Reklama

Reklama

Ragtime

Psychopatický vrah, rozvodové intriky, tvrdohlavý pianista a zběsilý čas nových přeměn v adaptaci románu E. L. Doctorowa.  Ragtime - neboli roztrhaný čas. Takový je i příběh zachycující hroutící se životní styl 19. století a nastupující čas proměn počátku 20. století (jenž později ústí do šokujících zkušeností 1. světové války). První chvíle filmu otevírá vražda, kterou má na svědomí milionářský floutek. Jeho žena se stává "hlavní" figurou v následných rozvodových intrikách. Třetí důležitou postavou příběhu je náhle úspěšný černošský pianista, který není ochoten se dál krčit před manýrami některých omezených bělochů a chce vzít zákon do svých rukou... Románový bestseller spisovatele E. L. Doctorowa se stal předlohou čtvrtého amerického filmu režiséra Miloše Formana. Za kamerou přitom stál další náš úspěšný filmový tvůrce Miroslav Ondříček. Jejich společnou zásluhou zůstal v literárním přepisu důraz na vykreslení dobové atmosféry i na herecké obsazení (za pozornost stojí především James Cagney ve své poslední roli komisaře Walda). V malých rolích se ve filmu mihnou Jan Tříska a Pavel Landovský. Snímek byl nominován na Oscara v osmi kategoriích, nezískal však ocenění v žádné z nich. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (192)

castor 

všechny recenze uživatele

Osm nominací na Oscara je úctyhodných, Formana mám rád, ale tentokrát přivírám obě oči, abych nepřilepil pouze tří hvězdy. Legendární tvůrce tu opět spoléhá na silnou rebelující osobnost, ale moc nemyslí na potřeby diváka. Nabral si hned několik palčivých problémů doby (dobové reálie jsou výborné), která nebyla snadná, což je z plátna cítit. Jinak mu ale chybí tempo, tah na bránu, na emoce, sledujeme spletenec plný postav, kterému schází pospolitost. I při posledních Goyových přízracích na diváka dopadá pocit, že si na sebe rodák z Čáslavi naložil až příliš velké sousto, které pak nedokázal zpracovat do emočně hřejivého tvaru vhodného ke konzumaci. Lehký nadprůměr, ke kterému se už asi nikdy nevrátím!! ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Hoci som sa v príbehu zo začiatku trocha strácal a chvíľu trvalo kým som si našiel cestu k postavám, tiež by sa tu našlo niekoľko pasáží, ktoré ma až tak neoslovili, tak postupne si ma film získal a ku koncu to už bola dychberúca jazda. Tu vlastne ani tak nešlo o príbeh samotný, ako skôr o myšlienky a odkaz v ňom ukrytý, a ten sa Formanovi podarilo divákovi predostrieť patrične pálčivo a sakra jasne. Sa ani nečudujem, že film nezískal žiadne veľké ocenenia, Američania v tej dobe asi ešte nedozreli na nejakú sebareflexiu, takže mu radšej len zatlieskali a fuj fuj... hneď pod koberec. Navyše ma podobne ako v jeho Amadeovi nadchla výprava a kostýmová tvorba, na nej som mohol oči nechať. Verne a realisticky zobraziť nejaké obdobie v histórii je celkom kumšt, a treba uznať, že Formanovi to vždy išlo veľmi dobre. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Reklama

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Proč mi nikdo neřekl, že Ragtime je tak dobrý film? Jasně, Forman přepálil stopáž minimálně o půl hodiny, ale jinak je to naprosto nadčasový film, kterému je dneska už víc jak pětatřicet let. A na svůj věk rozhodně nevypadá. Měla jsem pocit, že se ve filmu pořád něco děje a zpětně nejsem schopná říct, která dějová linka se mi líbila nejvíc. Asi ten černý pianista a jeho nablýskané fáro byli nejlepší. Jenže pak i dějová linka ženy-manželky se mi moc líbila. I jejího bratra, který zezačátku vypadá trochu jako úchyl. A vlastně i ta tanečnice, která nemá ve vztazích úplně jasno, mě oslovila. Nebýt té délky filmu, zkoukla bych to hnedka znovu. A vidět Ragtime v kině Ponrepo v rámci přehlídky Formanových narozenin pro mě byl skvělý zážitek. Všechno nejlepší, pane Formane, do dalších let. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Dalsi spickovy drama od Formana. Prvni pulhodinku je to sice takovy drobet rozkraveny, sledujeme osudy nekolika postav a jejich pribehy spolu zdanlive nesouvisi, ale za chvily se to vse prolne a film dostane takovou hlavni dejovou linii. Takze ve vysledku paradni pribeh, akorat ten konec v muzeu mi k predchozimu deji moc nepasoval. Taky tu mohlo bejt vic dobovy hudby, takle nazev Ragtime moc nedava smysl. Jinak dobova atmosfera je tady vykreslena paradne, herci jsou jeden lepsi nez druhej a rezie je tradicne bezchybna, takze i pres dleku 150 minut me to celou dobu zaujalo a ani na chvily nenudilo. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Ragtime není vůbec špatný film. Atmosféra je vykreslena fantasticky, dialogy jsou též bezchybné a režie perfektní, tak proč jen 2*?? protože jsem byl možná svědkem nejnudnějšího filmu vůbec. Ten nemilosrdně rozvleklý děj, který se stával každou chvíli nezajímavým mne iritoval takovým způsobem, že se mi zlomilo asi tucet párátek, kterými jsem si podepíral oční víčka, abych mohl vůbec sledovat dál. Nakonec jsem došel k závěru, že tento film by možná nudil méně. Ale chyba je ve mě, nemůžu za svůj retardovaný vkus, takže na kolenou prosím o odpuštění jak fanoušky tohoto filmu tak pana Formana. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (26)

  • Tateh (Mandy Patinkin) má syna a dceru, jejichž role hrají děti režiséra Mikea Nicholse. (D3VIL)
  • Natáčelo se od 4. srpna do 19. prosince 1980. Točilo se ve státech USA – New York, New Jersey, Connecticut a v Anglii. (Varan)

Související novinky

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

07.11.2012

Přijďte dát divácký dárek Miloši Formanovi k osmdesátinám, které letos oslavil. V kinosále Městské knihovny v Praze se bude od 7. do 13. prosince konat Forman Festival, kompletní retrospektiva této… (více)

Reklama

Reklama