Reklama

Reklama

Old Shatterhand

  • Západní Německo Old Shatterhand (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Vinnetou usiluje o uzavření mírové dohody mezi indiány a bělochy. Tomu se však snaží zabránit kapitán Bradley, jenž se za tím účelem spolčil s desperátem Dixonem. Ten ve spolupráci s proradnými Komanči přepadává osadníky a na místě masakrů nechává těla zabitých Apačů, jež mají Vinnetouův kmen očernit. Do zajetí protivníků upadl Vinnetouův adoptivní syn Tujunga, ale zachrání ho hrdinný Old Shatterhand. Ten se vydává za míšenkou Palomou, kterou má doprovodit do bezpečí, ale zjistí, že u ní nalezl útočiště syn pobitých osadníků, jenž by coby svědek mohl mít zásadní roli v celém konfliktu. Vinnetou mezitím ve snaze zabránit otevřené válce mezi Apači a Komanči vyzývá na souboj muže proti muži svého rivala, náčelníka Velkého medvěda… Úspěch Pokladu na Stříbrném jezeře podnítil k natáčení dalších mayovek nejen původního producenta Horsta Wendlandta, ale i jeho největšího konkurenta Artura Braunera, šéfa společnosti CCC Film. Ačkoli Wendlandt vlastnil práva na veškeré Mayovy knihy odehrávající se na Divokém západě a měl na účinkování v nich smluvně vázané i hlavní hvězdy Pierra Brice a Lexe Barkera, Brauner prostě přišel s projektem Old Shatterhand. Jelikož žádná kniha s tímto názvem neexistovala, nemohl Wendlandt proti tomu nic dělat. Výrobu filmu provázela řada nesnází, především pak opakované výměny scenáristů, kdy poslední dokonce proběhla ještě v první den samotného natáčení. Podobné průtahy provázely i angažování režiséra, ale bez komplikací se neobešlo ani samotné natáčení, stižené různými nehodami i nepřízní podzimního počasí. Částečně kvůli průtahům, ale především díky vysokým ambicím Artura Braunera i finančním nárokům Lexe Barkera se film Old Shatterhand stal nejnákladnějším projektem v celé sérii mayovek z šedesátých let. Rozpočet byl ale vyrovnán úspěchem snímku a jeho prodejem do desítek zemí, dokonce včetně bývalého Sovětského svazu. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (198)

BMW12 

všechny recenze uživatele

O trochu horší příběh a méně napětí než Poklad na stříbrném jezeře a Vinnetou. Pořád se však jedná o kvalitní western s dobrým příběhem, i když jak říkám, méně napínavým. Ve filmu opět vidíme nádhernou přírodu Jugoslávie a skvostné vodopády. Vinnetou a Old Shatterhand si zde zaslouží 4*. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se díval večer v TV, i když ne na celý, nestihl jsem začátek (ani jsem ho netoužil stihnout). Docela jsem se bavil, ale ještě víc při představě, jak se bavil scénárista, režisér, herci, ale především maskér a choreograf, neboť pokud se nebojovalo, byl to samý karneval. Opravdu zábava (dnes snad ani ne pro adolescenty jako dříve) především pro ty, kterým stačí koukat se a nepřemýšlet. Tujungo, práskni ještě jednou do skladiště střelného prachu! ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Co naplat. Old Shatterhand byl vždycky takovej specifickej. Film na mě vždycky působil takovým velkolepým dojmem. Prostě je tu vidět snaha udělat nějakej opravdovej Mayovskej velkofilm. No povedlo se to tak napůl. Možná se vám bude zdát, že při hledání chyb řeším vyložený kraviny a detaily, ale nemůžu si pomoct. Změna stylu je tu místy patrná až moc nová hudba (ani jednou nezazní klasický motiv) Možná trochu přepálená stopáž a nové exteriéry. Já teda nevím, ale příjde mi jako blbost aby měli Apači svoji vesnici na břehu nějakýho jezera když ve všech filmech byla jinak použita ta vesnice u řeky Rio Peko. Další věc je pak fakt (ale za to film nemůže) že nepochopím proč ti kokoti z Densy home video když film vydali vystříhali spoustu scén a dialogů a já se vždycky divil, že některý scény nebo rozhovory nedávali smysl, nebo byli jakoby utnutý předčasně. Jinak plusy : Určitě záporáci (Madison, Battaglia) dále souboj Vinnetoua z Velkým medvědem a závěrečné finále. Celkově mi to vychází na lehce nadprůměrnou Mayovku a dávám jí 55% ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

3,5*/5... Mayovky mám veľmi rád a Old Shatterhand sa určite radí k tým viac podareným, hoci za klenotami ako napr. Poklad na Striebornom jazere značne zaostáva... Len ma trochu mrzelo, že z Vinnetoua, ktoré túžba po miery bola vždy neoblomná a stál si za svojim, scenárista spravil labilného a prchkého týpka na konci, keď sa rozhodol aj s Apačmi nepochopiteľne zaútočiť na "bledé tváre":))) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Pravda je jako vichřice. Vane jen jedním směrem. Kdo se jí staví do cesty, toho snadno smete.“ Tohle moudro Vinnetoua samozřejmě čteme tak, že pravdu zosobňuje on a jeho bílý bratr. V úvodu smutně kouká, když jej opouští, ale zároveň dobře ví, že je potřeba nastolit rovnoprávnost ohnivé vodě a prohnilým modrokabátníkům navzdory a tohle je práce pro pěsti a henryovku Olda Shatterhanda. Co na tom, že tenhle Martin Luther King Divokého Balkánu stráví finální bitvu odpočinkem u sloupu.. Mocně akční, stopáží nejdelší a v 70 mm formátu Superpanorama epicky nasnímaná mayovka, která nezaryté fandy zaujme leda koncem malého Holanďana (chvíli jsem věřil, že měl tlučhuba Hawkens zamlžené zrcátko) a nebezpečně povědomým hudebním doprovodem (trochu Sedm statečných, trochu spaghetti a snad i něco z Teskně hučí Niagára).. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (42)

  • Vzniku filmu předcházel velmi ostrý konkurenční boj mezi Horstem Wendlandtem a producentem Arturem Braunerem, který se rozhodl natočit velkofilm s Vinnetouem a Old Shatterhandem s velkým nákladem. Film není točen podle žádné románové předlohy Karla Maye, scénář vychází čistě z invence Ladislase Fodora. Důvodem bylo to, že na všechny Mayovy romány koupil autorská práva Wendlandt. Scénář měl zpracovat dramatik Leopold Lahola, který měl být i režisérem Old Shatterhanda. Protože to nezvládal, byl narychlo sehnán argentinský režisér Hugo Fregonese. Rialto poskytlo Braunerovi Pierra Brice velmi nerado, a to jen proto, že se obávalo, že kdyby hrál Vinnetoua jiný herec, byla by celá série nenávratně zkažena. Výměnou za něj však dostali herečku Elke Sommer, kterou obsadili do mayovky Mezi Supy (1964). (Mariin)
  • Guy Madison si v tomto filmu zahrál dvojroli – kapitána Bradleyho a indiána Sokolí oko. (Marek06)
  • Jiné názvy filmu:
    Belgie: La Bataille de Fort Apache / Het Gevecht van Fort Apache.
    Brazílie: A Batalha final dos Apaches.
    Dánsko: Old Shatterhand.
    Finsko: Old Shatterhand.
    Francie: Les Cavaliers Rouges.
    Velká Británie: Apaches´ Last Battle.
    Holandsko: Old Shatterhand.
    Itálie: La Battaglia di Fort Apache.
    Jugoslávie: Old Seterhend.
    Kanada: Les Cavaliers Rouges.
    Rakousko: Old Shatterhand.
    Portugalsko: Assalto ao Forte.
    Švédsko: Old Shatterhand.
    Švýcarsko: Old Shatterhand.
    Španělsko: La última Batalla de los Apaches.
    USA: Shatterhand. (hippyman)

Reklama

Reklama