Reklama

Reklama

V roce 1972 byla stanovena stupnice vyšetřování případů s podezřením účasti mimozemské inteligence. Zpozorování UFO bývá označeno jako první druh setkání, shromáždění důkazů znamená druhý stupeň, kontakt s mimozemšťany je druhem třetím. Poslední, čtvrtý druh setkání, označuje únos. Dokumentace třetího a čtvrtého druhu setkání neexistovala. Donedávna.
Provokativní thriller Čtvrtý druh je natočen podle skutečných událostí v odlehlém městě Aljašky, kde od šedesátých let dochází k záhadnému mizení lidí. Tento jev nebyl nikdy uspokojivě vysvětlen. Díky natáčení psychologických sezení s traumatizovanými pacienty objevila a shromáždila doktorka Abigail Tylerová (Milla Jovovich) extremně znepokojující důkazy o setkání čtvrtého druhu, které vedly k obnovení vyšetřování záhadných zmizení. Dosud nezveřejněné archivní nahrávky z psychologických sezení doktorky Tylerové jsou zveřejněny i ve filmu. Jejich použití dělá z filmu Čtvrtý druh ještě mrazivější podívanou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (860)

castor 

všechny recenze uživatele

Počáteční minuty jsou výborné.. jenže nic netrvá věčně a snímek se BOHUŽEL hodlal stát něčím víc než jen béčkem o mimozemšťanech a ve vlastních ambicích se kapánek zašmodrchal. Zajímavý nápad, z kterého se trošku stává módní vlna.. někoho nadchne, jiného naštve. Já zůstal někde na půli cesty, o to snáz se mi na něj zapomínalo!! ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

"Záleží pouze na vás, zda tomu uvěříte nebo ne." -> Chtěl jsem tomu uvěřit a záhady kolem UFO mám opravdu rád, ale snaha v sugerovat a přesvědčit násilně diváka . . o existenci jiné rasy z tří záběrů, na které jsem čekal celou hodinu a nebylo z nich nic poznat, a jediné čím snímek zapůsobí je neštěstí matky, které unesli její dceru a jedna pořádná lekačka, film nezachrání a tentokrát tomu nepomohla ani Milla, která hrála dost nepřesvědčivě. Od hororu očekávám strach, od mysteriózna (ne)uvěřitelnost a od thrilleru napětí a spád, všechno se mi dostalo jak šafránu křovákům. 40 % ()

Reklama

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavě natočený horor. Skutečné záběry naháněly husí kůži. Milla Jovovich převedla skvělý herecký výkon, který jsem u ní nikdy neviděl a tím se Fourth Kind dost zvedl. Výborný horor, který váš vyděsí, ale jen pokud věříte. Věta, která zazněla ve filmu na začátku i na konci ,,Záleží pouze na vás zda tomu věříte nebo ne". Tato věta byla perfektní a Fourth Kind nepředhazuje rovnou to, že je to podle skutečné události, což beru jako obrovský klad. Záleží jen a jen na vás. Po třetím zhlédnutí jsem se rozhodl pro 9/10 = 90% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Hmm, asi je to na 70%, ale spíše kousek pod. Film nabízí otřepané téma (které se ale asi nikdy neomrzí) a tak se snaží nahnat 'body navíc' hrou na pseudodokument ve stylu Blair Witch. "Dokumentární" pasáže se míchají s těmi skutečně hollywoodskými a místy to působí skoro nepřehledně, když je divák na plátně či obrazovce nucen sledovat leckdy až 4 záběry současně. Různé nedostatky se ale snažili tvůrci zamaskovat atmosférou a na tomto poli se jim přeci jen vedlo lépe, některé scénky vypadají opravdu "hustě". V součtu to vyjde na takový lehčí "bu-bu" film, jenž může snadno znervóznět mnohého diváka, ale protřelé movie-matadory nechá v klidu a maximálně jim na tváři vyloudí lehčí úsměv. Kdo zarputile věří v UFO, ať si k mému názoru klidně přičte jednu (blikající a cik-cak se pohybující) hvězdičku navíc. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Rádoby polodokumentární horor natočený "podle skutečných událostí" a s "reálnými" videozáznamy. Jenže paradoxně tohle, co mělo být hlavní devízou filmu, je jeho největší problémem hodně to shazuje celkový výsledek. Kdyby to totiž celý natočili v "normálním" stylu a nepoukazovali furt na to, že se to opravdu stalo, tak by to bylo o hodně atmosféričtější a působivější. Podle skutečnosti to totiž samozřejmě není a ty dokumentární záběry to spíše ruší než aby přidávaly na působivosti. Přitom pár zajímavých scén se tu najde a režisér asi nebude úplný střevo. Chtělo to ale mnohem lépe celý koncept uchopit a do hlavní role obsadit někoho lepšího než Millu Jovovich, která to hlavně ke konci absolutně nezvládá. 30% ()

Galerie (49)

Zajímavosti (9)

  • Název Čtvrtý druh je odkazem na J. Allen Hyneka a jeho rozčlenění UFO. (3DD!3)
  • V mestečku Nome v skutočnosti nemajú šerifa. (movemat)
  • Skutečné město Nome na Aljašce je k nerozeznání od města filmového. Ředitel obchodní komory skutečného města po shlédnutí filmu prohlásil: "Fiktivní Nome je pěkné místo, přál bych si, aby jsme tu měli takové stromy." (_ksilt)

Související novinky

Milla Jovovich a vrah bez obličeje

Milla Jovovich a vrah bez obličeje

02.11.2009

Díky Dokonalému úniku máme Millu čerstvě zapsanou jako „holku, která má občas štěstí na zábavný film“. Uvidíme, jak se jí bude dařit dál. V pátek má v USA premiéru její sci-fi horor The Fourth Kind,… (více)

Reklama

Reklama