Reklama

Reklama

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

  • Česko Stoletý stařík, který vyskočil z okna a zmizel (více)
Trailer 2
Švédsko / Rusko / Velká Británie / Francie / Španělsko / Německo, 2013, 109 min

Režie:

Felix Herngren

Předloha:

Jonas Jonasson (kniha)

Kamera:

Göran Hallberg

Hudba:

Matti Bye

Hrají:

Robert Gustafsson, Mia Skäringer, Iwar Wiklander, David Wiberg, Jens Hultén, David Shackleton, Ralph Carlsson, Georg Nikoloff, Alan Ford, Simon Säppenen (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Allanu Karlssonovi je 100 let. V domově důchodců, kde v tomto věku tráví svůj zbývající čas, pro něj chystají velkou narozeninovou oslavu. Ale vitální stařík ještě nechce zůstat v bačkorách v křesle. Má docela jiné plány. Rozhodne se pro útěk. Poté, co vyleze z okna, se vydává na úžasný a naprosto nepředvídatelný výlet... Shodou náhod se mu do rukou dostane kufr plný peněz. Než se naděje, má v patách gang zločinců, sem tam se objeví nějaká mrtvola a mezi společníky, které na své cestě přibere do party, je i velmi neskladná slonice. Kromě toho po něm samozřejmě pátrá policejní sbor v čele s nepříliš schopným komisařem. Pro kohokoliv jiného by to bylo životní dobrodružství, ale s podobnými věcmi už má Allan bohaté zkušenosti. I když se nikdy nezajímal o politiku, byl nechtěně hlavním aktérem mnoha důležitých událostí 20. století. Bezděčně se podílel na vynálezu atomové bomby, stal se dobrým přítelem několika amerických prezidentů a mezi jeho další "známé" se při jeho životní pouti zařadili i Stalin, Churchill, Mao Ce-tung nebo Kim Ir-sen. (Bioscop)

(více)

Recenze (978)

JSYSMHJF 

všechny recenze uživatele

Knížku asi nebylo snadné převést do filmu, ale podle mě jí film zůstal dost dlužen. To nejlepší z knížky film zabil nebo jako by každé bylo o něčem jiném. ()

MM1979 

všechny recenze uživatele

Kdybych nečetl knihu, tak jsem možná spokojen..., ale takto nejsem ani trochu nadšen! Je vynecháno spousty dobrodružství ze života Alana a hlavně je pokroucený či přímo změněný děj, aby mohli zkrátit film a přitom měl alespoň zdánlivě logiku! Autor knihy musel plakat :-) Doporučuji nekoukat a nejdříve přečíst knihu a pak jen s úsměvem posoudit, co kde zas vypustili a převrátili. Jo je to i jako audiokniha a opravdu skvěle namluvená! Skutečně je to jen 1/4 děje! Vím, že je vždy těžké dosáhnout kvalit předlohy, ale zde se to moc nepovedlo! ()

Prokop23 

všechny recenze uživatele

Stoletý stařík, aneb alkoholicko-flegmatický průvodce dějinami dvacátého století. Alan „Old-Fart“ Karlsson, totiž není žádný nudný důchodce co si počuravá trepky...(no, ty trepky jo), nýbrž švédský Forresto-Švejko-Indiáno Džonsno-brouk Pytlík, který se v den svých stých narozenin rozhodne odejít z pečovatelského domu. Film je spíše ilustrací ke knize, hodně je přeskočeno a zjednodušeno, chybí mnohé vtipné momenty, takže chápu, že se někomu, kdo knihu, které je opravdu naprosto dokonalá, nečetl, tento film nemusel líbit, či přesněji vůbec nic mu neříkat. Přečtěte knihu (Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel, Jonas Jonasson), nebudete litovat. „Zazvonil zvonec a pohádky byl konec!“ ()

Lenakf 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem si řekla, že si udělám super kulturní zážitek a nejprve si přečtu knihu a tu následně srovnám s filmovým zpracováním, které je zde tak kladně hodnoceno. Chyba lávky. Kniha mě naprosto nenadchla, přečetla jsem tak prvních 50 stran, kdy styl humoru nebyl zrovna můj šálek čaje, Tak jsem si řekla dobře, zkusím tedy film....ten ale pouze prohloubil mé bytostné zklamání, u scén, kde bych se nejspíš měla smát jsem jen rozpačitě čekala a říkala si, kdy teda přijde konečně nějaká ta pointa? A ouha, ona i po 114 protrpěných minutách nepřišla....Asi jsem divná, ale tenhle film je pro mě naprostý propadák, 2* dávám jen z milosti a za snahu ()

cache 

všechny recenze uživatele

Kniha skvela, film dobry. Ked citam prve komentare, vzdy je tam "knihu som necital".. Lenze ak by ju kazdy cital, tak vie, ze je odrezana snad polovica tej knihy a zaver je vlastne uplne iny. Nieje to zle, clovek sa pobavi, ale oproti knihe je to len dobre. ()

Krastom 

všechny recenze uživatele

Párkrát jsem se zasmál, ale nějak mě tento snímek o dědkovi nenadchl. Byla zde jedna scéna, ve které hlavního hrdinu Allana vykastrovali a jsem z té scény docela špatný. Velmi nerad na ni vzpomínám a už se na tento film pravděpodobně dívat nebudu. Čekal jsem větší legraci. ()

eexDon 

všechny recenze uživatele

Für mich - 75%, - /občas až moc černá komedie/, + /délka docela nevadila, ten soundtrack se docela povedl, a proto ho Švédové nacpali do celého filmu, docela vtipné to bylo i a takové jiné, možná občas v amerika stylu, ale přesto jiné - aspoň trochu, potěšitelná změna/, hodnocení - švédský Forrest Gump, co rád všecko vyhazoval do povětří, naředěný o černou komedii, ale jo, šlo to, takové cáklé to bylo, ale aspoň něco jiného než pořád stejná USA produkce ()

Lazy87 

všechny recenze uživatele

Co tomu filmu ublížilo, je to, že jsem četl knižní předlohu. Slabší průměr a přes celý film ledový obličej. Nicméně pro člověka neseznámeného s knihou to může být zábava. ()

JaninaM 

všechny recenze uživatele

Uvolněný příběh o stoletém stařečkovi a jeho putování. Během filmu stařík vypráví o svém životě, který tak trochu připomíná film ,,Jak jsem obsluhoval anglického krále´´. A zase jeho neskutečné seznamování s velikány tehdejší doby , připomíná film ,,Forrest Gump ´´. Je to moc milá pohádka s klidným dějem, přihlouplými postavičkami a s povedeným, úsměvným obsahem. Určitě si i přečtu knihu. ()

Dussanek 

všechny recenze uživatele

Bohužel je film oproti knižní předloze příliš komprimovaný a záhy mne přestal bavit. Navíc herci mi přišli nepřirození. Není to moc povedená adaptace knihy. Škoda. ()

ters 

všechny recenze uživatele

Geniální. Pro někoho hloupost, pro mě něco neskutečného. Něco, co mi dává naději, že svoboda nezávisí na věku, že je jen na mě, jak se ke svému životu postavím a že náhody neexistují, ale kdo ví, jestli se nějaké náhodou nevyskytnou a nezmění celý můj život. Nebo historii. Několikrát. ()

Mr.Pitr 

všechny recenze uživatele

Ze začátku dobré, ale zhruba od půlky začali děsně přeskakovat v knize velmi výživné části. Mohli to trošku natáhnout a ještě alespoň něco tam vmáčknout. Ovšem i přes to docela dobrý film založený na skvělé knize. ()

masakry 

všechny recenze uživatele

Na velké ohlasy pro mě přišlo zklamání. Začátek famozní, poté už téměř nuda celý film. Trochu mi to přijde jako vykrádačka Foresta Gumpa. Nicméně i snaha se musí ocenit, takže 2*. ()

silv3 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý nie tak celkom splnil moje očakávanie. Pri toľkých pozitívnych komentároch som čakal niečo skutočne akčné, šialené a nezabudnuteľné. Avšak charaktery neboli poriadne vykreslené, dosť vláčny dej, moc vaty a až moc vykrádačiek Foresta Gumpa a Amelie z Montmartru. ()

FrankLucas 

všechny recenze uživatele

Dlho som sa chystal prečítať knihu, podľa ktorej je film natočený, no nakoniec som sa k tomu nedostal. Ale ten film stál naozaj zato. Alan Karlsson a jeho jednoduchý pohľad na život, ktorý berie taký aký je, ma neskutočne bavil. Dokonca aj príbeh bol skvelý. Všetko brané s obrovským nadhľadom a vždy dávkou čierneho humoru či irónie. Nechýba kopec bizarných situácií s gangstrami, mŕtvolami, slonicou ,neschopným detektívom či dokonca Stalinom. Každá postava bola trafená vlastným spôsobom, len škoda že nebolo viacej času vykresliť ich životy ešte do väčších detailov. Film ktorý poteší každého a po dopozeraní vám zostane taký ten jemný úsmev na perách. Odporúčam všetkým, čo nečítali rovnomenný román, majú radi severský humor a dokážu si predstaviť Forresta Gumpa na severský spôsob. 8/10 ()

Tempter 

všechny recenze uživatele

Dalo by se to shrnout dvěma slovy - Příběh gumáka. Ale tak dobře - převážně nuda a přehlídka docela nesympatických postav. Těch pár momentů, kterým se dalo zasmát, opravdu na víc, jak dvě hvězdy nestačí. Vzdáleně to připomnělo "Blikající světla", ale to byla trošku jiná liga. A byl to originál, tento film je strašně nepůvodní, prostě takový slepenec nahodilostí, které mají marné ambice vytvořit nějaký příběh. Je to jako program ANO. Prostě se to stane. Proč? Proto. Není komu fandit, není o koho se bát, není proč se na to dívat. Knihu jsem nečetl, po filmu už ani číst nebudu, na světě je tolik lepších a opravdových věcí... ()

Foltin 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc, ale špatný to nebylo. Vyprávění ve stylu Foresta není vůbec k zahození, ale v zadnym pripade se tyto dva filmy nemuzou kvalitou rovnat. ()

CaveRnDish 

všechny recenze uživatele

Dementně začínající a probíhající film, ve kterém jsou všechny postavy dementní. Dokonce ani vyhlášení pátrání po stoletém staříkovi v rádiu nemůže proběhnout normálně, ale musí být dementní. Čeho je moc, toho je příliš. Teprve poslední třetina můj dojem z filmu vyspravila. Jinak 30% za dobré historické fleše. - Kdyby tahle historická linka byla samostatná, mohl to být vtipný celý film. ()

Související novinky

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

29.08.2017

Možná si ještě pamatujete na švédský hit Stoletý stařík, který vylezl z okna, jenž to dotáhl až k oscarové nominaci na masky. Jen 4 roky starý film sesbíral chválu od diváků i kritiků, takže nikoho… (více)

Best Film Fest 2014

Best Film Fest 2014

09.12.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 11. do 17. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama