Reklama

Reklama

Muž na Měsíci

  • Velká Británie Man on the Moon (více)
Trailer
USA / Velká Británie / Německo / Japonsko, 1999, 118 min

Režie:

Miloš Forman

Hrají:

Jim Carrey, Danny DeVito, Courtney Love, Paul Giamatti, Vincent Schiavelli, Leslie Lyles, Peter Bonerz, Eva Jeníčková, Richard Belzer, Michael Kelly (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Andy Kaufman byl označován za nejnápaditějšího komika, mistra v provokování obecenstva, který dokázal vyvolat bouře smíchu, úplné ticho i skutečné slzy. Měl obrovskou popularitu a slávu. Již v mladém věku ho však postihla nevyléčitelná choroba. Ve filmu "Muž na Měsíci" spojili své síly a schopnosti tři z nejúspěšnějších osobností v oblasti současného filmu - Oscary ověnčený režisér Miloš Forman, úspěšný producent a herec Danny De Vito a komediální superhvězda Jim Carrey. Filmový příběh zachycuje divokou a zábavnou jízdu Andyho životem - od prvních důležitých chvil až po smutný konec (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (849)

Lima 

všechny recenze uživatele

Ten film je naprosto hnusnej, debilní, idiotskej, vůbec se mi nelíbil!!!!!......Ne, ne, ne, ten film je naprosto skvělej a strhující!!!!....Tak a co je teď pravda a co mystifikace? No a podobnou schízu museli zažívat diváci one-man-show Andyho Kaufmana, mistra v mystifikaci, člověka, který žil strhující, bláznivý, zábavný i smutný život zároveň. A takový je i tenhle film a to už myslím vážně :o)). Mistr Forman věděl, že takový životní osud stojí za zfilmování. Jeho režie je naprosto brilantní, svěží, jako kdyby to natočil mladý tvůrce na vrcholu sil. Jim Carrey mu to rozhodně nekazí, je báječný, ale ještě víc se mi líbil jako Kaufmanovo alter-ego Tony Clifton, to jsem mohl potrhat smíchy. Ty dvě hodiny filmu se sledují jedním dechem. Bravo! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Já blázen tenhle film asi rok odkládal, protože jsem se místo toho, abych věřil Formanovi, zalekl nepříliš lákavé dvojice Carrey a DeVito a námětu o komikovi, kterého neznám. Ale tak co, vždycky je příjemné být překvapen a nadšen filmem, od kterého byste to v životě nečekali. Vtipná a dojemná pecka. ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Tento film je oslavou geniality Jima Carreyho. Nepochybujem o tom, že túto rolu by nikto z hereckej elity Hollywoodu tak autenticky nezvládol, ako práve on. Všetci ostatný len secondujú, dokonca i režisér Miloš Forman. Trúfam si tvrdiť, že úloha zahrať Andyho Kaufmana je najtvrdším orieškom v histórii kinematografie spolu s úlohou Dustina Hoffmana v Rainmanovi. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Oproti starším Formanovo kouskům sice tento lehce zaostává, ale pořád je to excelentní směsice dramatu a komedie. Forman holt umí a určitě patří mezi režisérskou elitu. Carrey zahrál, vlastně až okopíroval Kaufmana neuvěřitelně hodnověrně, skoro jako Kingsley Gádhího. Myslím, že Oscar by nebyl od věci, ale v Americe prostě hrdinové musí být jednoznačně černobíle dobří, aby to lidi pochopili. Persóna, která si z nich utahuje jim přijde asi moc složitá k chápání a tedy kontroverzní. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Andy Kaufman byl hvězdou své doby. Byl milovaný a nenáviděný zároveň, jeho žertovné kousky šokovaly miliony lidí a rozhodně byl tím druhem člověka, který si zasluhuje, aby o něm byl natočen film, který vysvětlí lidem, jaký byl doopravdy člověk. Už když Miloš Forman pomyslel na natočení filmu o této kontroverzní osobnosti, věděl, že Andyho Kaufmana dokáže zahrát jen Jim Carrey, přesto však jej nevybral hned a vyhlásil konkurz: "Kdo si chce zahrát ve filmu Andyho Kaufmana, nechť sám sebe natočí, jak si jej představuje ve své kůži." A Carrey neváhal, chtěl to zkusit a dokonce věřil, že se pro tu roli hodí. Když se tvůrci filmu podívali na pásku s jeho záznamem, bylo jasno, Carrey totiž působil jako Kaufman naprosto věrohodně. Andy se vrátil... Škoda jen, že Carreyho životní herecký výkon byl přehlídnut a nedoceněn. Muž na Měsíci je strhujícím dramatem, ve kterém jen těžko rozeznáme pravdu a fikci, skvělý scénář nemohl zfilmovat nikdo jiný než právě Miloš Forman, který s citem předvádí Kaufmanův život plný překvapení. Představuje nám muže, jenž šokoval masy diváků svými pokročilými gagy, mystifikování fanoušků však zapříčiní, že je začne ztrácet a s nimi jako by se vytrácela jeho vůle žít, v tu chvíli, kdy zjistí že má rakovinu mu nidko nechce věřit, lidé si myslí, že se jedná jen o další skvělí gag, ale tu už film se blíží ke svému smutnému konci, ve kterém sledujeme Tony Cliftona a sami se ptáme kde je ta hranice mezi pravdou a fikcí. Muž na Měsíci je pečlivě natočený film, ke kterému sedí slogan filmu Horem pádem: Drama které vás rozesměje, komedie která vás rozpláče... ()

Galerie (48)

Zajímavosti (35)

  • Jim Carrey (Andy Kaufman) odmítal slyšet na své jméno během celého natáčení a chtěl, aby ho štáb oslovoval jako Andyho - a to i když zrovna nebyl na place. (don corleone)
  • Natáčení filmu o nevypočitatelném komikovi Andym Kaufmanovi se moc nelišilo od natáčení se samotným Kaufmanem. Jeho představitel Jim Carrey si vyžádal dva přívěsy, jeden pro Kaufmana a druhý pro jeho alter ego, nesnesitelného barového zpěváka Tonyho Cliftona, do nichž se během natáčení střídavě převtěloval. Což mělo za následek, že terorizoval štáb hlasitou hudbou, boural do cizích aut v areálu studia a odmítal z postavy vystoupit, i když hrozila reálná bitka. (MFJD)
  • Natáčelo se od 27. července do 24. listopadu 1998. Točilo se ve státech USA – Kalifornie a New York a na Filipínách. (Varan)

Reklama

Reklama