Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hořká komedie režiséra Ondřeje Trojana Občanský průkaz na motivy stejnojmenné knihy Petra Šabacha sleduje osudy čtveřice dospívajících mladíků, jejich přátel, lásek a rodičů od okamžiku, kdy v patnácti letech dostanou občanský průkaz, až do chvíle, kdy se v osmnácti snaží uniknout vojně a pokoušejí se získat modrou knížku. Petr, Aleš, Popelka a Míťa dospívají v sedmdesátých letech, v době, kdy vyjít na ulici bez občanského průkazu znamenalo koledovat si o průšvih, a kdy povinná vojenská služba byla pro mnohé tím největším strašákem. Každý po svém i společně se snaží neztratit v totalitním státě zdravý rozum a smysl pro humor, ale také nezadat si s režimem. Prožívají řadu epizod, některé jsou úsměvné s nádechem absurdní grotesky, jiné dramatické a fatální. Občanský průkaz vypráví o tom zvláštním životním období, kdy dětství zvolna přechází v dospělost, a tahle cesta v každé době vede skrz bourání konformismu a rodičovských ideálů, revoltu vůči společnosti, hledání a nalézání sebeúcty. (Magic Box)

(více)

Recenze (1 550)

Infalín 

všechny recenze uživatele

Chvíli mi trvalo, než jsem si na film zvykl. Možná za to může i vypravěč v úvodu. Ale pak motor naskočil a nezadřel se až do konce. Tak trochu jsem se bál další sázky na retro jako na koně, kterej už doběhl, jenže obavy se s přibývajícím časem rozplynuly. Ani sladkobolnou nostalgii tvůrci naštěstí neservírovali... Jenom se nemůžu zbavit pocitu, že lidi se od sedmdesátých let moc nezměnili. Když vypustíte kanára z klece, taky má tendenci vracet se zpátky. Tenhle film ukazuje, jakej by to byl průser, ale nepoučuje. ()

TheTimo 

všechny recenze uživatele

Velmi milé a nečekané překvapení! První polovina je sice dosti silnější a film je dle mého názoru zbytečně natažen, ale i tak si zaslouží shlédnutí, a to s velmi kladným hodnocením! ()

MarryW 

všechny recenze uživatele

První film, u kterého jsem měla sto chutí si v narvaném kině stoupnout a zařvat: " Vy k***y komunistické!!!!!!" První film, po kterém jsem vylezla z kina totálně naštvaná. Jak mohlo něco takového existovat??! Díky bohu, že už v tom nežijeme. Film měl všechno - vtip, lásku, drama, absurditu. To prostě musíte vidět. ()

pan_ponozka 

všechny recenze uživatele

průměrní a neokoukaní herci, průměrně vykreslené pouta, průměrně vypracované dialogy dávají dohromady nadprůměrně příjemnou "hořkou" komedii. ()

superzurda 

všechny recenze uživatele

Nebudete se smát a řehtat celou dobu. Spíš si budete s úsměvem připomínat určité body života dokud nezjistíte, že dvě hodiny uběhly a musíte zpátky. ()

Mikec007 

všechny recenze uživatele

Předem musim říct, že Občanský průkaz je jediná knížka od p. Šabacha, kteoru jsem ještě nečetl, ale tohle je první film podle jeho předlohy, kde jsem úplně přesně poznal jeho rukopis a i kdybych nevěděl, že to napsal on, tak bych to při nejmenším tušil (to je poklona scénáři). Co se filmu samotnýho týče, tak pro mě je to nejlepš česká komedie (tragikomedie) za posledních XY let! Strašně se mi taky líbily až najivní herecké výkony hlavních představitelů i perfektní výkon otce po mrtvici. Vše doprovázely bezvadné a vtipy, které (jak je poslední dobou dosti zvykem) nebyly trapné. Básničky super, atmosféra super, prostředí super.... Prostě bez chyby! Za mě naprotá spokojenost (vůbec nelituju tý stovky, kterou jsem na tenhle film přispěl), potěšilo mě i z toho důvodu, že česká komedie není tak úplně v kopru, jak se mi v posledních letech zdálo... ()

Stuck 

všechny recenze uživatele

Komedie s hořkými prvky od režiséra Ondřeje Trojana opět nezklamala a dovoluji si říct, že film sám o sobě je po delší době pozitivním výkřikem do tmy české kinematografie. Příběh pojednává o čtveřici chlapců, kteří dospívají v nelehké době 70.let. Za každou cenu se snaží vyhnout nástupu na tehdy povinnou vojnu a mnohdy velmi vtipně. Ve filmu se setkáme se vtipnými hláškami, ale i momenty překvapení a rozhořčení, když vidíme jak těžká to byla doba a někteří lidé nejsou tací jaké jsme je původně viděli. Film bych doporučil více méně všem. ()

bedn1 

všechny recenze uživatele

Skládačka více či (častěji) méně povedených střípků, které dohromady moc nedrží. A k tomu extrémně nesympatická čtveřice ústředních představitelů s extrémně špatnými hereckými výkony. Na kultovní Pějme píseň dohola dávají bohužel zavzpomínat jen kolážové titulky a přítomnost Ani Geislerové. ()

Scenixia 

všechny recenze uživatele

SUPR SUPR SUPR. Konečně Český film, který není o nevěře (protože mi přijde, že posledních pár let se z 90% točí filmy jen na toto téma). Občanský průkaz je skvělý koktejl komedie a českého dramatu. Naprosto skvělé herecké výkony a hudba. Konečně film, který šoupne do kapsy i opěvované (ale i tak skvělé) Pelíšky. Prostě už bylo na čase, aby se takový film ukázal a já jsem za něj moc ráda! ()

Vozataj 

všechny recenze uživatele

Děj je z doby, kde by hlavní role mohli hrát moji rodiče. Klukům se to hraní teprve začíná dostávat pod kůži, ale působí to přirozeně a nepřehrávaně. Martin Myšička výborný výkon, Aňa taktéž...Jako celek musím hodnotit pozitivně, takže 4 hvězdy. ()

Chase 

všechny recenze uživatele

Hodnotí se lehce, komentář už je těžší. Největší cenu pro mě má, že jsem konečně viděl ve filmu minulý časy tak jak jsem si je představoval. A teď jestli je to pro film dobře. Znamená to, že je tak podbízivý, že si tam každej najde "ten svůj totáč" nebo tak dobrý, že tam ten jeden trefenej prostě je a basta? Pořád nevim, ale ten pocit při "běžném" příjezdu na hranice byl sakra opravdovej. Zase ale ti policajti byli i přes těch pár facek spíš otravný ňoumové...což, dle dojmů z mnohých vyprávění rozhodně nebyli. Film mě chytil, za cenu lístku stál určitě, na DVD si ho koupim, je dle mýho dobrej a já jsem sakra rád, že žiju v době ve který žiju. Ještě jsem si při dojmu z filmu zopakoval cosi, co napsal Jiří Voskovec: Demokracie není a díky lidské blbosti ani nemůže být ideální, ale jako jediné zřízení dává menšině, která má asi pravdu, právo žít a projevit se. Tak já se jdu projevit: "Proletáři všech zemí..." ()

Neuroxerus 

všechny recenze uživatele

Konečně po dlouhé době další skvost...Pelíšky pro mě byli po 11 let vrcholem české tvorby....po celých 11 let bylo natočených dost filmů a dokonce i dobrých filmů...ale nic se nevyrovnalo Pelíškům...nyní přišel Občanský Průkaz a velice příjemně mne překvapil:-)....Myslím, že scény byli dokonalé, herci dokonale odehráli bylo to doprovázeno vtipnými scénamy a z celého filmu mam výborný pocit...sice byl trošku delší a místy vypadalo, že už budou titulky, ale na konec se z toho vyklubala ještě pškná půl hodinka....Povedený film rovnající se svou kvalitou k Pelíškům:-) ()

trigan 

všechny recenze uživatele

Tento film není komedie ani tragikomedie. Ukazuje na rozdíl od jiných filmů o 70-tých letech průběh lámání osobností, aby se dalo "studovat", "mít práci", "mít kde bydlet" a formy trestu za neuposlechnutí. Mladí kluci zvládli svou roli a film může někoho dovést i k zamyšlení, kam až zajít a zachovat si důstojnost. ()

ZAUME 

všechny recenze uživatele

Výtečná česká komedie, jejíž kvalitu lze přirovnat k Pelíškům či Kurvahošigutntag. Vtipně pojaté komunistické období, avšak ne tak vtipně, aby jste nepoznali jak to stálo za hovno. Některé scény, zvláště ty s VB, mi připadali dosti povědomé.. ne však s dřívější, ale z dnešní doby. Mnoho příslušníků zákona by se snad po zhlédnutí snímku mohlo zamyslet. Shrnuto podtrženo - Občanský průkaz je velmi dobrá komedie se spoustou humoru a výbornými scénami. Nutno také připomenout vynikající herecký výkon Jiřího Macháčka, který bude doufám za zásluhy odměněn. ()

da_silva 

všechny recenze uživatele

Budu znít jak komunistickej aparátčík, ale můj verdikt je "prostříhat a zkrátit". Velice sympatickej film s hodně slušnejma mladejma klukama, ale dvě a čtvrt hodiny je strašně moc, spousta epizod by se dala vynechat. Škoda, rozjetý to bylo na výbornej film, ale poslední půl hodinu už jsem skoro protrpěl. Matouš Vrba (Popelka) byl výbornej, Kristýna Liška Boková je krásná. ()

Zirael 

všechny recenze uživatele

Nevím na kolik je to věrné své době, já jsem ji naštěstí nezažila. Všichni čtyři hrdinové mi přišli sympatičtí, bylo to plné vtipů, rychle to odsýpalo a na konci by mi možná ukápla i slza, kdybych neseděla v kině plném lidí. Ale hlavně, celou dobu jsem se bavila. Podle mě to byl nejlepší film tohohle podzimu. ()

Royalist Girl 

všechny recenze uživatele

[Školní promítání] Docela příjemné překvapení. Nepůsobí to tak nostalgicky a pozitivně jako kopa předchozí českých "hořkosladkých tragikomedií" (nebo jak se to jmenuje) o době komunismu, na druhou stranu možná trochu jako šablonovitý pokus, jak ukázat dnešní mládeži všechny absurdity té doby jednu po druhé. Atmosférou, herectvím a technickým zpracováním jde rozhodně o film na evropské úrovni. Váhám mezi 3 a 4 hvězdičkami, zatím volím 3 kvůli znatelné rozvleklosti. Po sestřihu na takových 100 minut by to bylo téměř dokonalé. --- 70 % --- ()

cancel 

všechny recenze uživatele

Máloco mě za poslední dobu nadchlo tak, jako právě Občanský průkaz. Ačkoliv nejsem pamětníkem, atmosféra té doby mě hluboce zasáhla a jedna hrůzná scéna střídala druhou. Parádní tragédie s komickým podtextem...nebo naopak? Nic to ale nemění na faktu, že herecké obsazení bylo výborné, hudba periodicky seděla a některé scény braly dech. Bravo, tleskám !!! 90% ()

mseet 

všechny recenze uživatele

Je dobře, že takové filmy vznikají. Díky nim se snad nezapomene, jak minulý režim smýkal s lidskými osudy. Ačkoli čtyři hlavní herečtí představitelé příliš nehráli, ačkoli je téma častečně otřepané, ačkoli je množství tragických událostí možná trochu přehnané, natočil Trojan dobrý český film o bolestivé kapitole našeho národa se silnými momenty a přesvědčivou atmosférou. Díky za něj. ()

Reklama

Reklama