Reklama

Reklama

Hluboko v oregonských lesích se ukrývá dobře vycvičený zabiják Aaron Hallam (Benicio Del Toro), který utekl ze služby u speciální vojenské jednotky. Když brutálně zavraždí čtyři lovce, zvláštní agentka FBI Abby Durrell (Connie Nielsen) požádá o pomoc L. T. Bonhama (Tommy Lee Jones). Ten jediný jí může pomoct. Bonham je v důchodu, a tak zpočátku váhá. Roky strávené u speciálních jednotek tím, že učil ostatní vojáky, jak zabíjet, nechal daleko za sebou. Ale pak si uvědomí, že vrahem je jeden z jeho bývalých „žáků“. Musí ho zastavit, a proto se vydá do lesů úplně sám. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (315)

castor 

všechny recenze uživatele

Syrový (v podstatě komorní) thriller, přehnané momenty, ale i slušná (a poctivě natočená) akce. Veterán William Friedkin se může stále pyšnit fungujícím řemeslem, soustředí se na tísnivou atmosféru a s předvídatelným dějem v zádech představuje letmo dva muže (oscaroví Benicio Del Toro a Tommy Lee Jones), kdy jeden z nich prošel ostrým výcvikem toho druhého. Jenže poslední nasazení (akce z Bosny je rozpačitá a diváka vůbec nevtáhne) se zvrtlo a přeskočilo i něco v hlavě nejlepšího žáka, ze kterého se nyní stal v oregonských lesích lovec – lidí. Ve výsledku svižná, staromódní podívaná, která kašle na přeplácané digitální efekty a která sází na skvělou práci kameramana Caleba Deschanela. Poctivé tři hvězdy. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Benicio Del Toro JE Rambo! Takový titulek by klidně mohl stát na plakátu tohohle filmu, který není ničím jiným než nenápadným remakem staré klasiky jednoho odpesaného - nyní uspěšně comebackujícího - svalovce. Jak jinak se dívat na příběh vojáka, experta na guerilovou válku, který se z války z Kosova vrací s traumatem jak bič a schopnostmi vybíjet desítky na něj poštvaných agentů s pomocí nože, vyrobeného z kamene? Když k tomu ještě zarostlý Lee Jones přidá hlášku: "Kolik na mojeho chlapce ještě hodláte poslat mužů, aby je zabil, než poznáte, že je to zbytečné?" Začne se v jistém smyslu úsměvná "podobnost" klubat v hlavě i člověka, který jedničku Ramba o týden dřív neviděl. Předvídatelná zápletka, slušné akční scény a jedna opravdu krvavá řezačka v závěru, za kterou přidávám druhou hvězdu. Je to ztráta času, ale úplně zavrhnout to nemůžu. 40% ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Zkušený harcovník a režisér několika vpravdě legendárních snímků William Friedkin zavzpomínal na své lepší časy a natočil vysoce nadprůměrný thriller o duelu dvou mužů a především o mocném kouzlu a přímočarosti chladné oceli. Příběh sice neoplývá přílišnou originalitou a najdou se v něm jak logické nedostatky, tak místa přehnaná či předvídatelná, nicméně díky "akčnímu talentu" pana režiséra si po celou dobu drží vysoké tempo a co je nejdůležitější, syrovou atmosféru skutečného boje muže proti muži, bez pravidel, na život a na smrt. Nejsilnějšími místy jsou rozhodně "lesní" scény v první polovině filmu, Jonesovo plížení lesem a úžasné záběry dávající vyniknout krásám přírody jsou nezapomenutelné. Za tohle a flashbacky s výcvikem, skvěle vymytého Benicia a vinu v očích Tommy Lee Jonese dávám 80%. Promiň, Connie, ale v tomhle filmu není pro ženskou místo;) ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý akčný dobrodružný film. Má výborný príbeh o špičkovom vojenskom zabijakovi špecializovanom na likvidácie z blízka, ktorého vojna veľmi ovplyvnila po psychickej stránke a tak musí zabíjať, čo si odnesú hlavne nevinní a tak po ňom ide nielen FBI, ale aj jeho bývalý vojenský inštruktor. Spracovanie je ale iba priemerné, čo je veľká škoda. Ešte spočiatku to vyzerá dosť nádejne, úvodná akcia v Kosove, alebo likvidácia poľovníkov, ale keď do deja vstúpi plno postáv, tak sa už vytratí počiatočné čaro, aj napriek krátkej dĺžke má film miestami pomalšie tempo a iba pár výraznejšie zaujímavých scén. Aj takto sa na to dá po celý čas bez problémov pozerať, ale ten potenciál bol omnoho väčší. Za to môže hlavne to, že sa väčšina filmu odohráva v mestskom prostredí s množstvom postáv, aj keď pritom tento zabijak jasne patrí do divočiny. Ale zase celkom ma zaujalo, ako sa aj v mestskom prostredí dá prispôsobovať okoliu. Akcie tu moc nie je, čo ma mrzí, ale aspoň tá je celkom slušná. Nájdu sa tu dva celkom uveriteľné súboje jeden na jedného na nože, nejaké tie prenasledovačky a aj pár krvavých likvidácií a práve to ma najviac mrzí, hlavný záporák je tu špecialista na zabíjanie nožom, ale nanešťastie tu toho moc nepredvedie. Najviac sa mi páči úvod v Kosove, ktorý síce pôsobí pomerne lacno, ale inak je celkom zaujímavý a aj záverečné prenasledovanie v meste. Ale najlepšou časťou celého filmu je aj tak výcvik, ktorý pôsobí nadmieru efektívne. Herecké obsadenie je na tom dobre, Benicio Del Toro a Tommy Lee Jones v hlavných úlohách, ale nesklame ani zvyšok. Réžia pôsobí len priemerne, bežný štandard síce splní, ale inak ma ničím nezaujala, ale aspoň technická stránka je bez problémov. Škoda, tento film mal veľký potenciál, ale mám z neho pocit, že tvorcovia sa nevedeli moc rozhodnúť, akým smerom sa majú vydať a tak to urobili po všetkých stránkach priemerne. Keby pribudlo akcie na nože a dej by sa presunul čo najďalej od civilizácie, tak by to bolo úplne ideálne. Objektívna kvalita filmu- 60%, film sa páči mne na 62%. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Kdyby pod tim byla podepsaná nějaká režisérská nula, tak asi řeknu, že je to jako OK. Ale i když Friedkin zrovna neni zase až tak známej a oblíbenej, tak já osobně ho považuju za režiséra z takový tý nejvyšší ligy. Takže mě dost překvapilo, jakou banalitu tentokrát natočil. Jako je tam dost akce, neni to nudný, ale na poměry Friedkina je tohle prostě málo. Jinak Friedkin se nebojí ve filmech ukazovat krev a násilí. To všichni víme. Ale když se tam hlavní postavy řežou nožema takovym způsobem, že z každýho vyteče asi kanystr krve, ale jsou pořád úplně v pohodě, tak už to vypadá spíš komicky. Vylezla z toho taková Béčková variace na Uprchlíka s Harrisonem Fordem. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (11)

  • Několik filmových postav dostalo příjmení podle slavných rockerů: Bonham (John Bonham – Led Zeppelin), Kravitz (Lenny Kravitz), Van Zandt (Steve Van Zandt), Zander (Robin Zander – Cheap Trick), Powell (Cozy Powell), Richards (Keith Richards – Rolling Stones). (Matty)
  • Režisér William Friedkin oslovil tehdy začínajícího skladatele Briana Tylera poté, co jej zaujala hudba, kterou zkomponoval pro snímek Lovec démonů (2001). Poté Tyler získal za soundtrack ke filmu Štvanec (2003) řadu ocenění a jeho kariéra od té doby stoupala. (D.Moore)
  • Mnoho scén bylo natáčeno v Portlandu, protože filmaři potřebovali déšť. Během natáčecích týdnů však nepadla ani kapka. (Matty)

Související novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Reklama

Reklama