Reklama

Reklama

Vinnetou a Old Firehand

  • Česko Old Firehand (více)
TV spot

Obsahy(1)

Apačský náčelník Vinnetou a jeho sestra Nšo-či se za dramatických okolností setkávají se zálesákem Jasonem Waadem, jemuž se na Divokém západě pro jeho střelecké mistrovství přezdívá Old Firehand. Společnými silami musejí bránit městečko Miramonte poblíž mexických hranic, které se svými bandity obléhá zlotřilý rabiát Silers, neboť v místním vězení sedí jeho bratr. Mezitím Old Firehand zjišťuje, že ve městě žije jeho dávná láska Michele a jejich společný syn, a jeho kumpán Tom se vášnivě zamiluje do Nšo-či... Snímek vznikal v druhé polovině šedesátých let, kdy už němečtí filmaři zevrubně vytěžili podstatnou část autorovy bibliografie. Producent Horst Wendlandt proto sáhl po postavě Old Firehanda, jenž se ve stejnojmenné povídce objevil již v roce 1875, kde Vinnetou vystupuje ještě teprve jako vedlejší postava. May posléze vyprávění přepracoval a začlenil do knihy Vinnetou II z roku 1893. Ještě více než ostatní filmové mayovky se tento snímek literární předlohou inspiruje velmi volně. Dokonce údajně vznikl přepsáním jiného scénáře, do něhož byly uměle vsazeny postavy Old Firehanda, Vinnetoua a Nšo-či. Právě kvůli návratu herečky Marie Versiniové v roli sestry legendárního apačského náčelníka bývá dnes tento film v rámci vnitřní chronologie vinnetouovek řazen jako první, ačkoli datem premiéry je z klasické série vzniklé v šedesátých letech v pořadí předposlední. Vinnetou a Old Firehand se měl stát obrodou pro vyčerpanou sérii filmů s postavami z knih Karla Maye, ale u publika nezabodoval. Na vině bylo částečně také divácké odmítnutí návratu herců, kteří v předchozích adaptacích ztvárnili příliš výrazné role: vedle Versiniové především obsazení Rika Battaglii, jehož měli fanoušci série ještě příliš čerstvě usazeného v paměti coby hlavního padoucha ze srdceryvného Vinnetou – Poslední výstřel. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

Heroine odpad!

všechny recenze uživatele

Tak toto je definitivně nejhorší Mayovka, jakou jsem kdy viděla. Vinnetou se objeví téměř jenom v názvu filmu, a celé je to jinak o nevýrazném, bezcharakterním, a všeho všudy nesympatickém Firehandovi. Logika je v tahu, spolu s ní I jakékoli napětí, originalita, nebo atmosféra klasických Mayovek. “Humor” je zde vyloženě trapný, stavěný buďto na posmívání se ženám, nebo směšným zbabělcům pacifistům. Je mi z toho nanic. Celá ta morálka je úplně uhnutá, příběh je přiblblý, postavy nesympatické, no, celkově to stojí za pendrek! ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Snáď najslabšia mayovka akú som mal možnosť vidieť. Celý dej bol príšerne nezáživný, postava Old Firehanda nesiaha Shatterhandovi ani po členky, väčšina vedľajších postáv bola doslova protivná, postavy zobrazujúce akože zábavný element boli skôr trápne, Winnetou akoby ani nebol Winnetouom, ale len nepodareným doplnkom tohto komplotu a ešte aj ten dabing bol ako z pomocnej školy, takže tu sa fakt len veľmi ťažko hľadá niečo pozitívne. Úbohosť! ()

Reklama

jm.angelo 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch slabších filmů s Vinnetouem, který zde hraje druhé housle Rodu Cameronovi v roli Old Firehanda. Pokud od filmu příliš mnoho nečekáte, což se po zkušenostech s ostatními filmovými Mayovkami moc nedá, může vás i příjemně překvapit - postava Old Firehanda je vcelku milá, pár vtipných momentů se zde taky najít dá. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od ostatních vinetůovek má tohle nezvykle svižnej hudební motiv... Jinak Nšo-či je tak trochu coura, dyť měla byt Old Shatterhandova, ne? Nebo se to odehrává před tím, než se s ním Vinnetou poznal? Asi jo... Mezi všema Old handama je ale stejně nejlepší ten Shatter - Fire je stejně jako Sure hrozná americká postava, blbej americkej herec a nelibi se mi. Pak mi taky přišlo, že kapitán Mendozza (Rik Battaglia), by byl mnohem lepší záporák, než Silers (kteryho dabéři přejmenovali na Salase), a navic je to herec, kterej zabil Vinnetoua v posledním výstřelu, ne? Což mi připomíná, že Vinnetou tam moc prostoru nemá. Ale to nic, stejně to byla spíš blbost... ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Italové a Američané jsou v točení westernů mistři, o tom žádná. U těchto, natočených v komunistických zemích, mi někdy přijde, jako by bud'to neměli ucelený pohled na to, jak to na divokém západě na konci 19. století vlastně vypadalo nebo jakoby si to prostě chtěli zidealizovat k obrazu svému. Proto zřejmě také velmi často vznikají jisté úsměvné a trapné situace, které prostě jinde neuvidíte a u kterých znalý divák tohoto žánru jen nevěřícně kroutí hlavou. Potom také není divu, že tento fakt částečně ubíjí mnohdy i třeba velmi dobrý scénář. Na obhajobu filmu zase musím říci, že tyto mayovky působí snad všechny velice příjemně až atmosfericky a to snad dokáže částečně omluvit i tu banalitu. Proto 50% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (21)

  • Film ani zdaleka nesplnil očekávání diváků. Nekonalo se tudíž žádné nové představení v kinech, žádné televizní vysílání a nevyšel ani na videokazetách. Teprve v roce 1993 mohl slavit svou televizní premiéru na kanálu ORF, v roce 1994 pak konečně vyšel i na VHS. (hippyman)
  • Natáčení začalo v pondělí 15. srpna 1966 scénou, v níž bandité přepadnou apačské bojovníky. Poslední klapka padla o 66 dní později, 20. října 1966. (hippyman)
  • V socialistické Jugoslávii byl brán velký ohled na status hvězdy, což se odráželo například ve výši diet, které herci obdrželi. Nejvíce dostával Rod Cameron (Old Firehand) – 500 dinárů. Pierre Brice (Vinnetou) obdržel 350 dinárů na den, rovněž tak Marie Versini (Nšo-či), Todd Armstrong (Tom), Viktor de Kowa (Robert Ravenhurst) a Nadia Gray (Michèle Mercier). Ostatní členové štábu museli vyjít s 80 dináry na den. (hippyman)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno