Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Wallace je malý chlapec a žije se svým otcem v rodném Skotsku. Skotský král zemřel, Skotům vládne anglický král Edward I., krutý pohan zvaný dlouhán, který si podmanil skotskou šlechtu a ty, kdo se stavěli na odpor, pověsil. Williamův otec s ostatními Skoty, kteří se nechtějí smířit s krutou vládou, se snaží vymyslet jak žít lépe a bojovat proti anglické vládě. Jednou přivezou Williamova otce mrtvého. Po pohřbu si pro Williama přijede jeho strýc Argy, který ho hodlá vychovat a dát mu vzdělání… William se vrací do rodné vesnice jako dospělý muž, právě když se koná svatba. Williama hned pozná jeho kamarád z dětství Hamish Campbell a dívka Murron MacClannoughová, která mu při pohřbu jeho otce vtiskla do ruky květ bodláku. Hamish se s Williamem dá hned do soubojů, William vyhraje a také se zakouká do Murron. Zábava je v nejlepším, ale zkazí ji příjezd šlechtice, který hodlá využít právo první noci. což uzákonil král Edward I. aby šlechta měla z jeho vlády nějaké potěšení. Večer se William zastaví u MacClannoughových a žádá rodiče, aby s ním pustili Murron ven. Rodiče ji pustit nechtějí, ale Murron naskočí k Williamovi na koně a odjíždějí pryč. Dlouho si povídají a při loučení podá William Murroně kus látky, v níž si schovával celá léta květ od ní...  Druhý den přijede pro Williama Murronin otec MacClannoudh, aby s nimi jel na tajné shromáždění, ale William odmítne. Chce jen v klidu žít a rovnou se ptá, zda mu dá Murron za ženu. Otec však nesouhlasí, ale William s Murron se vezmou tajně, aby se o ni nemusel dělit se žádným vykonavatelem práva první noci... Murron je další den napadena vojáky, velitel se ji pokusí znásilnit, ale William ji pomůže a posadí ji na koně s tím, že se sejdou na jejich místě v lese. Murron však vojáci chytí, než stačí odjet z vesnice, připoutají ji ke kůlu a odsoudí za napadení královských vojáků. Velmož jí podřízne krk. William na ni zatím čeká, a když nepřichází, vydá se zpět do vesnice. Tam už na něj čekají vojáci. William za pomoci ostatních Skotů vojáky přemůže a velmože zabije. Po tomto boji se k Williamově skupině přidávají i další skotské klany, které už také nechtějí žít v pod vládou krutého anglického krále. Začnou válčit proti Angličanům a těm, kdo králi slouží. William se stává jejich vůdcem... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 323)

realist 

všechny recenze uživatele

Až budete stát v půjčovně nad tímto titulem - myslete na jedno : "Jeden z nejlepších filmů dějin kinematografie " - inspirovaný hrdinstvím a životem Williama Wallace - skotského "vůdce lidu". Režisér a zároveň hlavní hrdina Mel Gibson propůjčil Wallacovi až mrazivě skutečnou podobu v mimice, gestech a opravdovosti činů - s ním pak máte pocit jakoby jste byli součástí skotské historie 13 století. I další herci dali postavám co bylo potřeba - Sophie Marceau (princezna Isabella) upřímnost a francouzskou přívětivost, Patrick McGoohan (král Edward I) anglickou podlost a úskočnost a Catherine McCormack (Murron) skotskou živočišnou krásu. Snímek je celkově vyvážený - precizně zpracované bojové scény, milostný Wallacův život, kde není zbytečné místo pro patos ani přemíru romantiky (pouze skutečná láska k ženě a následně vzpomínky na ni po její smrti) a konečně můžeme sledovat i politické tahy a myšlení angličanů a skotů v okamžicích, které se zapsaly do historie. Mel Gibson dal do snímku srdce a při jeho shlédnutí mu uvěříte, že je statečné..!! ()

LionelHuts 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější velkofilm. Výborné výpravné bitvy, krásná příroda a atmosféra. A že to není úplně historicky správně mi vůbec nevadí. Mnohem radší tato forma než nějaká čtyřhodinová nudná historicky přesná rekonstrukce. Výborný Gibson jako režisér, ale i jako herec. Výborný James Cosmo, ale asi nejvíce se mi líbil Patrick McGoohan jako král Longshanks, král Edward I. Ten byl absolutně dokonalý. "Svého syna tam poslat nemohu. Už samotný pohled na něj by je povzbudil, aby dobili celou Anglii". No a samozřejmě Sophie Marceau, která by klidně celý film mohla mlčet a stejně by se bylo na co koukat. ()

Špinič 

všechny recenze uživatele

Keďže mám vrelý vzťah k historickým filmom plným hrdinstva a epických bitiek, čo tento fim samozrejme obsahuje, musím ho vyzdvihnúť na aboslútne najvyššiu priečku v mojom osobnom rebríčku. Ešte k tomu mám rád aj Gibsona. Tak ak by som mohol nejakému filmu dať 6*, bol by to práve Braveheart. ()

Menec 

všechny recenze uživatele

Příběh o muži, který šel za svým cílem a neuhnul ani o krok až do své smrti. Braveheart je jeden z mála filmů, u kterého jsem nějakou tu slzu:) Bitvy jsou přehledné. Film sice trvá necelé 3 hodiny, nedá se však o něm říct, že by byl zdlouhavý nebo že by nudil. Není sice zpracován přesně podle historie, přesto však to Mel Gibson natočil nádherně (proč to točit přesně podle historie, když pak bude film nudný??). Musím přiznat, že jsem si Mela oblíbil nejen jako herce, ale i jako režiséra. Jeden z nejlepších filmů, co jsem viděl. ()

g.carpa 

všechny recenze uživatele

S Patriotem téměř neporovnatelné. Gibson se ve svých filmech snaží podávat jednotlivé a zejména bojové scény co možná nejrealističtěji a tady se mu to daří, protože se tak nejedná na úkor plynulosti děje. Skvostná výprava, kamera i hudba jsou pověstnými třešničkami na dortu. Historickou věrohodnost nemá cenu zkoumat, stejně se jí nikdo nedopátrá :-) ()

Ponocnej 

všechny recenze uživatele

no film to neni spatnej jen teda neni moc historicky z ohledem na to ze mel gibson mel v tom filmu vyhrat jen jednu bitvu a vsechny ostatni prohrat se strasnym fiaskem a bez armady jen s par otrhanci zit v horach a zkouset nejake drobne zoufale pokusy ktere zase koncili fiaskem :-)) ... jinak jako film neni spatny ()

lajkus 

všechny recenze uživatele

Bohužel nemám rád filmy, které si hrají na historické. Aneb všude musí být romantika a historické nepřesnosti. Myslím že pravý Wallace na své popravě nekřičel : SVOBODU!!!!..... ()

kondomxxl 

všechny recenze uživatele

Spolu s Gladiátorem jedny z najepickejších filmov všetkých čias. Mel Gibson už bol tuším všade, minulosť, súčasnosť i budúcnosť - a všade mu to ide skvele. Nemám čo dodať, proste krásny veľkofilm ;-) ()

Tomiczekk 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson - tak tento historický film mě prostě totálně odrovnal. Poprvé když jsem ho viděl mi zesklovatěli oči a udělal se mi "knedlík" v krku. Nejlepší pro mě historický film, který je nejdříve tragický když malý William Wallac přijde o otce a bratra a je vychováván svým strýcem, který ho naučí jak cizý jazyky tak umění boje s mečem. Potom nabíhá první romantika, kde se seznámí se svojí první láskou Murron a tajne se vezmou, aby se vyhli právu první noci - dobrej nápad Mele. Ale láska je silnější než opatrnost a Murron je podřízlá na veřejnosti jak králík. V tomhle okamžiku sem si říkal, že kdyby se tohle nestalo dějiny by se psali jinak.Skotové by dál posluhovali Anglii a bůh ví jak by to bylo na mapě. Každopádně i přes špatný konec se mi tento film strašně zalíbil a 5* je pro mě i málo. ()

CradleSKS 

všechny recenze uživatele

Svoboda se proste nicim neda nahradit a pozna to jen ten, kdo ji nekdy ztratil a vazi si ji jen ten kdo ji nikdy predtim nemel..je to neco bez ceho se neda dlouho zit a je lepsi za ni zemrit nez ji nemit a nikdy nepoznat..klobouk dolu pred timto filmem, zasahl silne me srdce a zustane v nem... ()

Lorkis 

všechny recenze uživatele

I když historicky nepřesné, je to skvělé! Do hrdinstvý Mela Gibsona v tomhle filmu jsem se zamiloval, tenhle film mohu opravdu vidět tisíckrát... A dramatické scény jsou vyloženě geniálně natočené, při popravě Mela jsem zkameněl a vydrželo mi to až do konce filmu... Tenhle film patří do mé TOP 10. ()

blackperseus 

všechny recenze uživatele

Ak sa niektorý film usadí vo vašom osobnom rebríčku na nedosiahnuteľnom prvom mieste ako najlepší film všetkých čias... obyčajne o ňom nie ste schopní nič viac napísať... ()

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (více)

Reklama

Reklama