Reklama

Reklama

Ragtime

Psychopatický vrah, rozvodové intriky, tvrdohlavý pianista a zběsilý čas nových přeměn v adaptaci románu E. L. Doctorowa.  Ragtime - neboli roztrhaný čas. Takový je i příběh zachycující hroutící se životní styl 19. století a nastupující čas proměn počátku 20. století (jenž později ústí do šokujících zkušeností 1. světové války). První chvíle filmu otevírá vražda, kterou má na svědomí milionářský floutek. Jeho žena se stává "hlavní" figurou v následných rozvodových intrikách. Třetí důležitou postavou příběhu je náhle úspěšný černošský pianista, který není ochoten se dál krčit před manýrami některých omezených bělochů a chce vzít zákon do svých rukou... Románový bestseller spisovatele E. L. Doctorowa se stal předlohou čtvrtého amerického filmu režiséra Miloše Formana. Za kamerou přitom stál další náš úspěšný filmový tvůrce Miroslav Ondříček. Jejich společnou zásluhou zůstal v literárním přepisu důraz na vykreslení dobové atmosféry i na herecké obsazení (za pozornost stojí především James Cagney ve své poslední roli komisaře Walda). V malých rolích se ve filmu mihnou Jan Tříska a Pavel Landovský. Snímek byl nominován na Oscara v osmi kategoriích, nezískal však ocenění v žádné z nich. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (192)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nie som plne stotožnený s netradičnou dramaturgiou tohto filmu, na druhú stranu ale tie dve a polhodiny ubehnú ako voda a je to zrejme dané aj tým, že nás čakajú tri rozdielne tretiny, i keď stále ide o tie isté príbehy. Nejde však o klasickú mozaiku, kde sledujete paralelne a pravidelne prestrihávané dejové línie, ktoré sa prepletajú alebo na konci pretnú. Téma je stále aktuálna, je zbytočné hovoriť, že dnes ešte viac, pretože je tu stále. Mal som trochu problém s motiváciou pomsty, kedy sa Walker začne mstiť tak trochu bez rozmyslu, pričom reálne mu malo ísť iba o dve osoby, vtedy by som s ním viac súcitil. Ragtime pôsobí veľmi sebavedomo, je to historický veľkofilm, ktorý si najviac vychutnáte na veľkom plátne a osobne mi najviac utkvel v pamäti Brad Dourif. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Ragtime není vůbec špatný film. Atmosféra je vykreslena fantasticky, dialogy jsou též bezchybné a režie perfektní, tak proč jen 2*?? protože jsem byl možná svědkem nejnudnějšího filmu vůbec. Ten nemilosrdně rozvleklý děj, který se stával každou chvíli nezajímavým mne iritoval takovým způsobem, že se mi zlomilo asi tucet párátek, kterými jsem si podepíral oční víčka, abych mohl vůbec sledovat dál. Nakonec jsem došel k závěru, že tento film by možná nudil méně. Ale chyba je ve mě, nemůžu za svůj retardovaný vkus, takže na kolenou prosím o odpuštění jak fanoušky tohoto filmu tak pana Formana. ()

Reklama

Katarine 

všechny recenze uživatele

Famózní a strhující film, který mě oslovil od první do poslední minuty. Otázkou rasismu se zabýváme stále, i když toto období v Americe bylo asi nejsilnější. Já sama se rozhodně nepovažuji za takového rasistu, jako jsou lidé v mém okolí (samozřejmě tím, že žiju v Karviné, kde je koncentrace romských spoluobčanů značně silnější, bojím se procházet jejich teritoriem, nebo je potkávat na ulici kdekoliv, ale i tak vím, že existuje spousta slušných a kultivovaných romů, není tedy důvod odsuzovat hned úplně celou tuto rasu k záhubě), takže v tomto filmu bych naprosto stála za panem Walkerem, a to ve všem. Knižní předlohu jsem nečetla, ale je to velmi zajímavý námět, možná by stálo za to tuhle knihu vyhledat. Pokud jde o režii, Miloši Formanovi nelze nic vytknout, stejně tak hereckým hrdinům. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film o reálnom rasizme z doby, kedy to malo ešte zmysel. Ale aj tak mi nedá, toľko veľa nominácií na oscara, to je jasnou ukážkou toho, aké témy treba dávať do filmu, aby ste mohli získať cenu. Rasizmus, antisemitizmus, nacizmus a lgbt. Nič iné sa už dlho nenosí. Pritom tento snímok podľa mňa na top filmy nemá. A ani nesúhlasím, aby sa rasové otázky riešili takto násilne, ako nám to bolo podsunuté v tomto prípade. Ale inak to asi ani nevedia, stačí sa pozrieť, čo sa deje v Juhoafrickej republike. Inak chválim výkon Elizabeth McGovern, to bola vždy mimoriadna herečka. ()

Qasa 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že Forman věnoval tak zbytečně dlouhou dobu přepadení Morganovy knihovny (snad podlehl hollywoodskému hladu po akčních scénách), jenž je v Doctorowově knize jen krátkým závěrem příběhu Coalhouse Wolkera, a nenašel tak čas na další minimálně stejně zajímavé příběhy knihy popisující spolčensko – politický přerod americké společnosti začátku století. Objevný pro mne byl například popis amerického dělnického hnutí, osobnosti anarchistky Emmy Goldmannové, usilování o osvobození se z pout mateřských a společensko-politických eskapologa Harryho Hudiniho jako symbolu doby, přerodu židovského siluetisty a socialistického revolucionáře Tatka v podnikatele ve filmové branži (ano to je ten režisér na konci, který si začal říkat baron Askenazi). Pro popis té doby přelomu jsou tyto další příběhy knihy velmi důležité a rozhodně mnohem zajímavější než policejní manévry před knihovnou. Ač si Formana za několik jeho filmů vážím, nezbývá mi než litovat, že se tohoto námětu neujal jiný režisér. Forman si objektivní popis širšího politického kontextu té doby zřejmě bohužel, jako čerstvý emigrant ze socialistického bloku, nemohl dovolit a tak jej raději zcela (až na příběh osvobozování se z pout rasových předsudků) vynechal a komplexní, i když ragtimově rychlý, popis Doctorowovy knihy tak nemravně ochudil. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (26)

  • James Cagney odmítl říkat slovo "nigger", a tak ve filmu užívá přijatelnější "buck". (D3VIL)
  • Donald O'Connor byl do filmu obsazen na žádost Jamese Cagneyho, který mu chtěl pomoci dostat se z osobních problémů. (D3VIL)

Související novinky

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

07.11.2012

Přijďte dát divácký dárek Miloši Formanovi k osmdesátinám, které letos oslavil. V kinosále Městské knihovny v Praze se bude od 7. do 13. prosince konat Forman Festival, kompletní retrospektiva této… (více)

Reklama

Reklama