Reklama

Reklama

Vinnetou a Old Firehand

  • Česko Old Firehand (více)
TV spot

Obsahy(1)

Apačský náčelník Vinnetou a jeho sestra Nšo-či se za dramatických okolností setkávají se zálesákem Jasonem Waadem, jemuž se na Divokém západě pro jeho střelecké mistrovství přezdívá Old Firehand. Společnými silami musejí bránit městečko Miramonte poblíž mexických hranic, které se svými bandity obléhá zlotřilý rabiát Silers, neboť v místním vězení sedí jeho bratr. Mezitím Old Firehand zjišťuje, že ve městě žije jeho dávná láska Michele a jejich společný syn, a jeho kumpán Tom se vášnivě zamiluje do Nšo-či... Snímek vznikal v druhé polovině šedesátých let, kdy už němečtí filmaři zevrubně vytěžili podstatnou část autorovy bibliografie. Producent Horst Wendlandt proto sáhl po postavě Old Firehanda, jenž se ve stejnojmenné povídce objevil již v roce 1875, kde Vinnetou vystupuje ještě teprve jako vedlejší postava. May posléze vyprávění přepracoval a začlenil do knihy Vinnetou II z roku 1893. Ještě více než ostatní filmové mayovky se tento snímek literární předlohou inspiruje velmi volně. Dokonce údajně vznikl přepsáním jiného scénáře, do něhož byly uměle vsazeny postavy Old Firehanda, Vinnetoua a Nšo-či. Právě kvůli návratu herečky Marie Versiniové v roli sestry legendárního apačského náčelníka bývá dnes tento film v rámci vnitřní chronologie vinnetouovek řazen jako první, ačkoli datem premiéry je z klasické série vzniklé v šedesátých letech v pořadí předposlední. Vinnetou a Old Firehand se měl stát obrodou pro vyčerpanou sérii filmů s postavami z knih Karla Maye, ale u publika nezabodoval. Na vině bylo částečně také divácké odmítnutí návratu herců, kteří v předchozích adaptacích ztvárnili příliš výrazné role: vedle Versiniové především obsazení Rika Battaglii, jehož měli fanoušci série ještě příliš čerstvě usazeného v paměti coby hlavního padoucha ze srdceryvného Vinnetou – Poslední výstřel. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No nemyslím si, že by tahle Mayovka byla úplně vyloženě špatná určitě je kvalitnější než ty prasečiny z Grangerem pod taktovkou Haralda Phillipa. Old Firehand je celkem v poho hrdina. Záporák taky ujde. Jenom škoda, že spousta dialogů mimo akční scény je tu úplně mimo (možná je to tím šášovským dabingem) každopádně místy dost WTF a nuda a Bataglia jako klaďas tomu říkám fail. aspoň ty přestřelky celkem ušli.45% ()

jm.angelo 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch slabších filmů s Vinnetouem, který zde hraje druhé housle Rodu Cameronovi v roli Old Firehanda. Pokud od filmu příliš mnoho nečekáte, což se po zkušenostech s ostatními filmovými Mayovkami moc nedá, může vás i příjemně překvapit - postava Old Firehanda je vcelku milá, pár vtipných momentů se zde taky najít dá. ()

Reklama

strikeman 

všechny recenze uživatele

Pozdní "vinnetuovky" z roku 1966, jako je Apanači nebo právě Firehand, už stojí za starou belu. V Apanači se divák mohl "pokochat" otřesnými hereckými výkony hlavních protagonistů či zcela směšným scénářem, tady zase snůškou vykradených a zmrzačených klasických westernových scén, nemluvě o tom, že Vinnetou se ve Firehandovi stává už jen jakýmsi maskotem, resp. prodejní značkou, jelikož hraje jasně vedlejší a vpravdě zbytečnou roli. Tu jednu hvězdičku filmu věnuji za celkem slibný začátek připomínající staré dobré časy. Pak následuje nuda a šeď a vše končí neuvěřitelně zpackaným až groteskním finále. Když v poslední době začaly v levných DVD vycházet všechny ty snímky na motivy "Karla Maye", řekl jsem si, že by nebylo špatné si celou sbírku pořídit, zvláště když jsem zejména méně známé kusy ještě neviděl. Bohužel jsem zjistil, že v 50% šlo o vyhozené peníze a že jsem měl vsadit pouze na osvědčenou kvalitu... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Průměrné zpracování a nudný scénář udělaly z tohoto filmového zpracování románu Karla Maye celkem nudnou záležitost. Oproti jiným filmům s Vinnetouem, které se odehrávají více severněji tak zaujmou ,,mexické'' pouštní lokace a hlavně pyrotechnické efekty. Vybuchující bedny s dynamitem na vozech se zapřaženými koni či hořící ohrada plná zděšených koní na mne celkem u tohoto jinak ,,kapslíkového'' westernu celkem zapůsobila. Jinak samozřejmě herecké ztvárnění Old Firehanda Rodem Cameronem bylo děsné a souhlasím s Tosimem, že tato legendární postava mayovek vypadala Jak lovec Brežněv kdesi na dače. Nšo-či se nám tu zamiluje do pistolníka a kdyby jej netrefila kulka proradného bandity, možná se psala tato historie jinak. Naštěstí tou dobou mnohem severněji už Old Shatterhand coby zeměměřič zaměřoval trať pro železného oře... * * ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

První pokus nevyšel a film jsem odložila k ledu. Poté co jsem zkoukla pár produktů současného kina a zjistila, že je to totální ztráta času, jsem si pustila "Old Firehanda" znovu - a znovu a znovu a film jsem si velmi oblíbila jako příjemnou oddechovku, která ve srovnání se současným kino-lejnem už také nabírá status klasiky...Rod Cameron je sympatický a v roli Old Firehanda mi sedí. V témže roce (1966) si zahrál i v jedné epizodě mega-seriálu Bonanza, kde jsem ho nedávno viděla a kde se mi také moc líbil. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (21)

  • V socialistické Jugoslávii byl brán velký ohled na status hvězdy, což se odráželo například ve výši diet, které herci obdrželi. Nejvíce dostával Rod Cameron (Old Firehand) – 500 dinárů. Pierre Brice (Vinnetou) obdržel 350 dinárů na den, rovněž tak Marie Versini (Nšo-či), Todd Armstrong (Tom), Viktor de Kowa (Robert Ravenhurst) a Nadia Gray (Michèle Mercier). Ostatní členové štábu museli vyjít s 80 dináry na den. (hippyman)
  • Bylo spotřebováno okolo 2000 litrů benzinu a petroleje, 20 lahví butanu, 40 kg střelného prachu, 1500 kg cementu (prach po výbuchu), 100 metrů azbestové plachty a 2000 metrů elektrických kabelů. (hippyman)

Reklama

Reklama