Reklama

Reklama

Rozmarná léta českého filmu

(pořad)
Česko, 2010, 20x52 min

Účinkují:

Aňa Geislerová, Tatiana Dyková, Pavel Liška, Klára Issová, Jiří Bartoška, Martin Dejdar, Jiří Macháček, Jan Budař, Vlasta Chramostová, Daniela Kolářová (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Česká televize je největším koproducentem českých filmů. Od roku 1992 se podílela na přípravě více než 200 snímků. Nový projekt s názvem 20 filmových sezón v České televizi nabízí divákům i filmovým fandům historicky první ucelené ohlédnutí za dějinami českého hraného celovečerního filmu po sametové revoluci.

Jádrem celého projektu je cyklus dvaceti dokumentů s názvem Rozmarná léta českého filmu, které pro Českou televizi připravuje v produkci Vachler Art Company režisér Petr Vachler. Jednotlivé díly se snaží formou jakési filmové kroniky zmapovat rok od roku nejzásadnější události, okamžiky, historické milníky a tvůrčí počiny v našem domácím filmovém světě posledního dvacetiletí. Součástí dokumentů bude nejen historický exkurz do doby zdánlivě nedávno minulé, ale také ukázky z filmů a především originální výpovědi, názory, lidské postoje a vzpomínky více než dvou stovek osobností s tímto oborem úzce spjatých.

Ke slovu se tak dostanou nejen herecké hvězdy jako např. Anna Geislerová, Tatiana Vilhelmová, Pavel Liška, Klára Issová, Jiří Bartoška, Martin Dejdar, Jiří Macháček, Jan Budař, Vlasta Chramostová, Daniela Kolářová, Iva Janžurová, Lenka Vlasáková, Zuzana Stivínová či Tomáš Hanák, ale také režiséři Jan Svěrák, Jan Hřebejk, Věra Chytilová, Jiří Menzel, Vít Olmer, Zdeněk Troška, Hynek Bočan, Karel Smyczek, Vladimír Michálek, Irena Pavlásková, Juraj Jakubisko, Milan Šteindler, Jaroslav Brabec, Alice Nellis a řada dalších, kameramani, producenti a filmoví recenzenti. V rámci dokumentů diváci shlédnou také unikátní rozhovory s hercem Vladimírem Dlouhým a producentem Pavlem Melounkem, kteří zemřeli v průběhu natáčení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (96)

HouseMK 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tohle tu opravdu chybělo. Pořad, v němž se filmové osobnosti - nejen herci a režizéři - vracejí do let začátků nové éry "svobodné" české kinematografie až po současnost. Nemusí vás bavit, nemusíte se zúčastněnými souhlasit...ale jde o jejich pohled a výpověď o dané době a vy si na ně můžete udělat svůj vlastní názor. Výběr následujících filmů možná není podle mého gusta (mohli připojit neokoukané filmy lépe vystihující dobu a náladu, např. Kouř, Sedím na konári..., Vojtěch, řečený sirotek), ale to už bych chtěl asi moc. P.S. Hodnoceno po prvních třech dílech. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Velmi slušný dokumentární seriál mapující českou filmovou tvorbu mezi lety 1989-2009. Jako přehled naší porevoluční tvorby poslouží dokonale. K tomu dostanete jako bonus komentáře samotných tvůrců, což může mnohdy odkrýt, v jaké kontextu daný film vznikal. Mně se to vcelku líbilo a trochu mě to i poučilo a obohatilo. Krásné tři hvězdy. ()

Reklama

joudas 

všechny recenze uživatele

Chápu, že se to nemusí líbit každému, ale přesto mě zde některá hodnocení zaráží. Podle mě se jedná o velmi zajímavý dokument o tom, jak to bylo s českým filmem po revoluci. Nechybí rozhovory s režiséry, herci a dalšími zúčastněnými osobami, ukázky z filmů i zajímavosti ze zákulisí. Zatím však pojednává o letech, kdy jsem ještě pořádně nevnímal svět kolem sebe (poslední díl – 1993) a které mě tudíž dost zajímají. Uvidíme, jestli stejně zajímavé budou i další díly/roky. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Dobre spravený prehľad toho, čo nám česká filmová škola za posledné roky ponúkla. Komentáre priamych účastníkov sú vždy stokrát lepšie, než keby to tam rozoberali nejaký filmový "odborníci", kritici. Aj keď samozrejme, nie každý dostal rovnaký priestor. Ale to by v potom prípade nebol dokument, ale učebná pomôcka pre filmové školy. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Hodnoceno po všech (dvaceti) dílech: Takovýhle pořad zde opravdu chyběl. A to teď (náhodou) nemyslím ironicky. Tenhle dokument, mapující prvních dvacet let české porevoluční kinematografie, se opravdu povedl. Je zde spousta (zajímavých, někdy i poměrně neznámých) herců, většina se mi představila v úplně jiném světle než je znám z filmů či rozhovorů (Vetchý např. má strašně smutný osud, jeho povídání o jeho otci a pak o panu Brodském mě dostalo) a hlavně jsem narazil na pár opravdu zajímavých filmů, které by jinak kolem mě zřejmě jen "prolétly" (za všechny musím jmenovat skvělý český film Jízda - pokud jste jej neviděli, udělejte si laskavost a sežeňte si ho, nebudete litovat) a o tohle jde především - o (české) filmy. Nejen ty, které známe, ale i ty, které (mnohdy neprávem) zapadly a zaslouží si pozornost. Jinak to, co tomuto dokumentu vyčítá Cival (nehodnocení filmů, pouze jejich představení) se mi např. líbilo. Protože o tomhle má být dokument - má mně předat nějaká fakta (hele, v tomhle roce vzniklo tolik filmů, byl to ten, ten a tenhle), ale nemá hodnotit (na ten se ani nedívej, tohle zase distribuovala Nova, to mluví za vše…) - na to si snad má udělat názor divák, ne? Takže za mě dávám plný počet. Co mi taky zbývá, když jsem člověk, co miluje filmy a povídání o filmu, že… 90 %. ()

Galerie (8)

Související novinky

20 filmových sezón od 4. ledna na ČT1

20 filmových sezón od 4. ledna na ČT1

04.01.2011

Nový projekt České televize s názvem “20 filmových sezón v České televizi“ nabízí divákům i filmovým fandům historicky první ucelené ohlédnutí za dějinami českého hraného celovečerního filmu po… (více)

Reklama

Reklama