Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh z druhé světové války se odehrává u severofrancouzského města Dunkerque počátkem června roku 1940, kdy německá vojska přešla do protiofenzívy, zatlačila spojenecká vojska k mořskému pobřeží a přinutila je k ústupu za kanál La Manche. Jeho hrdiny jsou příslušníci francouzské pěchoty, kteří navzdory nebezpečí dostanou příkaz vyčkat na pobřeží, dokud nebude v rámci mohutné operace Dynamo dokončena evakuace britských jednotek. Ačkoli je pobřeží zasaženo krvavým konfliktem, který si už vyžádal mnoho životů vojáků i místních obyvatel, někteří stále odmítají odejít a opustit své domovy. Jako třeba sympatická dívka Jeanne, která pomáhá francouzským vojákům v obtížné situaci, ošetřuje raněné a sblíží se s mladým citlivým vojákem Julienem Maillatem. Julien dívku zachrání před znásilněním, o které se pokusí jeho dva kolegové, a ze všech sil se pokouší udržet víru v přežití, což je ovšem v rostoucím stresu a napětí stále obtížnější. Obklíčení vojáci se totiž musejí bránit velkému tlaku německých tanků a pěchoty a přitom se stávají snadnými cíli pro německé stíhačky, které jim téměř bez ustání hřmí nad hlavami. Julien se dlouho marně pokouší Jeanne přesvědčit, aby změnila názor a opustila nebezpečné místo, a když nakonec dívka souhlasí, že odejde, nadchází tragické finále příběhu, který zachycuje jednu ze smutných kapitol druhé světové války. (Česká televize)

(více)

Recenze (94)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jeden z tych filmov zabozrutskej /teda pardon, francuzskej/ kinematografie, ktory mi vobec nesadol. Tema - II. svetova vojna a Dunkerque je sina, ale prilis poznat kulisy, ktore su miestami fakt lacne televizne, a makety lodi a lietadiel na mna posobili tiez nedoveryhodne. Vidno velky rozpocet, ktory ani neviem, ci sa vobec zaplatil. Reziser Henri Verneuil /Sicilsky Klan, 100 000 dollars au soleil/ teda uz cosi natocil, a Belmondo /100 000 dollars au soleil, Le Magnifique/ bol len lakadlom na divakov. 42 % ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Sice s vtipem, ale stále o válce a obětech, které do války bohužel patří a většinou to jsou kamarádi. Film popisuje vojáky, kteří už vlastně ani nebojují, jen chtějí přežít, dostat se do Anglie či alespoň něco sehnat k jídlu. Hlavní hrdina zažívá absurdní situace, které válka přináší a padá s ní jakákoliv morálka. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velmi zahímavý film, který zachycuje beznaděj a odhodlání francouzské armády za druhé světové války. Řekl bych, že docházelo ke strašné destrukci a demoralizace lidí i samotných vojáků. Někteří se s tím vypořádali lišácky a připravili se na příchod Němců, jiní se snažili zachránit útěkem svobodu. Vidíme scény zmaru a frustrace očima vojáka Juliena Maillata (Jean-Paul Belmondo), v popřežním městečku, kde byla velká pravděpodobnost, že toho, koho jste potkali potká zanedlouho smrt. Další vojáci: kulometník Pinot (Georges Géret), kněz Pierson (Jean-Pierre Marielle), vypočítavý Dhéry (Pierre Mondy), starostlivý Alexandre (Francois Perier).a chápavý anglický důstojník Robinson (Ronald Howard). Velice demoralizující museli být velmi časté nálety, při kterých jste se mohli jen modlit, aby vás netrefili. A zbívá jen touha utéct. Ženský faktor přináší maldá Jeanne (Catherine Spaak), která když už se nechává přemluvit k odchodu do bezpečí, tak její ochránce Julien sám umírá. Zajímavý válečný film, který krásně popisuje pocity zmaru a touhu po svobodě a bezpečí. Válka je nejkrutější hra, kterou si vymysleli mocechtiví páni. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tento film neni ani valecny ani komedialni. Belmondo mi do sve role taky nezapadl. Naopak pochvalim vyborne kulisy a slusnou vypravu. Celkove je to takove " nic proti nicemu ", prumerny film. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nekonečně dlouhý a především beznadějný víkend ... zdá se, že už nemá smysl bojovat - jde jenom o to nějak přežít. Maličko cynický přístup nevylučuje lidskost - ani ryze francouzskou svobodomyslnost při vyobrazení doby, kdy se smrt stala tak samozřejmou součástí života jako každodenní cesta do práce. ----- "Hele, Piersone, není to sice originální, ale co přitom dělá ten tvůj Pánbůh ?“ ----- "Jak tak koukám, o tebe se postaral.“ ----- "Proč jenom o mě ? Neumí dělat víc věcí najednou ?“ ----- Není to příběh o hrdinství a velkých bitvách, ale o osudech lidí, které pohltila válka a kteří už rezignovali na spoustu věcí - přesto se snažili neztratit vlastní tvář. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Na tehdejší dobu sympaticky neheroický pohled na Dunkerque. Belmondo jako voják snažící se přežít a chovat se i na neustále bombardované pláži jako lidský tvor. Velkolepě pojaté - i při rozhovorech se v druhém plánu objevují pochodující vojáci, rezignující na krvavé efekty - žádné utržené ruce a nohy, jen snad trochu prvoplánovité. Ty dialogy šustí občas papírem (kněz zakopávající pistoli) a jsou na ustupující vojáky přiliš intelektuální, ale i tak je to v rámci Belmondovy kariéry nadprůměr. Ještě tu má totiž co hrát. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Velice zvláštní film, který chtěl nejspíš upozornit na válečné hrůzy. Zajímavé je, že film, ač má bez minutky dvě hodiny, nemá nějaký děj. Belmondo opět skvělý, jako všude, avšak viděl jsem tento snímek s dubbingem a byl jsem nemile překvapen. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Kdo se zajímá o jednoho mravence uprostřed masy mravenců, kteří jsou z pohledu shora zcela nepatrní? Historie si pamatuje vojevůdce, několik hrdinů a tuto masu. Dalo by se polemizovat, nakolik je jeden mravenec podstatnou částí masy nebo jen kusem masa, Julien je ale podstatnou částí svého života :) a rád by si ho zachoval. Ve válce je ale přežití otázka hodu mincí, kterou hází osud. Válečné filmy nejsou zrovna můj šálek kávy, ale od tohoto jsem se nemohla odtrhnout. Strhující. Strašné. Silné. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Víkend muže ve vínových holínkách, ve výkonu umírněnosti. Muže ve výklenku dějinného toku, kterého  zmůže, raní východ červánků. Už neuslyší volání, neuvidí volány za obzorem vln. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Takové komorní drama s pozadím složeným z tisíců komparsistů, četným bombradováním a létajícíma B109. Belmondo prochází pobřeží Francie, kde probíhá naloďování spojenců (hlavně anglánů), a potkává různé postavy. Každý je jiný a každý se se situací vypořádává po svém. Jak tomu ve válce bývá, tak občas někdo z nich umře. Belmondo se tváří pořád stejně a o jeho osudy snad ani vlastně nejde. Proto mi i ten konec přišel děsně neosobní a slabý. Radši bych věděl, jak dopadly všechny ty vedlejší postavy. ()

KRYSIOPICE odpad!

všechny recenze uživatele

Měla to být komedie, nebo válečné drama, které si kladlo za cíl zachránit pověst francouzů? Ani tvůrci v tom asi neměli jasno. Propaganda, za kterou by se nemusel stydět ani Goebbels vykresluje francouze jak se hrdině bránili a jak strašně moc chtěli bojovat, ale fakt opravdu. Bylo to trochu jinak, vyhlasili Německu válku a pak čekali až je napadne, a pak už se nemohli dočkat, až zahodí zbraň, nechají se zajmout a půjdou domů. Kdo by taky chtěl bojovat pod neschopným velením, které nechává popravovat vlastní vojáky. Moc dobře si to vojáci pamatovali z WW1. Však si po válce zvolili De Gaulla, který jim byl ochotný vykládat, že to nebyla jejich vina že prohráli. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Přemýšlel jsem, proč to nechytne? Je to z r. 1964, to mě byly 2 roky.  Hrůza kapsy u Dunkerku je tam podávána jako nějakej vejlet. Jinak natočeno skvěle a za moc velký peníze. V dnešní době málo dívatelný film. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Druhá světová válka očima Francouzů. Na úprk z Dunkerqueu Francouzi moc pyšní nejsou a ani po tomto snímku tomu nemohlo být jinak. Belmondo se snaží celou dobu utéct a není jediným. Pro něj mi přišla role až příliš vážná a celkově mi v ní neseděl. Zvlášť závěr filmu je opravdu příliš. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Belmondo má s kamarátmi pohodovú vojnu aj v nacistickou obkľúčení a pod bombardovaním. Len tak sa prechádzajú zničenými ulicami, konverzujú, vybavujú si všemožnú protekciu a nie je ďaleko ani k baleniu sestričiek. V druhej polovici už tej pohody ubúda, ale vznikajú aj dosť nezmyselné situácie, hlavne s kráskou nasilu domontovanou do vojnového filmu. Zostal mi z filmu zvláštny pocit, lebo mi uniká zmysel filmu a takéhoto zobrazenia vojny z pasívnej stránky. –––– Jana z Arcu by zaplakala, kdyby viděla, jak je prolévána vznešená krev Francie. ()

Ludivitto 

všechny recenze uživatele

Až nečekaně dobrý "válečný" film s mladým J-P. Belmondem v titulní roli mírně cynického francouzského vojáka. Působivý až skoro komorní film s výtečnou kamerou a silným příběhem. ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Velmi zručně natočené válečné drama s mladičkým Jean-Paulem Belmondem, které kromě hereckého výkonu hlavního představitele překvapí skvělou atmosférou, výbornými kulisami a velkolepou výpravou. Moje hodnocení 80%. ()

slovan1 

všechny recenze uživatele

Slabší Belmondův kousek. Po celou dobu jsem se rozhodoval, o jaký žánr jde... Bylo zde mnoho úsměvných momentu ale o to také víc momentu dramatických. Představoval bych si, že taková historická událost bude buď opravdu plnohodnotné válečné drama nebo naopak satira na válku. Jenže něco mezi mi prostě vůbec nesedlo. No a že kdysi se holky neuměly nosit vyvrací blonďatá můza Catherine Spaak :-)) ()

bruceman7 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsme nečetl knižní předlohu, nemohu to posoudit adekátně - lépe řečeno, film pro mě nenabývá hlubšího ýznamu, což je tedy (moje) škoda. 6/10 ()

Reklama

Reklama