Reklama

Reklama

Rivalové

  • USA Rush (více)
Trailer 2
Drama / Životopisný / Sportovní / Akční
USA / Velká Británie / Německo, 2013, 123 min (Alternativní 118 min)

Režie:

Ron Howard

Scénář:

Peter Morgan

Hudba:

Hans Zimmer

Hrají:

Chris Hemsworth, Daniel Brühl, Olivia Wilde, Alexandra Maria Lara, Pierfrancesco Favino, David Calder, Natalie Dormer, Stephen Mangan, Christian McKay (více)
(další profese)

Závratná rychlost, adrenalin proudící v žilách, krásné dívky a nezkrotná touha po vítězství. Závody Formule 1 jsou místem, kde jediná chyba může znamenat smrt. Na těchto okruzích spolu soupeří dva odvěcí rivalové. James Hunt je neřízená střela, neodolatelný playboy a brilantní řidič. Niki Lauda je dokonalý profesionál, vždy precizní a disciplinovaný. Film Rivalové vypráví skutečný příběh dvou pilotů, kteří jsou soky nejen na okruzích, ale také ve skutečném životě. Přestože jsou soupeři, jsou také jeden pro druhého inspirací. Přes jejich rozdílnost je v životě pojí zvláštní přátelství. Ale rivalita je žene ke stále riskantnějším výkonům. Titul mistra světa může získat jen jeden... (Bioscop)

(více)

Videa (36)

Trailer 2

Recenze (2 345)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Nepamatuju si to. Rok 1976 se stal deset let před tím než jsem se narodil. Díky Howardovi to nevadí, protože s přehledem dokáže zprostředkovat to nejlepší z doby, kdy závody ještě nebyli čistým kalkulem (geniální závěrečný rozhovor do toho problému hodně rýpe) a kdy lidi jako Hunt byli hrdinové - rytíři. Perfektně vyvážený scénář, který má co říct, oddaná režie, precizní a zároveň je vidět, že jde o srdeční záležitost. Hemsworth nikdy nehrál tak dobře (nebo nehrál a je takový?) a Brühl se v Laudu přímo transformoval. RUSH je snímek, který navrací víru v závodění, ve filmy o závodění a dobře vyprávěné příběhy ze života jako takové. Dialogy jsou vybroušené, vizuální stránka něco mezi moderním pojetím a věrným zachycením let sedmdesátých, napětí se dá krájet a za ty dvě hodiny se nemáte v kině šanci nudit. Čekám minimálně tři Oskarové nominace. Letos zatím nejlepší film. Zimmer tématicky sází na jistotu. P.S: Holkám se to bude líbit taky, i přes to že neholdují závodění, kterého je tu všehovšudy čtvrt hodiny. Štěstí je nepřítel. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Rivalové nejsou o Niki Laudovi, Rivalové přímo jsou Lauda. To přirovnání se nabízí samo. Slavný formulový závodník je zde popsán jako precizní technik, suchar odhodlaný svou pílí a odhodlaností získat to, co jeho oponent zvládá ukořistit spontánností a charismatem. Připomíná to obráceného Amadea, v němž génius průměrnosti materiálně prohrává, ale morálně vítězí nad horkokrevností a radostí ze života. S trochou jízlivosti se nabízí, že něco takového musí být tajným snem Rona Howarda. Celou jeho režijní kariéru prostupuje preciznost ve všech ohledech. Dobře volené postupy ozkoušené mnohými před ním. Mnohdy padne jeho úsilí co nejdůstojněji a nejdůsledněji zpracovat námět na úrodnou půdu (Duel Frost/Nixon, Apollo 13), jindy se stane fatálním omylem (brownovské adaptace, Grinch) a jindy zdrojem nekonečných debat, jde-li o umění, nebo zbabělý mustr (Čistá duše). Čekat, že se Howard změní a začne experimentovat, by bylo stejně pošetilé jako chtít po Hansi Zimmerovi, aby složil ještě čtvrtý hudební motiv, který by přidal k těm třem, co už dvě desetiletí dokola opakuje. Ani jeden nemá k posunu důvod – jejich formální zbabělost a ničím nerušená sázka na jistotu jim přinášení většinou uznání a řadu obdivovatelů v divácích, kteří oceňují, že v kině uvidí či uslyší přesně to, co si přáli. A tentokrát to oceňuji i já. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Morgan je pán. Fešnou fasádu řvoucích motorů a jejich krotitelů v ohnivzdorných kombinézách koncipuje jako epické drama, v němž hlavní roli hrají vášnivé dialogy a smysl pro fair play. To vše v dokonalém kabátku režijních fíglů Rona Howarda, pro kterého je úkol vytvoření atmosférické obrazové kompozice stejně náročný, asi jako příprava ranní snídaně. Ty střihově kamerové orgie a strhující herectví (Daniel Brühl pokukuje po Oscarech) jsou dvě hodiny natolik suverénní, až mi v tom trochu zavání (tradiční) „howardovský kalkul“, který vás dvě hodiny baví, ale nejpozději druhého dne, podobně jako páry benzínu, vyprchá. Že po tom zůstane velmi silný a specifický odér, nepopírám. 4 a ½. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Jasně, s úžasným příběhem je jednodušší udělat dobrý film než se slabým. Ale i tak, ty dokonale a kýbly dávkované emoce sportu, kde jde o život a kecy stranou... drajv vyprávění, radost, skvělá stavba děje. A to nejsem žádný magor přes auta, aby mě nějak super vzalo téma. Herci perfektně obsazení. Prakticky za 6 hvězd. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 8.3/10] | me: Ron Howard natočil skutočný film, ktorý nám presvedčivo podáva situáciu okolo Hunta a Laudu. Kopíruje realitu, je rýchly a zábavný a zaroveň pútavý aj pre formula1 laika. Je to "športový" film ako sa patrí a ja nemám čo vytknúť. Prečo teda nedávam plných 5 hviezd? Pretože téma formule1 nie je mojou životnou láskou a teda film ma po dejovej stránke až tak nestrhol. Všetko ostatné však funguje ako dobre namazaný motor Ferrari. The closer you are to death, the more alive you feel. It's a wonderful way to live. It's the only way to drive. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (80)

  • Při posledním závodě na okruhu Fuji v Japonsku nepršelo po celou dobu závodu jako ve filmu, ale jen občas. (Komanch)
  • Diskvalifikace Jamese Hunta po GP Španělska nebyla na popud Ferrari, či Nikiho Laudy, jak je znázorněno ve fimu. Jelikož od tohoto závodu platila nová pravidla, došlo po závodě na oficiální měření všech aut, při němž bylo zjišťěno, že Huntův McLaren je širší o celých 18 mm víc, než dovolují pravidla. Hunt byl tedy tři hodiny po závodě diskvalifikován, přičemž Niki Lauda už na okruhu dávno nebyl a skutečnost, že se stal dodatečným vítězem Grand Prix Španělska, se dozvěděl až po svém návratu do Salzburgu. Z jeho strany žádná iniciativa nevzešla. V interview po závodě přiznal, že na Hunta zejména kvůli svému zranění (způsobenému pádem z traktoru) prostě neměl. Ve filmu se o diskvalifikaci Jamese Hunta z GP Španělska postaral Niki Lauda, když po závodě sdělil informaci o nelegálnosti McLarenu Lucovi di Montezemolovi. Luca di Montezemolo ale v tu dobu u týmu Ferrari už nepracoval. (šerminator)

Související novinky

Ron Howard se vydá do thajských jeskyní

Ron Howard se vydá do thajských jeskyní

03.05.2020

Příběh chlapců uvízlých v thajských jeskyních byl v roce 2018 velkou událostí. I z toho důvodu se několik filmařů rozhodlo celou událost zfilmovat. Po několika oznámených projektech ovšem nyní… (více)

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

22.06.2017

Hollywoodem tenhle týden otřásl odchod Phila Lorda a Chrise Millera od sólovky Hana Sola. Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy je propustila měsíc před koncem natáčení, jelikož se jejich vize začala… (více)

Daniel Brühl na FebioFestu převzal "ČSFD Award"

Daniel Brühl na FebioFestu převzal "ČSFD Award"

22.03.2016

Rivalové jsou v žebříčcích ČSFD.cz dodnes nejlepším filmem roku 2013. Více hvězdičkových hodnocení v daném roce nasbíraly pouze druhý Hobbit a Vlk z Wall Street, ale výsledným hodnocením se nedostaly… (více)

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Reklama

Reklama