Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komukoli prospěti můžeš, prospívej rád... Štědrý den roku 1843. Nesnášenlivý a lakomý obchodník, starý mládenec Scrooge právě pohřbil svého dlouholetého obchodního partnera a hned poté se opět vrátil do práce. Nemá totiž Vánoce rád a už vůbec nechápe co lidé na nich vidí. Všechny koledníky od svých dveří odhání, jen aby jim nemusel nic dát. Avšakpo sedmi letech se na Štědrý den stalo něco velmi zvláštního. U Scrooga se objevili duchové Vánoc…Charles Dickens patří k největším světovým spisovatelům. Své dílo vytvořil v období, kdy v jeho vlasti, v Anglii, vládla královna Viktorie. Proto se této době říká doba viktoriánská. Mezi jeho nejznámější knihy patří např. "David Cooperfield", "Oliver Twist", "Vánoční koleda", "Kronika Pickwickova klubu" a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (64)

Barak 

všechny recenze uživatele

Dětem se to možná bude líbit a od Patricka Stewarta si odnesou to, že lidé nejsou vlastně zlí, ale ve skutečnosti strašně hodní - jen potřebují trošku "postrčit". Dickensovu předlohu jsem nečetl a ani nehodlám, neboť to jde zcela mimo mě, ale film je hodně debilní - s prominutím. Jasně, je to hodně pohádkové, patří to k Vánocům, ale když si to vezmeme z jiného pohledu - ne z toho pohádkového -, tak je to ohromná blbost. Plešatého a naštvaného dědu Patricka Stewarta, který je strašně lakomý, který nemá rád Vánoce a na kterého není radno mluvit, navštíví tři duchové - duch minulosti, přítomnosti a budoucnosti -, aby mu ukázali různé události z jeho života, které se událi, udávají a nebo budou udávat, a protože to jsou duchové hodní, tak mu samozřejmě chtějí pomoct k tomu, aby se stal lepším člověkem.... Člověk, který prospí celou noc v posteli, zdá se mu spousta snů, se ráno probudí a je úplně někým jiným. Díky tomu, že mu duchové ukážou, jak to na tom světě "doopravdy" je. Je to strašná hloupost a nezachrání to ani jedno velké jméno Patricka Stewarta, který díky čepici, kterou má na hlavě naprosto ztratil všechny sympatie, které u mě měl. Buď se na to budete koukat jako na pohádku - což se vám bude asi líbit - a nebo jako na opravdový film - jako já - a vyjde vám, že je strašně debilní.... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Jeden z najväčších anglických romanopiscov Charles Dickens napísal v roku 1843 poviedku "Vianočná koleda". Je to príbeh o lakomom, nespoločenskom a zatrpknutom starom mužovi, ktorého počas štedrovečernej noci navštívia traja duchovia a zmenia jeho pohľad na svet. Toto literárne dielo bolo už mnoho krát sfilmované. Mne sa dostala do rúk verzia z roku 1999. Hlavnú úlohu v nej stvárnil herec Patrick Stewart. Nemal som doposiaľ možnosť si prečítať literárnu predlohu, ale s filmom som bol veľmi spokojný. Duchárčina na vianočný Dickensovský spôsob. **** ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Charles Dickens vytvořil svět, ve kterém jsou vánoce středobodem světa. Věci se dějí o několik vánoc později, o těchto svátcích je třeba eliminovat veškeré zlé myšlenky a myslet na ostatní a jen o vánocích může dojít k prozření a změně vlastní mentality. Vánoční koleda z roku 1999 patří mezi nejvěrnější adaptace Dickensova díla a podobně jako předloha trpí přílišným důrazem na přecitlivělost diváka. Přeměna charakteru hlavní postavy není příliš věrohodná a divácky ani zajímavá. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Vo vnútri mojej filmovej duši, som sa na ďalšie spracovanie môjho obľúbeného vianočného príbehu tešil, hlavne kvôli účinkovaniu Patricka Stewarta v úlohe bručouna Scroogea. Jeho herectvo, mnohými považované za jedno z najlepších jeho generácie ( a to vďaka shakespeareovskej škole ), mi malo dokázať že je na úlohu ako stvorený. Výzorovo síce veľmi nezapadá do kanónu predchádzajúcich ( a nasledujúcich ) predstaviteľov, jeho stvárnenie ale nemohlo nevíjsť. A tak sa aj stalo. Čo ma však zamrzelo a je to vidieť aj na mojom hodnotí je, že to ostatné ( a ostatní ) okolo neho, je vytuchlý TV prednes. ()

1mArc0 

všechny recenze uživatele

Tá televízna tvorba je o trochu rozdielna, ako tá ktorá sa premietaná v kinách. V podstate tu viac ide, ako dosiahnuť umenie, alebo podať divákovy umelecký zážitok. Vrelo odporúčam na vianočné časy. Je len škoda, že tá televízna tvorba upadá a máloktorému sa dnes chce zapnúť televízor, to len tak na okraj. /70 %/ ()

Galerie (182)

Reklama

Reklama