Reklama

Reklama

Epizody(16)

Komediální seriál z prostředí venkovského fotbalového mužstva, který mapuje jednu fotbalovou sezónu fotbalového klubu SK Houslice. (oficiální text distributora)

Recenze (922)

Matty 

všechny recenze uživatele

Okresní přebor je navzdory papírovým předpokladům opravdu opakovatelně koukatelný. Hlavní přednost seriálu představuje uvěřitelnost postav a prostředí. Škoda těch sem tam křečovitých vtipů, jimž k sobě scenárista strhává pozornost na úkor v rolích pohodlně položených herců. Škoda i těch známých herců (Vetchý, Vilhelmová), kteří z onoho balíkovského vesnického koloritu navzdory důkladnému maskování (Trojan) vyčnívají. Tempo není na komediální seriál úplně doladěné, ale neboť Okresní přebor nechce být sitkomem s přesně načasovanými gagy, delší dialogové scény a porůznu roztroušené vtipy s pomalu doznívajícími pointami tolik nevadí. Vykreslení venkova se pohybuje na hraně parodie, ale nikdy ji nepřekročí, stejně jako se tvůrci nikdy nesníží k tomu, aby se postavám vysmívali. Pouze je ukazují v situacích, kdy je těžké udržet si svou masku. Ve výsledku to vede k diváckému sebeuvědomění, jak jsme vlastně všichni trapní a chybující (jako v Hoří, má panenko nebo Láskách jedné plavovlásky, jimž se podobá scéna lidové zábavy). Nejsem si jenom jistý, jestli pravidelní diváci TV Nova tvoří nejvhodnější cílovku. 80% Zajímavé komentáře: Marigold, Radek99, NinadeL ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Okresní přebor platí především za jeden z nejzajímavějších televizních porevolučních projektů, rozhodně však ne nejlepších, jakkoli patří k mým nejoblíbenějším.. Začneme-li u pozitiv a předností seriálu, pak jde zřejmě o jediný český kus filmařiny, který nešustí papírem a neodehrává se v nějakém jiném vesmíru jako naprostá většina všeho ostatního, díky čemuž ho lze považovat za navýsost chvályhodný počin, protože tuzemští scenáristé by se od Petra Kolečka, který dokonale vnímá a variuje obyčejný český venkov, potažmo maloměsto, mohli učit, jakkoli by tedy právě tato filmová disciplína měla být vlastně samozřejmostí.. Bohužel však není.. I proto byl Okresní přebor tak téměř bezvýhradně přijat českým divákem bez ohledu na to, zda jim jinak fotbal samotný vůbec něco říká, právě pro tu jeho životnost postav a upřímnost a obyčejnost zápletek i samotných jednotlivých situací, samozřejmě podpořenou výtečným hereckým obsazením, když zejména Ondřej Vetchý s Luďkem Sobotou si užívají svoje životní role.. Okresní přebor vlastně i neúmyslně nastavuje dnešní společnosti zrcadlo, jakkoli odmítá zaujmout nějaký postoj vůči ní, díky čemuž snad i vlastně tolik baví, navzdory vyprázdněnosti některých epizod, prostřednictvím Prušinovského banální, leč maximálně svižné a vtipné grotesky.. Sympatický Prušiňák si zkrátka na nic nehraje, neopisuje a téměř nikdy se nepodbízí, což nedokážu nedocenit.. ()

Reklama

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele

Na českou novodobou tvorbu neskutečně kvalitní počin se spoustou nezapomenutelných postav a scén. Typicky české archetypy a poměry na vesnice vystihuje jako málo co (ač jsem rodilý Pražan, část dětství jsem vyrůstal na malé vesnici a mohu tak víc než dobře posoudit). S každým dílem zraje jako víno. Vetchý pak v roli cholerického trenéra je naprosto vynikající. Jednou bude kult. 91% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

16/16 Půjdeme-li po přímé lince nováckých půlhodinových seriálů, máme tu časem zavátý více epochální pokus Nováci, poměrně zdařilou Hospodu, výborného Draculova švagra, zoufalé Policajty z předměstí, specifický Comeback, který vyšel proti masovým tématům a uspěl i tam, kde byla Nova zatracena... a nyní tedy Okresní přebor. Formálně fajné, tématicky se více hodící na ČT, herecky střídavě oblačno. Nový zájem o Luďka Sobotu je v tomto případě zasloužený, přeci jenom po třech ordinérních filmech z let 90. neměl tak výraznou příležitost. Kdo by to byl řekl, že Nova podá ruku všem těm hořkým Náměstíčkům, Návsím a spol? Na druhou stranu je tu stálá přítomnost identické dramaturgie s Hospodou, která je de facto osvěžena skutečně jen o ty reály. A skutečným přínosem seriálů jsou pak jen ty epizodní návraty všech těch Mihulových. Kreace vysloužilců typu Trojana nechme stranou. Jediný, koho sem tam mohu je Leoš Noha, což je v kontextu k návratu hrdosti z trapnosti poněkud málo. Nicméně kolem a kolem je to i tak podbízívá sračka, která se z neznámého důvodu snaží otřít o všechny myslitelné i nemyslitelné problémy hýbající jedním unifikovaným okresem. Tak to už raději ten na severu. Tam bylo aspoň kvalitní finále. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

To že tento seriál bude populárny aj za desať rokov, tak o tom som pevne presvedčený. Okresní: Přebor sa totiž nesnažil zachytiť žiaden svetový trend, ani byť úžasne originálny. On vsadil na tú atmosféru, na tú mentalitu ľudí, na ten každodenný život. Teda na to, čo je každému nejakým spôsobom známe. Ale hlavne skvelý výber hercov z toho robí kultovú záležitosť. Ondřej Vetchý je bezchybný. Najlepšia časť je Na váhu. Hosťovanie Ivana Trojana bol skvelý ťah. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (75)

  • Poté, co Ludvovi (Pavel Kikinčuk) při hře na automatu dojdou peníze, jde hrát Adolf Větvička (Leoš Noha), který po pár otočkách vyhraje. V následujícím záběru je však možné všimnout si, že válce na automatu nemají výherní kombinaci. (Skarface)

Související novinky

Reklama

Reklama