Reklama

Reklama

V roce 1972 byla stanovena stupnice vyšetřování případů s podezřením účasti mimozemské inteligence. Zpozorování UFO bývá označeno jako první druh setkání, shromáždění důkazů znamená druhý stupeň, kontakt s mimozemšťany je druhem třetím. Poslední, čtvrtý druh setkání, označuje únos. Dokumentace třetího a čtvrtého druhu setkání neexistovala. Donedávna.
Provokativní thriller Čtvrtý druh je natočen podle skutečných událostí v odlehlém městě Aljašky, kde od šedesátých let dochází k záhadnému mizení lidí. Tento jev nebyl nikdy uspokojivě vysvětlen. Díky natáčení psychologických sezení s traumatizovanými pacienty objevila a shromáždila doktorka Abigail Tylerová (Milla Jovovich) extremně znepokojující důkazy o setkání čtvrtého druhu, které vedly k obnovení vyšetřování záhadných zmizení. Dosud nezveřejněné archivní nahrávky z psychologických sezení doktorky Tylerové jsou zveřejněny i ve filmu. Jejich použití dělá z filmu Čtvrtý druh ještě mrazivější podívanou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (860)

imf 

všechny recenze uživatele

Paranormální aktivita se zelenými mužíčky natočená na trochu lepší kameru se slavnějšími herci? Nebo prodávání bludů pod rouškou senzacechtivosti? Film má své světlé okamžiky - většinou když někdo nelidsky řve, levituje nad postelí a trhá hlavou jako ve Vymítači ďábla, ale jinak je to takový narativní teleshopping, který slibuje, že když v následujících patnácti minutách neodejdete, dostanete pointu a k ní ještě jednou zdarma. A samozřejmě je to podraz. I bez Horsta. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

"Záleží pouze na vás, zda tomu uvěříte nebo ne." -> Chtěl jsem tomu uvěřit a záhady kolem UFO mám opravdu rád, ale snaha v sugerovat a přesvědčit násilně diváka . . o existenci jiné rasy z tří záběrů, na které jsem čekal celou hodinu a nebylo z nich nic poznat, a jediné čím snímek zapůsobí je neštěstí matky, které unesli její dceru a jedna pořádná lekačka, film nezachrání a tentokrát tomu nepomohla ani Milla, která hrála dost nepřesvědčivě. Od hororu očekávám strach, od mysteriózna (ne)uvěřitelnost a od thrilleru napětí a spád, všechno se mi dostalo jak šafránu křovákům. 40 % ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

V hororu dneska evidentně frčí krom masakrování mládeže taky ‚based on true events…‘, kde stačí pár nastříhaných záběrů ‚documentary-like‘ a kasičky pokladen už jenom cinkají. Šel jsem do toho s čistou hlavou, ale sotva Milla nakráčí do záběru, vytušil jsem, odkud asi tvůrci tu svoji pravdu brát budou. Uznávám, že zážitek to nakonec nebyl zase až tolik děsivý (ve smyslu filmařském), ale bohužel ani emocionálním. Paradoxně na mě více fungovala chvílemi umě navozená atmosféra znepokojení, než samotné hypnotické seance, ale jak už to bývá, horor je hlavně o postavách. Tyhle nemají nic moc ke hraní, byť jim snaha upřít nelze, když odříkávají ty jakože o dekádu dříve proběhnuvší dialogy. Nad touhle módou začínám pomalu zívat. 2 a ½. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Fakt nezvyčajný úvod už od prvých sekúnd v podaní M. Jovovich, ktorá varuje pred silnými zábermi a strašidelným príbehom. To všetko tvorcom vyšlo tak napoly, pretože až na pár strašidelných scén tu nejako nefunguje celkove prepojenie príbehu, spätne mám pocit akoby som sledoval niekoľko viac, či nemej vydarených scén, ktoré nedokázali vytvoriť nejaký súvislejší celok. Celkovo hodnotím priemerne, ale priznávam, že scény so zahľadenou sovou v okne pôsobili desivo. Film 60%. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý námět, který silně opisuje od průkopnické Záhady Blair Witch, navazuje na slabé Paranormal Activity a další pseudodokumenty, přičemž zvoleným stylem vyprávění se film samotný připravuje o jakoukoliv působivost, neboť nelogické prostřihy mezi v úvodu přiznanou inscenací událostí a "dokumentárními záběry" jen upozorňují na to, že sledujeme fikci - pouhou napodobeninu. Díky tomu je strašidelnost filmu prakticky nulová a to je u hororu docela velký problém. Nový trend vyčpěl dříve, než jsem čekal. Díky za Blair Witch, Cloverfield, Rec a District 9, ale takové bláboly, jako je Čtvrtý druh, si, milí filmaři, strčte za klobouk. 40% ()

Galerie (49)

Zajímavosti (9)

  • Podle propagačních údajů Universalu je film založen na výsleších psycholožky Abigail Tylerové, ale o žádné Abigail Tylerové nejsou na Aljašce, kde k událostem došlo, nikde žádné záznamy. Ředitel Aljašského psychiatrického institutu Ron Adler ani prezident Aljašské psychologické asociace Denise Dillard o Abigail Tylerové v životě neslyšeli. (3DD!3)
  • Skutečné město Nome na Aljašce je k nerozeznání od města filmového. Ředitel obchodní komory skutečného města po shlédnutí filmu prohlásil: "Fiktivní Nome je pěkné místo, přál bych si, aby jsme tu měli takové stromy." (_ksilt)
  • V mestečku Nome v skutočnosti nemajú šerifa. (movemat)

Související novinky

Milla Jovovich a vrah bez obličeje

Milla Jovovich a vrah bez obličeje

02.11.2009

Díky Dokonalému úniku máme Millu čerstvě zapsanou jako „holku, která má občas štěstí na zábavný film“. Uvidíme, jak se jí bude dařit dál. V pátek má v USA premiéru její sci-fi horor The Fourth Kind,… (více)

Reklama

Reklama