Reklama

Reklama

Strach a hnus v Las Vegas

  • USA Fear and Loathing in Las Vegas (více)
USA, 1998, 118 min

Obsahy(1)

Cesta do hlubin amerického snu a vlastního vědomí i nevědomí. Snímek Terryho Gilliama Strach a hnus v Las Vegas je filmovým přepisem knihy amerického novináře Huntera S. Thompsona. Kultovní autor ve svém literárním díle z roku 1971 líčí bizarní zážitky, jež prožívá jako novinář Raoul Duke se svým právníkem (jemuž říká Dr. Gonzo) na cestě z Los Angeles do Las Vegas, kde má pořídit reportáže ze závodu terénních motocyklů a bugin Mint 400 a následně z celostátní konference okresních státních zástupců, věnované boji proti drogám. Oba protagonisté se po hráčském městě pohybují ve věčném drogovém opojení, které neustále přiživují z nepřeberných zásob psychotropních látek doslova všeho druhu. V tomto stavu se dostávají do nejrůznějších absurdních situací a kniha i film jsou vlastně jakýmsi zúčtováním s obdobím 60. let, onou dekádou převratných kulturních a společenských změn, neodmyslitelně spojenou s psychedelickou explozí. Při adaptování knihy se Terry Gilliam poprvé sešel se scenáristou Tonym Grisonim, s nímž později spolupracoval na filmech Krajina přílivu (2005) a Muž, který zabil Dona Quijota (2018). Při samotné realizaci uplatnil svůj výrazně vizuální filmařský styl a smysl pro inscenaci horečnatě halucinačních filmových výjevů. Obrazu drogového vnímání odpovídá hektická kamera, prudký střih a bohatá zvuková stopa. Nesporně zajímavým atributem snímku je herecké obsazení, a to především brilantní výkony Johnnyho Deppa a Benicia del Tora v hlavních rolích, kteří jsou oba téměř k nepoznání. V dalších rolích se objevují známí herci Christina Ricciová, Tobey Maguire, Harry Dean Stanton, Cameron Diazová, Ellen Barkinová, Gary Busey a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (850)

H34D 

všechny recenze uživatele

Film s dobrými a zajímavými nápady, které mohly krásně podpořit ujetost i vtipnost drogového příběhu mimoňských flákačů, kdyby se měly pořádně o co opřít. Dějová linka je takřka nulová, a tak po pár atraktivních záběrech s netradičně umístěnou kamerou a slušivými i trefnými vizuálními hrátkami drogofilmové opojení vyšumí neznámo kam, zatímco zbyde jen nuda a paradoxně i nijakost (druhá polovina už nemá moc co nabídnout). I tak se však výborné herecké duo se specifickým ztvárněním jejich prazvláštně sympatických charakterů postará o nadprůměrný zážitek. 6/10 ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Tento snímek mi bohužel/bohudík (nehodící se škrtněte) nesedl. Snažil jsem se ho brát tak-jak-je, bavit se z něj, "poučit" se z něj, pochopit ho. Nic nepomáhalo. Film jsem dokonce vypnul a vrátil se k němu za pár dní; a to ve víře, že prozřu a konečně pochopím jeho sílu, hloubku a neskutečnou zábavnost nic se však nezměnilo skutečně nic. Poznámka: Film imho dostatečně dobrý do archívu DROP-IN; všichni na odvykačce by se mu však měli vyhýbat velkým obloukem. ;o) ()

Reklama

tukomaster 

všechny recenze uživatele

Neskutečná nálož! Depp s Del Torem se střídají kdo do sebe narve víc drog a mezitím projíždějí Las Vegas a zažívají neskutečné příhody.Gilliam to pojal vizuálně naprosto bravůrně, takže vidíme například Benicia měnícího se v ďábla se šesti kozama. Dále skvěle zvolená hudba. Skvělou roli také odehrál Tobey Maguire :) 90% ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Universal // Počet premietajúcich kín v USA: 1,130 // Otvárací Víkend USA: $3,338,590 // 2 pytle marihuany, 75 piluliek meskalinu, 5 papierikov napustených vysoko účinným acidom, solničku dopoly naplnenú kokainom, celá galaxia najrôznejších oblbovákov, povzbudzovákov, liter tequily, liter rumu, basa piva, krčah surového éteru, 2 tucty amylu a nekontrolovane uletená Halucinogéna cesta v Las Vegas. Sen každého feťáka.... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Odviazaný úlet dvoch parťákov s kufrom plným drôg sa časom stráveným v Las Vegas mení na nočnú moru. Podobne ako kvetinové obdobie 60. Rokov 20 storočia skončilo po vojne vo Vietname tupým marazmom kultúrne diétnych rokov 70. Sympatickí hrdinovia sa menia na ľudsky odpudivé hovädá, neštítiace sa ničoho. Každé povzbudzovadlo je dobré, všetko je dovolené. Najmä právnik Gonzo sa statočne činí. V ríší tupého konzumu sa halucinačná vízia kryje s realitou. Všetko podané skvelým obrazom, zaujímavo vystihujúcim stavy po požití jednotlivých látok (pobavili stavy po čuchaní éteru) podfarbené vynikajúcou hudbou (ukončené Vivat Las Vegas! mojich obľúbených Dead Kennedys) a čiernym humorom. Pritom nejde len o samoúčel ale aj o presné ukázanie zlomu kultúrneho boomu a čo z neho zostalo; kde sa dostala spoločnosť uprednostňujúca zážitok, či bombastickosť pred poznaním, spiritualitou a vnútorným prežívaním. Pozn.: vo filme vidieť ruky Benicia del Tora s krvavohnedými fľakmi. Nejde o maskovanie, herec si skutočne zahasil cigaretu o ruku, pre prílišnú brutálnosť bola scéna vystrihnutá. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (33)

  • Autor knižní předlohy Hunter S. Thompson silně protestoval proti scéně, kdy Raoul Duke (Johnny Depp) hodí drobné mince po trpasličím číšníkovi. Prohlásil, že je to nechutné a neodpovídá to charakteru postavy. (Dr Lizal)
  • Autor knižní předlohy Hunter S. Thompson ve filmu hraje sám sebe. Sedí u stolu ve scéně, kdy Raoul Duke (Johnny Depp) ve vzpomínkách prochází sálem klubu „The Matrix“ a říká: "There I was... Mother of God, There I am! Holy Fuck!" (Aelita)

Související novinky

P. T. Anderson chystá detektivku

P. T. Anderson chystá detektivku

02.01.2013

Jeho Mistr figuruje ve většině výčtů nejlepších filmů roku a pravděpodobně se objeví i v oscarových nominacích. Jeden z nejosobitějších tvůrců v současném Hollywoodu už se ale naplno věnuje dalšímu… (více)

Reklama

Reklama