Reklama

Reklama

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

  • Česko Stoletý stařík, který vyskočil z okna a zmizel (více)
Trailer 2
Švédsko / Rusko / Velká Británie / Francie / Španělsko / Německo, 2013, 109 min

Režie:

Felix Herngren

Předloha:

Jonas Jonasson (kniha)

Kamera:

Göran Hallberg

Hudba:

Matti Bye

Hrají:

Robert Gustafsson, Mia Skäringer, Iwar Wiklander, David Wiberg, Jens Hultén, David Shackleton, Ralph Carlsson, Georg Nikoloff, Alan Ford, Simon Säppenen (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Allanu Karlssonovi je 100 let. V domově důchodců, kde v tomto věku tráví svůj zbývající čas, pro něj chystají velkou narozeninovou oslavu. Ale vitální stařík ještě nechce zůstat v bačkorách v křesle. Má docela jiné plány. Rozhodne se pro útěk. Poté, co vyleze z okna, se vydává na úžasný a naprosto nepředvídatelný výlet... Shodou náhod se mu do rukou dostane kufr plný peněz. Než se naděje, má v patách gang zločinců, sem tam se objeví nějaká mrtvola a mezi společníky, které na své cestě přibere do party, je i velmi neskladná slonice. Kromě toho po něm samozřejmě pátrá policejní sbor v čele s nepříliš schopným komisařem. Pro kohokoliv jiného by to bylo životní dobrodružství, ale s podobnými věcmi už má Allan bohaté zkušenosti. I když se nikdy nezajímal o politiku, byl nechtěně hlavním aktérem mnoha důležitých událostí 20. století. Bezděčně se podílel na vynálezu atomové bomby, stal se dobrým přítelem několika amerických prezidentů a mezi jeho další "známé" se při jeho životní pouti zařadili i Stalin, Churchill, Mao Ce-tung nebo Kim Ir-sen. (Bioscop)

(více)

Recenze (978)

Elephant13 

všechny recenze uživatele

Příjemný film podle skvělého románu od Jonase Jonassona. Takový Švédský stoletý Forrest Gump, akorát bez Amerického kýče. Dát si panáka se Stalinem? Vyhodit všechno do vzduchu? Zachránit Franca před jistou smrtí? Proč ne??! Když jste Allan Karlsson, můžete všechno. ()

freddyreddy 

všechny recenze uživatele

Ne.. nene.. Bohužel ne.. Strašně jsem se na Stoletýho staříka, který vylezl z okna a zmizel tak moc těšil a čekal sem od toho asi moc. Určitě mě ovlivnila kniha a na celý příběh už jsem si udělal nějaký obrázek a ten tenhle film, bohužel zdaleka nesplnil. Celý film na mě působí, jako snaha o nahňoucání celýho příběhu do 2hodin a to Stoletýmu staříkovi vůbec nesvědčí. Kniha byla perfektní, jedna z nejlepších co sem četl (určitě doporučuju!) ale tohle nemělo být asi natočeno. Každopádně znám i horší výtvory, takže 3 hvězdičky tomu asi dát musím. ()

Facerr 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl tak výbornej a hlavně nenásilně podanej příběh. Nakonec oddání osudu a sobě sama je hlavním tahounem tohohle bijáku. Začne nenápadně a nevtíravě, ale už v půlce filmu zjistíte, že vás stoletý stařík uchvátil. Přitom úplně přestanete vnímat švédskou hatmatilku, která je pro nás tak nezvyklá, až to rve za uši. ()

DooFooS 

všechny recenze uživatele

Nejsem ortodoxní zastánce názoru, že kniha je vždy lepší než film… Zfilmovaný stoletý stařík je fajn pokoukání, sice mi představitelé rolí při čtení knihy vykrystalizovali v hlavě ouplně jinak, ale vem to čert. Co mi čert už nevezme je ovšem zkratkovitost a kadence jednotlivých scén s jakou jsou podávány: nestíhám strávit jednu a už koukám na konec druhé. Vzhledem k rozsahu knížky si ale nemám na co stěžovat, to hlavní tam dostali, ale všechno to zdaleka nebylo. Na druhou stranu film jsem bez problému dokoukal, pobavil se a nejsem otrávený z toho, že bylo vyprávění ohýbáno na filmové plátno přes dva rohy, jak je tomu například v seriálu Hra o trůny. Nicméně, mohu-li fundovaně poradit - nejdříve se podívejte na film, je to rozhodně ta lepší varianta. ()

McMurphy 

všechny recenze uživatele

Je to takový "evropský Forest Gump" kráčející a mnohdy ovlivňující historii. Knihu jsem nečetl, nicméně nejsilnější stránkou filmu je pro mě ta komediální, často se opravdu nejde nezasmát. Velmi povedená a vtipná podívaná... ()

patsandor 

všechny recenze uživatele

Ukázka, že kvalitní severský film nemusí být nutně depresivní temná kriminálka, ale může to být super absurdní komedie. Nedávám plný počet, protože jsem četl knihu a ta je ještě lepší. ()

papuchalk 

všechny recenze uživatele

Skandinávskou produkci mám rád, proto jsem se těšil na jistý zářez a ejhle. Na ty velmi dobré polokomedie či dramata narvané absurdností, např. Adamova jablka, nebo Ukrutně šťastni, se to nechytá ani titulkama. Opravdu zklamání po všech směrech, vlastně mi to připomínalo nějaký nový Vejdělkův film o důchodcích. Nějaké ty odbočky do historie byly celkem vtipné, ale bylo jich tuze málo a navíc až příliš vykrádaly Forresta Gumpa, nebo Byl jsem při tom. Hlavní dějová linie s kufrem peněz a motorkářským gangem je na hranici odpadu. Opravdu slabota na úrovni špatných českých filmů :/ ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Fenomenální jízda.Nevím co napsat tak skvělému propracovaný skvostu.Švédsko vytáhlo zase trumf jak když slon dopadne na motorkáře.Minulost mi vůbec nevadila a ukázala další škálu skvělých momentů,který tento film lemujou celou dobu.Je to vlastně nejpomalejší krádež všech dob.Máme tu detektiva,Allana a jeho pár kumpánů a motorkářský gang,který jsou prostě vždycky na špatným místě.Ani jednou jsem neviděl,že by něco bylo hrozně špatně,vůbec se netlačí na pilu a gag zůstane chladným jak Švédská noc.Pro mě je to nejlepší dobrodužná komedie kterou jsem viděl. ()

srolyma 

všechny recenze uživatele

Stoletý stařík vylezl z okna a zmizel na nádraží. Tam sebral skinovi kufr s 50 mega a tím začíná jeho road movie po zapadlých švédských vesničkách, prošpikovaná četnými vzpomínkami na stoletý život plný výbušnin a vodky. Je to jako kdyby se bratři Coenovi rozhodli natočit Foresta Gumpa ve stylu komedií s Šimonem a Matoušem. Takže spousta mrtvol, stařík, který mimoděk ovlivňoval světové dějiny a neschopní, nešikovní a směšní záporáci. Jo, je to super. ()

megajalec 

všechny recenze uživatele

Forrest Gump po švédsky. Je fajn si niekedy pozrieť niečo iné ako americkú, britskú alebo našu produkciu. Storočný starček pobaví, neurazí. Viacej sa mi páčila historická línia, kde Allan stretáva historické osobnosti a pristupuje k nim svojským spôsobom. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Predloha od Jonassona proste nepustí a tým pádom sa nedá toho veľa pokaziť. Tvorcovia tohto príbehu poňali starčeka Allana ako svojrázneho a melancholického "páprdu", ktorý pomedzi svoje dobrodružstvá rozpráva príbehy z jeho života. A práve tie pasáže z minulosti ma dosť nudili, pričom som očakával pravý opak....že stretnutia s významnými ľuďmi budú zachytené zaujímavejšie. V tom práve aj tkvela originalita Forresta Gumpa, s ktorým je tento film často porovnávaný. Každopádne príjemný snímok. Silné tri hviezdičky. 65 % ()

v3s 

všechny recenze uživatele

Příšerný. Koukali jsme na to s přítelkyní - já knížku nečetl, ona jo. Oba otrávení a znudění. Záporňáci takovej silnejší odvar nácků z Adamových jablek, prostě banda retardů. Nějak jsem asi na začátku nechyt tu vtipnou linii a přišlo mi to trapný až na půdu. Extra zklamáním byl i Alan Ford, který se neustále snaží hrát svojí roli ze Sbal prachy a vypadni nebo Podfucku, ale už to nějak nemá koule. Nejvíc asi vypoví to, že jsme na film koukali před pár dny a vůbec nic si z něj nepamatuju. Možná nákýho chlapíka, kterej střílí slona do prdele. Hahaha .... eh. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší skandinávský film, co jsme za posledních pětadvacet let viděl.....možná je to tím, že autor si víceméně neskandinávsky střílí ze všeho možného. Těm kdo viděli film, jsou schopni a ochotni číst a knihu ještě nečetli, tak vřele doporučuji. Toto pořadí je ideální, v knize je toho dokonce ještě mnohem víc a je psaná tak, že se budete válet smíchy stejně jako u filmu. Kritici sice knihu strhávají, ale asi to bude tím, že autor se v tom nejlepším slova smyslu vybodl na korektní klišoidnost "umění", jak je nám vnucováno a napsal prostě jenom zábavnou a bláznivou story, která má ten drobný vedlejší efekt, že když si někdo přemýšlivý bude chtít o některých událostech něco zjistit, bude se divit, jak to bylo "doopravdy". Pro mně byl šok, že kastrování jako metoda eliminace "nevhodných" jedinců kastrací se provozovala ve vysoce demokratickém a humánním Švédsku (a Norsku) provozována dávno před Hitlerem. Na druhou stranu znalci Švédska tvrdí, že vstup do EU má docela vliv na otevření se myšlení lidí (zjišťují že přes všechny statistiky skutečně nežijí v ráji - na rozdíl od Norů...) a může vést k tomu, že na řadu věcí se budou prostě dívat jinak. ()

sunjata 

všechny recenze uživatele

Nějak mi ty odkazy na Forresta Gumpa, Cimrmana a já nevím koho ještě nestačí, abych v tom viděl něco víc než jen docela ptákovinu. A kde je jako ten humor? ()

Bilky 

všechny recenze uživatele

S tažkým srdcom ale predsa - musím dať nižšie hodnotenie, pretože film s takým rozpočtom a takou geniálnou predlohou mal vyzerať rozhodne inak. Niektoré scény pôsobili kŕčovito až umelo a masky podľa mňa, boli skôr vhodné na paródiu B kategórie. Škoda, lebo situačný humor tu nahradil inteligentný nadhľad a nadsázku, ktoré mala knižná predloha a scénar ju ignoroval. Epizodné postavy boli ploché a niektoré úplne odfláknuté a tak švejkovsko-cimrmanovská postava Alana síce vynikla, ale druhý ForestGump to nie je ani náhodou, to by musel sedieť na režisérskej stoličke niekto iný. 68% ()

lobo87 

všechny recenze uživatele

Tento švédsky Forrest Gump ma bavil. Hlavne súčasná dejová linka s motorkármi a kufríkom plným peňazí a Allanovou ležérnosťou (nejde sa niekto vykúpať?). Uletené, ale zaujímavé, bizarné, ale premyslené, s pár geniálnymi scénami... 70% ()

Související novinky

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

29.08.2017

Možná si ještě pamatujete na švédský hit Stoletý stařík, který vylezl z okna, jenž to dotáhl až k oscarové nominaci na masky. Jen 4 roky starý film sesbíral chválu od diváků i kritiků, takže nikoho… (více)

Best Film Fest 2014

Best Film Fest 2014

09.12.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 11. do 17. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama