Reklama

Reklama

Rozmarná léta českého filmu

(pořad)
Česko, 2010, 20x52 min

Účinkují:

Aňa Geislerová, Tatiana Dyková, Pavel Liška, Klára Issová, Jiří Bartoška, Martin Dejdar, Jiří Macháček, Jan Budař, Vlasta Chramostová, Daniela Kolářová (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Česká televize je největším koproducentem českých filmů. Od roku 1992 se podílela na přípravě více než 200 snímků. Nový projekt s názvem 20 filmových sezón v České televizi nabízí divákům i filmovým fandům historicky první ucelené ohlédnutí za dějinami českého hraného celovečerního filmu po sametové revoluci.

Jádrem celého projektu je cyklus dvaceti dokumentů s názvem Rozmarná léta českého filmu, které pro Českou televizi připravuje v produkci Vachler Art Company režisér Petr Vachler. Jednotlivé díly se snaží formou jakési filmové kroniky zmapovat rok od roku nejzásadnější události, okamžiky, historické milníky a tvůrčí počiny v našem domácím filmovém světě posledního dvacetiletí. Součástí dokumentů bude nejen historický exkurz do doby zdánlivě nedávno minulé, ale také ukázky z filmů a především originální výpovědi, názory, lidské postoje a vzpomínky více než dvou stovek osobností s tímto oborem úzce spjatých.

Ke slovu se tak dostanou nejen herecké hvězdy jako např. Anna Geislerová, Tatiana Vilhelmová, Pavel Liška, Klára Issová, Jiří Bartoška, Martin Dejdar, Jiří Macháček, Jan Budař, Vlasta Chramostová, Daniela Kolářová, Iva Janžurová, Lenka Vlasáková, Zuzana Stivínová či Tomáš Hanák, ale také režiséři Jan Svěrák, Jan Hřebejk, Věra Chytilová, Jiří Menzel, Vít Olmer, Zdeněk Troška, Hynek Bočan, Karel Smyczek, Vladimír Michálek, Irena Pavlásková, Juraj Jakubisko, Milan Šteindler, Jaroslav Brabec, Alice Nellis a řada dalších, kameramani, producenti a filmoví recenzenti. V rámci dokumentů diváci shlédnou také unikátní rozhovory s hercem Vladimírem Dlouhým a producentem Pavlem Melounkem, kteří zemřeli v průběhu natáčení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (96)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Skvělý cyklus, který mě v době vysílání připoutal každé úterý k obrazovce České televize. Díky němu jsem se dozvěděl spoustu zajímavostí, které jsem neznal. Ještě zajímavější pak možná bylo jakési "sdělení mezi řádky", které jsem tam často zaznamenal. Vachler má u mě za tento ambiciózní projekt hluboký obdiv. A mluvený komentář Viktor Preisse byl jedním slovem dokonalý. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Vítaný dokumentární cyklus, který nám připomíná už zapomenuté dění ve filmové oblasti se spoustou zúčastněných. Potěšilo mě, že ČT obzvláště z prvního dílu nevystřihla upřímná protikapitalistická prohlášení tvůrců z normalizace, připomněla zpackanou privatizaci Barrandova kovbojem Marhoulem a daří se jí vyhrabávat perly z archívu. Z bordelu, který napáchal Klaus se svou ODS a nadšení revolucionáři, se hrabeme dodnes. Trochu zamrzí, že se nevěnuje pozornost více filmům a místama se člověk diví, co se dostalo do finálního sestřihu za lidi nebo za bláboly - obzvláště Vetchý, který v prvním díle vypráví, jaký byl statečný antikomunista. Nebo zmíněný skandál s Menzelem na FAMU, kde se ani nedozvíme, co přesně tehdejším studentům na Menzelovi vadilo. Ale výpovědní hodnota je pořád výborná - chápu, že řada lidí by si to představovala lepší (třeba bez dementní znělky), ale podstatné je, že se tomu někdo věnoval než aby to nevzniklo vůbec. ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Ale jó. Člověk se při sledování tohoto dokumentu dozví spoustu zajímavých věcí a perliček ze zákulisí oblíbených i neoblíbených českých filmů. Dokumentu dodává na síle to, že je poměrně dost protkán ukázkami filmů, při kterých se hezky zavzpomíná na konkrétní film. Jednotlivé názory od známých režisérů a herců stojí za skouknutí. Jen si neodpustím jednu věc a to, že se mimojiné vyptávali "uznávaného" režiséra Víta Olmera, který se podepsal pod takové skvosty jako jsou Play girls, Waterloo po česku, Ještě větší blbec, než jsme doufali a spoustu dalších "filmů", za které by tento fanatik zasloužil né pětadvacet, ale rovnou stopětadvacet ran Wondrovým řemenem! Pro fanoušky českých filmů jednoznačně tento seriál doporučuju... ()

Chandell 

všechny recenze uživatele

Tak jsem viděl téměř všechny díly (až na dva kusy z doby po roce 2000, což mě ani tak moc nemrzí) a musím říct, že jsem s tímto ohlédnutím za dvaceti lety české kinematografie více než spokojený. Především to o začátcích po revoluci jsem si s chutí poslechl a prohlédl. V podstatě v každém díle jsem se dozvěděl několik zajímavostí a rozšířil jsem si povědomí o několik (především starších) filmů, které mi doposud zůstávaly utajeny. Jakožto pouhopouhý konzument jsem ani v tomto dokumentu nic jiného hledat nechtěl … ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Asi první dokument na pokračování, který jsem viděla celý, a byla jsem moc spokojená. Líbily se mi rozhovory s herci i dalšími šťastlivci, kteří svůj život zasvětili filmové tvorbě. Jednotlivé díly byly možná až moc krátké, ale ty opravdu důležité snímky zmíněny byly, takže není co vytknout. Dozvěděla jsem se spoustu zákulisních informací, rozhovor s Vladimírem Dlouhým, který už byl v době vysílání po smrti, mě dojal. Nemám už ovšem potřebu vyhledávat tento pořad znovu. ()

Galerie (8)

Související novinky

20 filmových sezón od 4. ledna na ČT1

20 filmových sezón od 4. ledna na ČT1

04.01.2011

Nový projekt České televize s názvem “20 filmových sezón v České televizi“ nabízí divákům i filmovým fandům historicky první ucelené ohlédnutí za dějinami českého hraného celovečerního filmu po… (více)

Reklama

Reklama