budoucí matkou. Celý film tudíž tematizuje koloběh dítě-puberťák-rodič a ptá se po bodu, kde se tento koloběh zvrtne a začne produkovat násilníky. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Každý hororový fanoušek by měl zbystřit, tohle je totiž bomba, na kterou mnoho z nás v roce 2008 dosud marně čekalo. Velice intenzivní a maximálně znepokojující zážitek. Otřepaná základní dějová linka (milenecká dvojice v lese potká psychopaty, kteří jim chtějí ublížit) je zde podána takovým způsobem, že působí neskutečně realisticky a vy zavzpomínáte, jestli jste o něčem takovém nedávno nečetli v novinách. U mnoha filmů se mi stává, že alespoň z části fandím záporákovi (zvlášť ve vyvražďovačkách), ale v Eden Lake jsem doslova toužil po happy endu, popřípadě po pořádně krutém potrestání nezletilých násilníků. Vlastně nemám nic pořádného, co bych mohl vytknout - závěr se povedl, torture scény působí tak jak mají, hrdinové jsou až překvapivě sympatičtí. Eden Lake je v podstatě slasher výrazně obohacený exploitation-prvky a dokazuje výsadní postavení současného evropského hororu (ta krásně nekorektní scéna s táborákem by dnes v Americe neměla šanci vzniknout). Horror movie of the year ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Velmi drsná letní vybíjená, při níž na jedné straně stojí manželský pár a na druhé partička všeho schopných teenagerů, je napínavá od začátku až do konce. Ovšem sílu takového Vysvobození nemá ani náhodou. Přesto za jedno podívání Eden Lake určitě stojí a moc chyb na něm nenajdete. Je to taková formálně dokonalá, ale hodně chladná brutalitka. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (16)

  • V scéne po návrate na pláž je možné vidieť tieň mikrofónu. (mivr)
  • Jezero Eden je ve filmu umístěno ve Velké Británii, ve skutečnosti se ale nachází v americké Minnesotě. (LentilleLily)

Reklama

Reklama