Reklama

Reklama

Metro

Trailer 2
Rusko, 2013, 132 min

Co vše se může stát v metru? Napínavý boj o přežití v hlubinách metropole. Milostný trojúhelník v podobě atraktivní ženy, jejího životem uondaného manžela a bohatého bezskrupulózního milence představuje zápletku téměř banální. Milostný příběh se však zvrtne v nečekané drama, když se oba sokové ocitnou ve stejném vagonu metra v moskevské ranní špičce, které se řítí přímo do katastrofální potopy. Na původní rodinnou krizi se tak rychle nabaluje masový boj cestujících o přežití, jenž se svádí v potemnělých tunelech, skýtajících nejedno překvapení... Půdorys ruského filmu obnovuje to nejlepší z populárních katastrofických formátů jako Dobrodružství Poseidonu (1972) či Denní světlo (1996), které přesazuje pro 21. století do mnohem dynamičtější a pro ruskou kinematografii typicky syrovější polohy. Kineticky vyvedený film si s nadhledem pohrává s pravidly žánru, přitom mu nechybí dramatický spád. V prvním plánu sledujeme zkoušku mezilidských vztahů, které dohromady svádí kalamita. Ve druhém plánu Metro vypovídá o rozpadu zaostalé infrastruktury a společenských nešvarech ruské společnosti, kriticky ovšem také upozorňuje na odvrácenou stranu nezkrotné urbanizace. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (224)

Honzek 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem nechytl. Podle hodnocení jsem usoudil, že by se mělo jednat o pořádný biják. No, spletl jsem se. Námět na katastrofu pěkný, ale špatně zpracovaný. Všechny charaktery naprosto hloupé, situace, ve kterých se ocitají, řeší tím nejhorším možným způsobem a to je jen příklad. Hudební stránka je absolutně mimo, hodí se do naprosto jiné sorty filmů. Do některých scén jednoduše ani nezapadala. A místy působila opravdu směšně, ostatně jako film samotný. Snaží se být světový, ale každých 10-15 minut klopýtne o další a další klacky, které si sám hází pod nohy. Zhruba úvodní hodinku je to koukatelné, dokonce jsem přemýšlel nad čtyřmi hvězdami. Ale pak už to mělo rychlý spád a šlo to s kvalitou jen dolů. A stopáž samotná filmu též hodně vadí. Tolik náhod, které se ve filmu dějí, jsem nezažil snad v žádném jiném snímku. Při koukání jsem byl místy nucen se smát a to má být prosím katastrofický film. Raději to shrnu. Je dost možné, že vás film pohltí, protože vám stačí samotné efekty, které nejsou špatné, nebo samotná katastrofa a její průběh. Já se ale nemohl zbavit pocitu, že je to nízkorozpočtové béčko. Tři hvězdy s odřenýma ušima :( ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Katastrofický thriller ruské produkce, odehrávající se v prostředí zatopeného metra. Snímek má více jak dvě hodiny a trpí veškerými příznaky jiných katastrofických filmů, které jsou k vidění. Rozjezd dobrý, (zatopení metra je slušně zpracované a efektně natočené) ale po hodině filmu, jakoby stál příběh na místě a ploché charaktery (jediná výjimka manžel vs. milenec) výsledný -průměrný- dojem pouze utvrzují. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TATI, TO DNES NEPŮJDU DO ŠKOLY?“...... /// Klasika katastrofickejch scénářů – seznamka s hlavníma postavama, do toho záběry tunelu, kterej pamatuje minimálně Druhou světovou. Pětadvacet minut a obdivovatelé vody v kolejišti spolu s milovníky rozmrdanejch vlakovejch souprav sice nepřehlídnou, že CGI je z toho slabšího soudku, ale tam dole to většinu času má solidní atmosféru. Vona totiž ta, co se chová jako píča není v kanále, ale ve městě. Lidskej druh bojuje o přežití v podzemním aquaparku (je tam prostě voda), všechno funguje jako v Rusku (jinej kraj….. no a co, Korejci maj taky svoje chybičky…), a přestože ty drsněji vyhrocený situace patřej spíš do rodinnýho dramatu, souhlasím s tím, že to zase taková trapárna nebyla. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Potrpím si na podzemní romantiku. 2.) Odcházím do Moskvy jezdit metrem. 3.) Thx za titule ,,xpandelx a boriskotleba“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Urobiť film o poruchách v Rusku je niekedy ľahšie než sa môže zdať a ešte je to aj uveriteľné, lebo tá krajina je obrovská a vydávala peniaze na megalomanské projekty, ale išlo sa tempom a spôsobom, ktorý na ľudí veľmi nehľadel. Film ako taký je napínavý, znesiteľný a hystéria nie je prehnaná. Avšak pri toľkých mŕtvych je tá hudba nevhodná a navyše aká je asi šanca, že zrovna najvzrušujúcejšiu časť udalostí obstarajú muži, ktorí sú si v niečom blízki? No, malá. To s tou dopravou celkom dobre vymysleli, no to s tým pádom vody v pravom okamihu pre záchranu tých ľudí, či vynorenie sa spod vody chlapca, keď si ostatní začínali myslieť, že sa utopil, senzáciechtiví novinári alebo inhalátor, to už je taký nevkus akoby prebratý z amerických filmov. Ono toho vo filme veľa nebolo napriek dĺžke, ale tiež to ako katastrofický film nebol trapas aj keď záver je taký trocha moralistický a jednoduchý, no pochopiteľný. Tiež dodám, že nenechajte sa oklamať súpravou metra vyrážajúcou spod zeme pri Kremli na plagáte k filmu. Čo chválim je istá priamočiarosť a rozmýšľanie v niektorých momentoch. Ešte keby tam boli nejaké prvky povahy Rusov, ktoré by boli originálne a nie iba negatívne, keď sa na to človek pozrie s nadhľadom, tak by som to možno hodnotil lepšie. ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

No na Rusáky hodně dobrá tvorba, nápad takovej tu ještě nebyl, provedený to taky nebylo špatně. Možná právě mohli vynechat ten milostnej trojrománek, kterej byl zbytečnej a v klidu by vystačili s těma ostatníma aktérama. Atmosféra jako taková mi celkem chyběla u takovýho katastrofáku, joo ke konci už to celkem stoupalo, ale kdyby pod tou vodou byli po celou dobu, tak to napětí přece jenom bude lepší. Už jenom čekat, kdy s podobnou verzí přijdou američani. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (5)

  • Celkově všechny Moskevské scény se natáčely v Samaře, kde filmování probíhalo po dobu 2 týdnů. (Dlee)
  • Ruské vagony metra známé z našeho hlavního města mají původ ve vozech z Argentiny z počátku minulého století. (Hawaj)
  • Speciálně pro potřebu filmu byl vytvořen 117metrový tunel, detailně napodobující podzemní dráhu. Natáčelo se také ve skutečných vagonech metra. (Dlee)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno