Reklama

Reklama

Neviňátka

  • Velká Británie The Innocents
Trailer

Guvernantka na rozsáhlém gotickém panství nabývá přesvědčení, že děti svěřené do její péče posedli perverzní duchové mrtvých členů služebnictva. Adaptace klasického duchařského příběhu Henryho Jamese Utažení šroubu, která se vám díky mistrovské režii Jacka Claytona dostane hluboko pod kůži. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (95)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Vyloženě áčkový horor, s vypečeným scénářem, pevnou režií a skvostnými herci (s veškerou úctou k Deborah Kerr, prim tu hrají ta dvě malá neviňátka, hlavně ten kluk je hotovej brácha Damiena :-). Film, co děsí tak nějak vnutorně, nesnaží se vás šokovat nebo znechutit, naopak, pomalu se vám zadírá pod kůži a na konci už si vás vodí, jak jen on chce. K tomu mu, kromě výše zmíněného, pomáhá i ten obrovský barák se spoustou temných koutů a ústřední vyloženě creepy písnička. Jo jo, proč jen už se dneska takto vkusné horory netočí... (hluboký povzdech) :-) ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Tohle je na svou dobu velmi silný film, který dokáže děsit (ano, bál jsem se) i bez využití efektů či lekaček. Herecké výkony jsou upřímné a neuvěřitelné - dětí nevyjímaje. Bylo hodně scén, které se mnou zatřásli. Například ta v dešti, kdy je vidět postava v rákosí, mě dost rozklepala. Na šedesátá léta je tenhle horor opravdu špičkový. Děsivě a překvapivě, tak má podobný film vypadat. Nejednoznačnost se povedla na výbornou, každý si film může vyložit po svém. Lze doporučit i prequel s Marlonem Brandem, ale ten už není tak působivý. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

V USA 60. let žilo asi až příliš mnoho dětí, tak se filmaři rozhodli divákům vsugerovat, že dělat potomstvo není dobrý nápad. Jinak se ty kultovní tituly o zlých andílcích neumím vysvětlit. Neviňátka ale oproti třeba Městečku prokletých mají něco navíc - kvalitní provedení. Film netáhne kupředu jen silný námět, ale i na poměry žánru silná režie ještě zvýrazněná širokoúhlým formátem. Od Claytona jsem zatím viděl jen rutinního Gatsbyho, tak jsem se docela bál, ale tentokrát mi jeho precizní a zcela nebéčková režie v kontrastu s typickým hororovým námětem velmi sedla. Co vadí, je scénář, který je nejenže poněkud roztahaný, ale myšlenkové pochody hlavní hrdinky (jež celou duchařskou konspiraci odhaluje na základě... vlastně ani nevím na základě čeho, prostě najednou "ví věci"), jsou mi navíc záhadou. Celkem 3 a 1/2, bohužel. PS: Martina Stephense díky této roli + roli s Městečku prokletých řadím mezi nejlepší dětské herce. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

666.komentář věnuji příhodně černobílé duchařině, která má dodnes zneklidňující atmosféru a podivné tajuplné kouzlo. Šerosvitná expresionistická kamera snímá jak nádherné lyrické exteriéry v okolí rozsáhlého sídla - zahradu, louky, jezero, růže, tak i honosné interiéry samotného domu. Světlo svící, petrolejových lamp a krbového ohně rozehrává hru světel a stínů. Nová vychovatelka přijíždí opatrovat dva sirotky s nadějí, že bude pomáhat ze všech sil. Počáteční šťastné chvíle se postupně ukazují jako falešné a předstírané. Zlo počne vystrkovat ostré drápky, dům se nejprve v noci, postupně i ve dne plní podivnými zvuky, zjevují se duchové zemřelých a děti propadají krutým zvrhlostem. Snaha vychovatelky, kterou skvěle ztvárnila D.Kerrová, o nápravu se zdá býti nemožná. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Poctivá filmařina (dnes již brutálně rasistická, hahaha) která si na nic nehraje (na rozdíl od té ultra sračky od Netflixu, která jest tímto s konečnou platností poslána do pekel) s perfektním obsazením, adaptující (nikoli deformující dle souč. měřítek) už tak nadprůměrnou předlohu, která v tomto př. jako příbuzný the Haunting od Wise, vydrží navěky. Pokud tedy budou lidi jako já a pár dalších bláznů. Plně širokoúhlý formát a zejména monochromatické vyznění z toho dělá lahůdku samu o sobě. Hl. představitelka je správně hysterická (byť její hysterie je vskutku nenápadně stupňovaná) ale ne tak, aby byla protivná na zabití. Jak by to bylo s vysokou pravděpodobností dnes. Truman Capote (který bude v budoucnu pořádati Vraždu na Večeři:) je prostě machr, neb jen s malými úpravami s kolegou převedli onen útlý román/novelu bez devalvace předlohy. V 21.st. přece už nikdo nechce filmové či tv s. verze románu, který znalci předlohy identifikují. Hl. aby to dokázaly přežvýkati masy. Satan chraň. Raději klenoty od Netflixu a Jabko TV+ P. s. počáteční úvaha xxmartinxx o dětech, jest velmi zajímavá. To jsem si dříve neuvědomil, ale mělo mě to napadnouti.;-) Pozn. na závěr...Nevím. Zatím bych asi netvrdil, že je příbuzný the Haunting lepší. Já to zatím vidím rovnocenně. Takže, kdo chce Jacksonovou a Jamese neředěného a nezkurveného, jděte bez debat do této a Wiseovy verze. Je prostě paráda, koukati na takovéto film. verze, po právu slavných H/psychothrillerových knih a zapomenouti, co se děje teď. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (5)

  • Neviňátka vznikla jen pět let po snímku The Bad Seed (1956), kde se poprvé představilo v hlavní roli „ďáblovo dítko“. (Pavlínka9)
  • Přestože je film černobílý, plakát byl tištěný v barvě. (Pavlínka9)
  • Claytonova verze byla ihned po premiéře označena za nejlepší z dosavadních adaptací Jamesovy předlohy. Nejen filmových, ale i operních a divadelních. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama