Reklama

Reklama

Rivalové

  • USA Rush (více)
Trailer 1
Drama / Životopisný / Sportovní / Akční
USA / Velká Británie / Německo, 2013, 123 min (Alternativní 118 min)

Režie:

Ron Howard

Scénář:

Peter Morgan

Hudba:

Hans Zimmer

Hrají:

Chris Hemsworth, Daniel Brühl, Olivia Wilde, Alexandra Maria Lara, Pierfrancesco Favino, David Calder, Natalie Dormer, Stephen Mangan, Christian McKay (více)
(další profese)

Závratná rychlost, adrenalin proudící v žilách, krásné dívky a nezkrotná touha po vítězství. Závody Formule 1 jsou místem, kde jediná chyba může znamenat smrt. Na těchto okruzích spolu soupeří dva odvěcí rivalové. James Hunt je neřízená střela, neodolatelný playboy a brilantní řidič. Niki Lauda je dokonalý profesionál, vždy precizní a disciplinovaný. Film Rivalové vypráví skutečný příběh dvou pilotů, kteří jsou soky nejen na okruzích, ale také ve skutečném životě. Přestože jsou soupeři, jsou také jeden pro druhého inspirací. Přes jejich rozdílnost je v životě pojí zvláštní přátelství. Ale rivalita je žene ke stále riskantnějším výkonům. Titul mistra světa může získat jen jeden... (Bioscop)

(více)

Videa (36)

Trailer 1

Recenze (2 345)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Debilové aneb hollywoodské přežvýkání potenciálně kvalitní látky. Při sledování jsem se nemohl zbavit dojmu, že sleduju děsně vyhypovanou verzi Formule! a dalších závoďáckých sraček, které zvláště v minulé dekádě zaplavovaly bez absolutního zájmu širší veřejnosti trh a odnášely si tak maximálně znuděné recenze a nízké hodnocení. O to víc jsem čekal právě od tohoto filmu, který měl být údajně úžasný, netradičně pojatý a plný dramatického závodění. Tu všeobecnou stolici nadšení ovšem můj svěrač rázně uřízl zhruba v polovině stopáže, protože ze závodů jsem viděl naprosté hovno, respektive titulky s textem: "Vyhrál Hunt, Lauda nedokončil", "Lauda vyhrál, Hunt měl závadu". No kurva, díky za počteníčko! O závodění tento film vůbec není, je o nepovedeném pokusu zachytit charaktery a vztah dvou jezdců, díky čemuž permanentně střídá dva životní příběhy, jenž jsou tak absolutně nudně vylíčené a mají představit jen to, s kým dotyčný jezdec aktuálně šuká v posteli, že dojem nakonec nezachraňuje ani potenciální vrchol filmu, nehoda Laudy. Skutečný vztah těchto dvou závodníků film absolutně ignoruje, nerozvíjí ho, neukazuje ucelený (zajímavější a složitější), pouze omezuje na dvouvteřinová setkání vzájemně se fakujících karikatur skutečných jezdců a jede si dál tu svojí. Potenciál toho příběhu ležel na závodní dráze, ale Howard ho raději vraždil v obývacích nebo stájových boxech vylíčením malicherností, ačkoliv v té samé době umírali bez zájmu kamer závodníci na dráze. Kdyby se Howard místo na přehnané demonstrace bohémismu Hunta a studeného profesionalismu Laudy raději soustředil na tu "Ri-va-li-tu", o které měl být film, rozhodně by udělal lépe, zvláště když se tito "Ri-va-vo-lo-vé" pořádně předháněli jen na začátku filmu. 44% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $38miliónovTržby USA $26,947,624Tržby Celosvetovo $95,600,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $4,790,601 //počet predaných kusov 125,351Tržby za predaj DVD v USA $3,432,528 //počet predaných kusov 84,792║ Neuveriteľné Ron Howard dokáže ešte milo prekvapiť svojou réžiou, veľmi silné dielko, ktoré prináša dosť intenzívny zážitok, skvelá dobová kamera, atmosféra, výborný herci, plusom na vrch je samotné závodenie. /videl v kine 2x: 95%/ ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Peter Morgan / Predloha: Život | Hudba: Zimmer | Produkcia: Howard, Grazer, Eaton, Fellner, Oliver, East, Sinclair, Armburst, Bevan, Thompson, Hallowell | Distribúcia: Exclusive Media, Universal Pictures (USA), StudioCanal (UK), Pathé Productions (France) | Štúdio: Exclusive Media, Revolution Films, Working Title Films, Imagine Entertainment, Relativity Media, Cross Creek Pictures | Rozpočet: 38 miliónov $ | Tržby: 90,247,624 $ || Ron Howard v mojich očiach zrežíroval najstrhujúcejší film so športovou tematikou v dejinách kinematografie. Som nesmierne šťastný, že sa tomu stalo u námetu zo života Formuly 1. Toľko emócií vo mne vyvolal naposledy a JEDINE Green Mile. A to je už viac, než 10 rokov. Čas sa pozrieť do svojej Top10ky filmov, a zhodnotiť, ako vysoko doňho môže siahnuť Rush. Nutné ďaľšie a ďaľšie zhliadnutie. Ps: Tu som si uvedomil, že už nikdy nechcem ísť do kina na 3D. Už to viac nepotrebujem. 100% | 1. CinemaCity, Slovanský Dům - sál 3 (2D, EN DTS), Praha, 4.10.2013 | ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Příběh už snad příliš neuvěřitelný než aby se stal, se vážně stal. A zfilmován byl řemeslně dokonale, přesto jsem zůstal emocionálně chladným. Spoustu diváků vzal, některé ne - včetně mě. Což je za mě tím pádem, bohužel, zásadní palec dolů. "You see the closer you are to death, the more alive you feel, the more alive you are." ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Řekněme si to na rovinu - řada věcí v Rivalech ukazovaných byla ve skutečnosti víc než jen trochu jinak. Ale Howard má prostě cit pro filmovost, a vzhledem k tomu, jak skvěle sledovatelný film o tom, jak vypadala a fungovala zábavní show jménem Formule 1 v sedmdesátých letech, dal dohromady, mu nejde to přizpůsobování faktů za účelem zvýšení přitažlivosti výsledného produktu neodpustit. To nejdůležitější - specifické šílenství, které žene jezdce vpřed, a také dva naprosto odlišné přístupy k závodění - je tu zachyceno naprosto dokonale. Velkou zásluhu na tom samozřejmě mají Brühl a Hemsworth, ale to hlavní jsou naprosto dokonalé záběry z průběhu Velkých Cen - a ty mají na svědomí kameraman Anthony Dod Mantle a jeho režisér Ron Howard. Filmové řemeslo at its finest a nějaké ty zatajené dechy, vykulené oči a husí kůže k tomu. Takže 90%. Ale že by to byla filmová událost desetiletí, nebo nedej bože jeden z nejlepších filmů historie? To promiňte, ale nee. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (80)

  • Ve filmu je hodně vymyšlených nebo poupravených scén. K vymyšlené patří například scéna, při které Hunt (Chris Hemsworth) odchytí novináře, který položil Laudovi (Daniel Brühl) dost netaktní otázku a zmlátí ho. (oli009)
  • U Grand Prix Japonska je uvedeno špatné pořadí. Čtvrtý nebyl Regazzoni, nýbrž Jones, Švýcar dojel pátý a Laffite byl až sedmý, nikoli pátý. (Robbi)

Související novinky

Ron Howard se vydá do thajských jeskyní

Ron Howard se vydá do thajských jeskyní

03.05.2020

Příběh chlapců uvízlých v thajských jeskyních byl v roce 2018 velkou událostí. I z toho důvodu se několik filmařů rozhodlo celou událost zfilmovat. Po několika oznámených projektech ovšem nyní… (více)

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

22.06.2017

Hollywoodem tenhle týden otřásl odchod Phila Lorda a Chrise Millera od sólovky Hana Sola. Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy je propustila měsíc před koncem natáčení, jelikož se jejich vize začala… (více)

Daniel Brühl na FebioFestu převzal "ČSFD Award"

Daniel Brühl na FebioFestu převzal "ČSFD Award"

22.03.2016

Rivalové jsou v žebříčcích ČSFD.cz dodnes nejlepším filmem roku 2013. Více hvězdičkových hodnocení v daném roce nasbíraly pouze druhý Hobbit a Vlk z Wall Street, ale výsledným hodnocením se nedostaly… (více)

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Reklama

Reklama