Reklama

Reklama

Německý vývoj tajných zbraní je třeba zastavit za každou cenu. Píše se rok 1943 a na bojištích druhé světové války se karta začíná pomalu obracet v neprospěch Třetí říše. Hitler však hrozí, že s pomocí nově vyvíjených tajných zbraní dokáže Spojencům zasadit rozhodující úder. Za této situace dostává britská vojenská rozvědka zprávu o podezřelých německých aktivitách v Peenemünde na baltském pobřeží. Winston Churchill pověřuje ministra Duncana Sandyse, aby tyto aktivity prověřil. Navzdory skepsi fyzika profesora Lindenmanna je Sandys přesvědčen, že zde probíhají práce na vývoji nového druhu raket. Peenemünde je bombardováno, nikdo však nepochybuje o tom, že Němci své úsilí ještě vystupňují. Sandys proto vybaví poručíka Johna Curtise identitou nedávnou zemřelého holandského raketového inženýra a posílá ho do Německa, aby výrobu raket sabotoval. Hvězdně obsazené a realizačně velkoryse pojaté válečné drama natočil britský režisér Michael Anderson. (Česká televize)

(více)

Recenze (60)

majo25 

všechny recenze uživatele

Ďalší z rady britských vojnových filmov o tajnej a odvážnej operácii s cieľom otočiť vojnu v prospech spojencov, podobné ako filmy Operace Frankton, Letka Moskytů, Ponorka X-1, Operace Vzteklý pes či Ďáblové v oblacích. Akcia nie je síce bohatá, dostaví sa viacmenej až v závere, ale prípravy na ňu sú celkom pôsobivé a nechýba pri nich napätie. Rovnako zaujímavé sú aj skúšobné lety Nacistov s ich pilotovanými raketami. Celkovo posovia scény z nacistického veliaceho a výskumného tábora dostatočne vierohodne. Peppard ako posila od Amikov nie je síce zapamätateľný, ale zo skúseností z predchádzajúcich filmov sa na takéto role celkom hodí. Zato Lorenová, ktorá je uvedená vo filme ako prvá, vyzerá o 10 rokov staršie, ako v má v skutočnosti a prekvapivo je jej postava skôr do počtu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kdyby Němci měli fotky všech zahraničních pracovníků, potřebovali by kartotéky velikosti Hitlerova ega." Falešní holandští inženýři vyrazili pracovat na projektu nových německých raket, aby přestaly vibrovat a stáčet se doprava. Fajn, tak to by mohlo být napínavé. Nebylo. Asi jsem udělal chybu, že jsem si nejprve mazaně zjistil výsledek druhé světové války a pak už jsem věděl, jak to dopadne. Navíc mi britští agenti ani jejich němečtí soupeři nepřipadali moc zajímaví a jedinou postavou, které jsem fandil byla paní Van Ostamgenová, ale o té to nebylo. Jinak mě zaujala jen myšlenka britského mudrlanta o tom, že se Němci chystají vypouštět torpéda z balónu. To stojí za úvahu. ()

Reklama

Mol 

všechny recenze uživatele

I'M GOING TO GIVE YOU ONE MINUTE TO COME OUT OR HE'LL BE SHOT. DO YOU UNDERSTAND? KILLED!! Napínavý válečný snímek, který má největší slabinu ve své největší hvězdě a to Sophia Loren. Scény s ní jsou tam zbytečné a natahované. To nám ovšem vynahradí precizní heroic bloodshed závěr v továrně raket, kde MP-40 plní těla německých dělníků tak, jako se plní krocani na den díkůvzdání. Němci mluví německy a tak je autenticita zachována, tak jak je to ve válečných filmech nutno. Hrdinové jsou celkem sympaťáci a pro milovníky válečných filmů, je to jistě zajímavá podívaná. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Rozsahem scén jednoznačně podívaná pro kino, leč některé její nedostatky by se nerozplynuly ani na větší ploše: neochota ke zkratce, oproti striktně „pracovním“ Ďáblům v oblacích téhož režiséra přílišný prostor věnovaný individuálním hrdinským činům a osobním dramatům, málo charismatičtí herci (Richard Johnson připomíná nevydařenou repliku mladého Conneryho). K tomu Sophia Loren obsazená do zcela zbytečná role pouze coby lákadlo pro diváky a proto/přesto v titulcích uvedená jako první (Carlo Ponti věděl, jak prodat film). Hvězdičku bych přidal, vidět Operaci Crossbow na plátně, nejlépe ze 70mm kopie, a bez dabingu (díky alespoň za titulkovanou němčinu). 70% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Solidní počin, v některých napínavých scénách srovnatelný s filmovou válečnou špičkou, kterou zde nehodlám do detailu vypisovat, odkazuji na ni ostatně často. Historické archivní záběry britských protiletadlových děl ale skutečně být použity nemusely, v barevném filmu působí nepatřičně. Tom Courtenay v jepičí roli Jacoba Bijuse je pro mě zajímavý především srovnáním s předevčírem zhlédnutým Billym lhářem. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (3)

  • Lilli Palmer vyhrála Cenu San Sebastián za nejlepší ženský herecký výkon v roce 1965. (Cucina_Rc)
  • V záběru, kdy vidíme hranici mezi Německou říší a Holandskem, je vidět vlajka používaná Německem až po 2. světové válce, tedy černo-žluto-červená. (WolfIssen)

Reklama

Reklama