Reklama

Reklama

Král z ostrova Bastøy

(festivalový název)
  • Norsko Kongen av Bastøy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Natočeno podle skutečné události. Děj se odehrává na počátku 20. století v Norsku, na ostrově Bastøy, v nápravném zařízení pro chlapce. Denně se setkávají s hrubým a násilným zacházením ze strany strážců, ale mlčky to snášejí. To se změní, když na ostrov přivezou mladého vězně Erlinga. Ten má plán, jak z ostrova uprchnout. Pomalu se schyluje ke vzpouře. (akisha)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

NinonL 

všechny recenze uživatele

"Jednou jsem viděl velrybu plující se třemi harpunami v sobě. Trvalo celý den, než zemřela." Ústav pro mladé delikventy, norský ostrov, r. 1915. Z chlapců jsou zde převychováváni pokorní a skromní katolíci. Tresty za jakékoli přestupky jsou kruté. Přesto se najde jeden, který drilu odolává a snaží se neztratit důstojnost. Mstí se mu dozorci a bohužel i většina zmanipulovaných chovanců. Po nezdařeném útěku je Erling exemplárně potrestán a ortel musejí vykonat ostatní svěřenci. Teprve pak se jim začnou otevírat oči. Pátou hvězdičku dávám za konec filmu a jeho poezii. ()

MikaelSVK 

všechny recenze uživatele

Ďalší z veľmi kvalitných filmov pochádzajúcich zo Škandinávie. Tentokrát sa tu oprávnene hodí aj prívlastok "z mrazivej" Škandinávie... Už v prvej polovici som vedel čo tu napíšem a akým smerom sa film bude uberať. Vyzdvihnem preto predovšetkým komentár užívateľa menom Šakalík a nebudem tu písať presne to isté, čo práve on dokonale vystihol a čo som tu defacto chcel napísať ja sám... ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Tri roky po stroskotaní Titanicu a rok po vypuknutí svetového konfliktu, prichádza na rad ďalšia tragédia, ale tentokrát výhradne „shakespearovských rozmerov” , umiestnená na ďaleký sever Európy, konkrétne do jednej zo škandinávskych krajín, na odľahlý a opustený ostrovček Bastøy, kam boli umiestnení mladiství delikventi pod nekompromisnou diktatúrou reformnej školy na čele s prísnym riaditeľom Bestyrerom, ktorý zatvára oči pred perverznými skutkami vychovávateľa Husfara Bråthena, čo rád používa sadistické metódy vštiepovania rozumov do hláv týchto hriešnikov, a tí ho čoraz viac za to nenávidia, až sa pomaly schyľuje k spontánnej vzbure, ku ktorej sa pridajú i všetci ostatní, že budú lynčovať všetkých, ktorí si to bez akýchkoľvek diskusií zaslúžia, ale ich doterajšia „výhoda” každú chvílu zmení svoju úroveň na pravé opozitum, pretože musia byť potlačení silnejším súperom, pričom ten disponuje neuveriteľnou prevahou oproti týmto nešťastníkom, čo už mali plné zuby ponižovania, trápenia sa zo strany idiotského systému tzv. vzdelávacieho inštitútu. Vodcom tohto “hnutia” bude chalanisko Erling, pod číslom C-19, bez ktorého by táto akcia nebola asi vôbec realizovateľná ? Možno je to pravda, ale skôr, či neskôr, by k tomu aj tak muselo prísť ! Skrátka, nadmieru ich vyhecoval, alebo to, čo sa stalo s Ivarom / C-5, tak vtedy už dozačista pretiekol pohár vody. _ Snímok Mariusa Holsta ma zaujal najmä tým, že významný švédsky herec Stellan Skarsgård ho pokrstil svojou bezprostrednou účasťou, kedy jeho výkon bol ozaj démonický, a vôbec Skarsgårdovci vedia byť aj patrične záporní, ak si to samozrejme vyžaduje ich filmová rola, keď hlavným lákadlom na tento počin bol jednoznačne Stellan, ale to som ešte presnel nevedel, čo sa z neho postupne vykryštalizuje ! ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Zatím asi nejlepší film jaký jsem v roce 2012 viděl a hlavně film, kde nemám vytknout vůbec, ale vůbec nic. Stellan Skarsgard si svým fantastickým hereckým výkonem hlasitě řekl o práci v Holywoodu. Dechberoucí herecký výkon. Ani ostatní herci však nezůstali pozadu. Hlavně chovanci zahráli přesvědčivě. Když navíc připočtu parádní scénař, který šlape jak švýcarské hodinky, dobrý soundtrack, kameru a vlastně všechno je dokonalé a vážne nemám co kritizovat. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Film  jsem už kdysi viděl ale všiml jsem si, že ho tady nemám ohodnocenej a tak jsem si dal repete. Tak jako tenkrát i dnes měl sílu ale popravdě ten konec jsem si už moc nepamatoval. Nevím jak bych to hodnotil před těmi roky co jsem to viděl ale myslím si, že 4hvězdami. Dnes tomu dávám jen lepší 3hvězdy. Proč? Do vzpoury nemám v podstatě výhrad. To co se dělo poté už mi tolik nevonělo. Pěkně to ve svým komentáři vystihl uživatel paascha. Cituji " Snad jen ten konec byl maličko zbytečně vyšponovaný". ()

Galerie (36)

Zajímavosti (7)

  • Ostrov Bastøy sa nachádza zhruba 75 km južne od nórskeho hlavného mesta Oslo a jeho rozloha je približne 2,6 km2. (MikaelSVK)
  • Natáčanie filmu prebiehalo okrem Nórska aj v Estónsku. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama