Reklama

Reklama

Čtyři lvi

  • Velká Británie Four Lions (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Agilní Omar (Riz Ahmed) a trochu pomalejší Waj (Kavan Novak) jedou na výcvik do teroristického tréninkového tábora do Pákistánu, ale po čase jsou odtud vyhozeni pro neschopnost. Dalšími členy teroristické buňky jsou bílý muslim Barry (Nigel Lindsay) a magor Faisal (Adeel Akhtar), který umí sestrojit bombu a rozhodne se vytrénovat vrány, aby se staly nosiči bomb. Pátým členem je Hassan (Arsher Ali), ale ten dlouho nevydrží – při tréninku sám sebe usmrtí. Film končí scénou, kdy se samozvaní teroristé pokusí v převlecích spáchat sebevraždu při londýnském maratónu, ale vše samozřejmě dopadne jinak. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (601)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jeden z největších, ne-li největší, průšvih současné kinematografie je nedostatek odvahy v pojmenovávání věcí a procesů kolem nás správným jménem, konformismus a politická korektnost. Je menšina filmů, která si na nekorektnost hraje, ale jenom hrstka těch, které nekorektní skutečně jsou a zároveň mají nepopiratelné kvality. Patří k nim i Čtyři lvi, kteří představují zajímavou satiru na téma neschopnosti integrace muslimské menšiny v západní Evropě. Čtyři antihrdinové jsou bezvýznamné nuly, které žijí zapomenutelný fádní život a i když jim společnost umožňuje velmi pohodlně přežívat, svou nicotnost si nahrazují politickým radikalismem a sněním o džihádu uprostřed zkaženého světa, který jim nerozumí. Scénárista neváhal jít až na hranu, a tak se o terorismu jenom nemluví, ale taky jedná a dokonce ve jménu Alláha i umírá. Čtyři lvi ukazují, že se dá udělat nekorektní provokativní film i bez zbytečných vulgarismů a vtípků ze suterénu a la Saša Baron Cohen. Ale přesto všechno ode mě nejvyšší hodnocení nedostanou. Přece jen tempo a kvalita scénáře kolísá a ze čtyřlístku hlavních hrdinů si ode mě absolutorium, pokud jde o výběr vhodného hereckého typu a předvedené herectví, zaslouží jenom Barry alias Nigel Lindsay. Přesto jde o v daném žánru a dané tématice asi nejodvážnější filmový počin dneška. Celkový dojem: 80 %. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Velmi nekorektní, velmi britské, velmi černé a velmi humorné. Přesto mám pocit, že takhle ten amtérský džihád může vypadat v reálu, jako když se někdo pokouší v letadle sirkami zapálit plastickou trhavinu v podrážce nebo nacpe auto zábavní pyrotechnikou. Člověku se přitom vtírá do hlavy srovnání s jiným bojem, zachyceným ve filmu Paradise Now. Zatímco tam hlavní postavy věděly naprosto jasně, proti čemu bojují, tihle hrdinové svaté války vědí o Koránu akorát co se dočetli v dětském leporelu, jejich vlastní život nemá s náboženskými pravidly nic společného, ale strašně chtějí dokázat něco velkého, aby jejich život nebyl tak na hovno. Byť by to znamenalo smrt. A co může být větší než pořádná prda mezi výdobytky imperialismu. Zajímavé je, že policie to schytává ve filmu úplně stejně. "Je Wookie medvěd?" ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Heh tohle byla správná bejkárna. Když jsem náhodou natrefil na trailer na tenhle film, tak jsem si říkal, že tohle prostě musím vidět! A i když je pravda, že se z toho dal možná vytěžit ještě větší úlet, tak výsledek je i tak dost dobrej. Pěkně zparodovaný téma s typicky Britským sarkazmem. První půlka ještě není takovej mazec i když pár fórů je ultimátních (pokus o sestřelení letadla, explodující vrána) nicméně film má dobrou gradaci a to finále je epický, kdy jsem se při některých scénách válel smíchy po zemi. Cíl má kostým medvěda. Sejmul jsem ho! Mě to připadá jako žvejk! Sejmul si žvejka!!! narážka na zabití Usámy taky super plus titulek, že jedna ovce byla vyhozena do povětří při výrobě filmu. No nic nebudu už bojlerovat mrkněte na to doporučuji to jako dvojprogram spolu s kolekcí teroristických failů na youtube a zjistíte, že tenhle film není zase až tak daleko od pravdy. I když v dnešní době ve světle posledních událostí už aby asi jenom tak neprošel.80% ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

nehnevajte sa na mňa, všetci zastáncovia pichľavej satiry a nekorektného humoru, ak napíšem, že ani jedno ani druhé v tomto filme nebolo až tak vydarené, ako mohlo byť, že som sa síce na pár miestach pobavil, ale rozhodne to nesplnilo moje očakávania drzej a v téme trochu kontroverznej čiernej komédie. potešujúce je, že na rozdiel od morrisovho krátkometrážneho filmu (jeho názov sa tu nebudem snažiť zrekonštruovať) som jeho debut aspoň pochopil. a prečo tá prehnaná kritickosť, keď som sa v podstate zabával a film nemá nejaké väčšie chyby? lebo som vážne, naozaj fakt čakal pecku, komédiu roka, úplný odviazaný britský nášup. a nič. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ty ses tak blbej narodil nebo nás zkoušíš? Modli se tím směrem. Mekka je támhle." Nechodím v neděli do kostela, mé ucho se nedočkavě nenatahuje za muezzinovým hlasem, nevedu intelektuální hovory s Buddhou o ušlechtilý osmidílný stezce, vyhýbám se pohledům na Sál království a nevěřím ani v nekonečnou sílu americkýho dolaru. Můj atheismus by však vzal rychle za svý ve chvíli, kdy by se nějací idioti pokusili spáchat džihád na můj milovanej internet. To by chlapci rychle poznali mou víru v neomylnost pistole Glock a účinnost střeliva ráže 9mm Luger. Pokud by však všechny teroristický útoky měly za následek tolik uvolňujícího smíchu, jaký nabízejí Čtyři lvi, tak ať si klidně čas od času nějakou tu drogerii nebo maratón do vzduchu odpálí. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (9)

  • Satiru na moderní terorismus se rozhodl zkušený komediograf Morris napsat po vyslechnutí několika neuvěřitelných historek o zákulisí džihádu. Tři roky strávil výzkumem, hovořil s experty na terorismus, s příslušníky policie i tajné policie, ale i s obyčejnými muslimy. [Zdroj: HCE] (POMO)
  • Scéna na tržišti v Pakistánu se ve skutečnosti natáčela v Indii ve městě Hyderabad. (HellFire)
  • Na oficiálním britském plakátě filmu je velmi malým písmem napsáno "Pokud čtete tento text, měli byste se nechat vyšetřit". (HellFire)

Související novinky

Annaud našel černé zlato

Annaud našel černé zlato

20.12.2010

V 80. letech platil Jean-Jacques Annaud za jednoho z nejlepších evropských tvůrců (ne-li nejlepšího). Pak jeho kariéra nabrala charakter sinusoidy. Po bizarnosti Jeho veličenstvo Minor je nejvyšší… (více)

Reklama

Reklama