Reklama

Reklama

Hilly Kristal si po dvojitém bankrotu půjčil v roce 1973 peníze a koupil v New Yorku podnik Palace Bar. Vždycky si přál dát příležitost živé hudbě, hlavně country, bluegrassu a blues. Odtud pochází nový název klubu: CBGB... Country, bluegrass a blues - tyto tři hudební žánry daly název uznávanému newyorskému klubu CBGB, který se díky svému majiteli Hilly Kristalovi stal kolébkou undergroundového rokenrolu a punku. Protože v jeho klubu na Bowery nechtěly country kapely vystupovat, rozhodl se dát příležitost i jiným formám rocku. V jeho podniku mohly hudební skupiny vystupovat pod jedinou podmínkou – musely hrát jen vlastní tvorbu. Žádné pecky z hitparád, žádné předělávky. Jeho krédem bylo podporovat umělce za každou cenu. Hilly Kristal se tak proslavil a je právem označován za kmotra punku, který stál u zrodu kapel jako Blondie, Television, Ramones, Talking Heads, Dead Boys nebo The Police. (HBO Europe)

(více)

Videa (20)

Trailer

Recenze (154)

ShossGrey 

všechny recenze uživatele

CBGB bolo kedysi pulzujúcou tepnou NY undergroundovej scény. Bolo otázkou času, kedy niekto tomuto dôležitému milníku punku a legende vzdá hold hraným filmom. Musím skonštatovať, že i napriek výbornému traileru ostalo nakoniec prázdno. CBGBovská divočina mi prišla akási neuprimná,neozajstná, jednoducho celý film sa mi presypal medzi prstami bez toho, aby zanechal nejaký dojem (i keď s laxným Hillyho prístupom sa to asi i v skutočnosti tak malo). Namiesto smršti iba ľahký vánok, komixová narácia miestami dosť iritovala, no must see pre každého, kto sa bezhranične oddal tomuto žánru hudby. PS * za mojich milovaných Ramones, ktorí s plátnom doslova znova ožili:-). Ramones:"We got four songs:I don't wanna walk around you, I don't wanna be learned, I don't wanna be tamed and I don't wanna go down to the basement." Hilly:"Anything you wanna do?" "We're working on something new." "Something positive?" "Yeah, it's called I wanna sniff some glue." ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

CBGB je pro ty, co nějakým způsobem načichli punkem, pojmem a protože já jsem jím nasáklý hodně, stal se pro mě tenhle film srdeční záležitostí. Bylo parádní sledovat, jak se rodily legendy jako Ramones, Dead Boys, Iggy Pop nebo Blondie. Díky Hillymu Kristalovi, nezodpovědnému chlápkovi, který ovšem vytrvale šel za svým snem, vznikla nejen řada vynikajících kapel a věčných songů, ale i perfektní film, nacpaný tou nejlepší muzikou, který musí každého zastydlého punkera zahřát u srdce. 90% ()

Reklama

terunka003 

všechny recenze uživatele

Punkové, rockové, legendární, průkopnické, hudební, životopisné. Kdo by neznal CBGB a kapely, které odsud vyšly jako hvězdy. Skvělý snímek o vzniku legendárního hudebního klubu, o jeho prazvláštním majiteli a komplikacemi. Pohodový film, herecké výkony dobré, hajzly špinavé, vystoupení občas dost šílená, ale taková byla doba a takový byl punk. ..supr hitovky, není nad "klasiku", tohle vám už nikdo nesloží.. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ano, tohle dílko má skoro všechny filmařské neduhy, které člověka napadnou. Mnohdy vypravěčsky křečovitý, jakoby to byl nějaký „famácký“ pokus nějakého nepozorného studenta, timing scén s jakýmsi komickým potenciálem zpackaný a i ten zamýšlený humor se v nich kolikrát ztratí. Jenže co Randall Miller ztratil na talentu, to nahrazuje nadšením pro věc. Z toho filmu je prostě jasně cejtit ta upřímná láska k rockové muzice, ten nezakrývaný obdiv ke klasikům, kteří se tu mihnou (Ramones, Talking Heads, The Police, Patti Smith, Blondie, Iggy Pop atd.) a respekt ke „kmotrovi punku“ Hillymu Kristalovi, kterého se sympatickou ležérností ztvárnil Alan Rickman. Někdy mi i jenom tohle stačí, aby mi ten film přirostl k srdci a byl mi sympatický, i navzdory těm tvůrčím „mouchám“ (tady spíše pěkně vypaseným „masařkám“), kterých je film plný. 3 nebo 4 hvězdičky? V tomhle případě irelevantní. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Snímok o vzniku legendárneho CBGB dopadlo ešte lepšie ako som čakal. Neviem však, že samotný „background“ riadenia baru CBGB a všetky tie väčšie a menšie problémy okolo neho do akej mieri sú pravdivé. Veľmi sa mi páčil spomenutie a zakomponovanie do príbehu najznámejších kapiel, ktoré vlastne tu odštartovali svoju kariéru (napr. The Ramones, The Police, Blondie, a mnoho ďalších). Stvárnenie jednotlivých postáv niektorých známejších kapiel dopadlo dobre, hlavne ma pobavil T. Hawkins aka Iggy Pop. „Raw“ pesničky a dobre zahraná hudba. Skvelý a pohodový A. Rickman (R.I.P.) a prekrásna Stana Katic vo vedľajšej roli. P.S.: Živé snímky, ako vždy, dokážu pridať ten dostatočný plus, čo taký film ešte potrebuje. Osobné hodnotenie: 81% (****) ()

Galerie (61)

Zajímavosti (5)

  • Niektoré z nálepiek na stenách klubu CBGB v čase jeho otvorenia ešte neexistovali. (beso74)
  • Plešatý taxikár, ktorý vo filme povie, že neznáša punkrockovú muziku, je Cheetah Chrome, skutočný gitarista skupiny Dead Boys, ktorá sa v snímke objaví. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama