Reklama

Reklama

Černá komedie vypráví příběh herce Riggana Thomsona (Michael Keaton), který se v minulosti proslavil filmovou postavou kultovního ptačího superhrdiny Birdmana, a nyní se s vypětím sil snaží o svůj divadelní debut na Broadwayi. Riggan doufá, že když uspěje jako režisér a herec nového ambiciózního představení, oživí svou upadající kariéru. V mnoha ohledech to je riskantní krok. Ale bývalý filmový superhrdina si dělá velké naděje, že díky tomuto konečně získá uznání jako umělec a všem včetně sebe dokáže, že ještě není odepsaný. Premiéra se pomalu blíží, když se představitel titulní role v jeho hře během zkoušky za podivných okolností zraní a je třeba ho rychle nahradit. Na základě doporučení hlavní herečky Lesley (Naomi Watts) a na naléhání Rigganova nejlepšího přítele a producenta Jakea (Zach Galifianakis), Riggan nakonec neochotně přijme Mikea Shinera (Edward Norton), který je naprostou neřízenou střelou. Mike je ale zárukou toho, že se představení vyprodá a sklidí chválu kritiků. Kromě samotných příprav na premiéru se musí Riggan vypořádat i se svou přítelkyní a herečkou ve vedlejší roli, Laurou (Andrea Riseborough), se svou dcerou Sam (Emma Stone), která právě prodělala odvykací léčbu a nyní pro něj pracuje jako osobní asistentka, a také s bývalou manželkou Sylvií (Amy Ryan), která se čas od času objeví v zákulisí. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 311)

Mishqo 

všechny recenze uživatele

90% ... Ani neviem čo by som mal povedať. Nie každému to môže sadnúť, ale mňa to posadilo na riť. Či už obsahovo, herecky, hudobne a neviem čím všetkým možným ešte ale celkový obraz bol dokonalý. Pôsobilo to na mňa ako taká pravdivá (aspoň z môjho pohľadu) výpoveď o šoubiznise - konkrétne film vs. divadlo. Michael Keaton je dokonalý, Edward Norton mu zdatne sekunduje a Emma Stone aj na malom priestore dokáže očariť. ()

Yoda sama 

všechny recenze uživatele

And the Academy Award goes to... Tie štyri hlavy, čo dali dokopy túto fresku o falošných celebritách a falošnom hnaní sa za slávou až sebedeštrukciou na pozadí Keatonoveho životného príbehu. Nieje to len neskutočné zahrané a natočené, malo by to dostať všetky ocenenia za nápad a prevedenie, za Lubezkiho kameru, za soundtrack ktorý si budem arytmicky vyklepávať pri každej príležitosti ešte minimálne mesiac (a bude sa mi to pliesť s Whiplashom), za Iñárrituho víziu... ak si nejaká tohtoročná oscarovka zaslúži hype, je to práve Birdman, nielen pre to že by sa okamžite mala zapísať do učebníc modernej kinematografie. ()

Maik22 

všechny recenze uživatele

Asi jsem nebyl ve své kůži (možná filmové krámy), nevím. Ale tahle černá komedie mě ničím slastným neukojila. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Birdman je dost náročný kvůli tomu jakou formou je natočen. Zhruba 2/3 filmu jsem si říkal, co je to za blbost a až závěrem mě to Iñárritu náležitě vysvětlil. Zapeklitý spletenec jakoby bezúčelných scének utváří ojedinělou filmovou mozaiku, u které je potřeba být ostražitý. Dialogy jsou často příliš rychlé a vstřebávání souvislostí dá nepozornému pozorovateli pořádně zabrat. Střih je vyšperkován k dokonalosti a po vizuální stránce jsme neustále v centru dění. Každé dveře, každá stěna je příležitostí pro kameru, jenž promptně přechází z jedné scény do druhé. Za pozoruhodným vzezřením se skrývá promyšlený časový a dějový posun. Po stránce herectví vynikají Keaton a Norton, to je bez debat. Zvláštní film u kterého možná docením všechny kvality až s druhou projekcí. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Alejandro González Iñárritu se vrací a přináší snímek, na který se snad nezapomene. Jeho předchozí filmy byly skvělé(21 gramů, Babel) a totéž se nebojím říci o Birdmanovi, který dokáže uchvátit nejen po technické a audio-vizuální stránce. Iñárrita se oprostil od kosmopolitního Babelu a dramaticky mozaikového 21 gramů, aby nám představil jak vypadá divadlo. Je to osvěžující zážitek, který se často nevidí, ale o to více je pro mně cennější, jelikož je jiný a v jistém ohledu složitější. Hodně moc se mi líbilo, jak si režisér hraje s audio-vizuální stránkou filmu. Skvěle použitý soundtrack dokáže hodně, a o krásném skládání střihu a bezvadné kameře Emmanuela Lubezkiho nemluvě. Líbilo se mi jak je všechno divadle propojené(chvílemi jsem v tom viděl Annu Kareninu od Joe Wright) a velkou úlohu hraje otevírání a zavíraní dveří. Kamerové nájezdy, krásné oblety nad postavami, nebo sledování jak někam jdou. K tomu perfektně mířené narážky a detaily. Baví se o Jeremy Rennerovi a záběr na televizi a tam Downey Jr. , nebo přítomnost postaviček Iron Mana a Spider-mana či když je v záběru plakát na Muže z oceli a hlavní hrdina má psychedelickou vizi, že letí. A pak jsou tu narážky na Holywood, herce, umění, divadlo, kritiky či něco dělat jen proto, že mě to vydělá spoustu peněz, ale bude to blbost. Film má blízko k satiře a komedii, ale nikdy nezapomene, že je to drama, které když chce tak se umí trefit do černého. Michael Keaton je tady skvělý a já si jeho výkon užíval, jelikož do své postavy dává opravdu hodně a je radost ho sledovat. Edward Norton jede jako za starých časů, a baví jak nás, tak i sám sebe a jeho reakce a hlášky nemají chybu. Naomi Watts, Andrea Riseborough a Amy Ryan nejsou, tak výrazné, každá z nich má několik hodně dobrých momentů, scén a dialogů, ale tak nějak jsem měl pocit, že by si zasloužily trochu více prostoru. Zach Galifianakis mě překvapil svým velmi civilním výkonem. Emma Stone se mě tady hodně líbila, sice v některých scénách trošku přehrává, ale její výkon se mě dost líbil. Ve filmu je spoustu momentů, které jsou nádherné a skvěle vypointované, ale bez kontextu nedávají takový smysl. Mě se hodně líbila scéna v posteli, zkoušení šatů, rozhovor s kritičkou nebo parádní závěrečná pasáž se satirickým podtónem. Birdman je velmi kvalitní film, který se povedl a já jsem rád, že mi sedl. ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Můj komentář nebude o struktuře a kompozici, budou to pouze nálepky... Takže začneme - poutavý. Dvě dlouhé hodinky které uběhnou tak, jak mají. Fascinující - vidět Zacha jako úplně jiného člověka, než jsme na něj zvyklí (TV/kino/talkshow). Solidní - herecké výkony, kterými se (většina) poměrně hvězdného osazenstva vyšvihlo. Matoucí - zapojení "Birdman efektu", a pak některých rádoby artových sekvencí, do jinak poměrně realistického prostředí. Zvláštní - zvuková kombinace s Whiplash, který jde v podobné době do kina. Jít na Birdmana krátce po Whiplash, tak tu bubenickou linku vidím ještě výrazněji. A mimochodem, zde mi Norton připomněl Tylera (FC) více, než kde jinde. Závěrem bych řekl, že Birdman je takový pokus o art pro širší publikum, se zajímavou gradací děje, která vyvrcholí poněkud předčasněji, nebo možná zbytečně dlouho doznívá. Birdman byl pro mě filmový zážitek, ale silný dojem, jako zmíněná komorní bubenická two man show, ve mě zdaleka nezpůsobil. ()

LeG!oN 

všechny recenze uživatele

"Sixty is the new thirty, mother fucker". Od Wrestlera nejlepší existenční krize, která má však daleko větší sdělovací záměr, ale nebudu prozrazovat víc. Všichni hrají jak na divadelních prknech. Lubezki má gravitaci každého záběru pěkně v hrsti a nezbývá než doufat, že jeho potomci budou stejní machři. No a samozřejmě osobitost AGI, radost pohledět. Tohle je zkrátka ten typ snímku, po kterém mám zase o chlup větší chuť žít. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Nenechá-li se divák omámit vymazlenou formou (třeba když kontinuální záběr létavé kamery přestane vnímat a bubenické score ho začne vytrhovat), už v tomto hektickém pohledu do zákulisí divadelní premiéry (a do rozmašírované hlavy kdysi slavného komiksového herce, teď debutujícího režiséra) nemusí taky nic dalšího nalézt. Protože mu to celé přijde příliš akademické, složené skoro jen z dlouhých hovorů a hádek pár figur, kterým chybí bezprostřednost (nejblíže k ní má dcera Emmy Stone) a větší zapojení sporadického humoru. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Krása střešní scény s Edwardem Nortonem a Emou Stonovou, kdy je jejich flirt podtržen září světla velkoměsta je nezapomenutelná. Stejně tak samotný Edward Norton, kterému bych oscara vážně přál. Michael Keaton zde neskutečně dokazuje, že ho nemusí obsazovat do akčních kravinek typu "Need for speed", ale že má koule ještě na pořádné role ! ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Celkom chápem tých, čo boli z tohto filmu sklamaní a aj u mňa prevládali hlavne podobné pocity. Je však pravda, že som nemal veľké očakávania, keďže už samotný námet ma nezaujal. Čo však musím pochváliť, je technické spracovanie, ktoré je vcelku originálne a pri takejto stopáži filmu dosť odvážne. A vďaka tomu dávam nadpriemerné hodnotenie, lebo 3* sú podľa mňa málo. (Oscar zase raz nie je až tak v správnych rukách, ale nie je to prvý a ani posledný krát.) ()

sochy.zirafka 

všechny recenze uživatele

Kousavá satira na téma Delusions of Grandeur broadwayských divadelních herců? Strhující psychologická sonda do duše zkrachovalého akčního hrdiny toužícího po "něčem smysluplném"? Kritika filmového diváka? Políček kritikům? Nebo si z nás Iñárritu jen dělá legraci? Ať už to je cokoliv, funguje to skvěle ve všech směrech, a já jsem rád, že jsem měl tu čest. ()

jujec 

všechny recenze uživatele

Jednou zajímavostí filmu je to, že v něm není jediný střih a vše je točeno (zdánlivě) v kuse. Tím pádem film působí spíše jako dokument. Příběh samotný nic moc a uvěřitelnost minimální. Nechápu důvod, proč se mám dívat na takto podivně zpracovaný příběh o pochybnostech jednoho herce, zda bude úspěšný. ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný snímok vo svojej grotesknosti zároveň narážajúci na silnú pravdivosť. Zaujímavý počin Alejandra... ()

Natabar 

všechny recenze uživatele

Úplně vidím debatu členů Americké filmové akademie: To jo, to je úplně jako o mně. - Že jo, taky se tak někdy cítím. - Dyť jo, je to o nás. - Tak jo, tomu dáme Oscara za nejlepší film. - Bodejť, zasloužíme si to... Ve výsledku k uzoufání nudný film, který snad krom výše popsaných jedinců nemůže nikoho zajímat. Hlavní hrdina mě povětšinou štval, anebo mi byl úplně ukradený - i s jeho problémy i s tím, jak tato etuda skončí. Ta hvězda je pouze za formální stránku filmu. ()

Timak 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, oduševnělé a místy dech beroucí. Michael ve své životní roli a Edward mu zdatně sekunduje. Tohle je opravdu dobrý. Zach konečně taky ukázal, že umí hrát, než se jen trapně pitvořit a celkově to drží dobře pohromadě. Kamera úžasná - střihačský minimalismus je úžasný a i když se na ten snímek zřejmě nikdy nepodívám znova, tak mohu jenom doporučit. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Podle Oscarů je tohle Nejlepší film roku 2014? Grandhotel Budapešť, Kód Enigmy, Whiplash, Teorie všeho a dokonce i Americký sniper byly několikanásobně lepší filmy, s několikanásobnou snahou něco říci a s milionkrát větším poselstvím. A to už ani nemluvím o šíleném technickém provedení Birdmana, natočeném na jednu kameru (nebo to tak alespoň vypadalo) a na falešný jeden záběr. Iňárritu tím dosáhnul akorát toho, že film vypadá, jako byste ho natočili sami na nějaký ten ruční Samsung a neskutečně eliminuje možnosti filmu a tím jeho krásu. A to neustálé otravné mlácení na bubny měl být asi soundtrack. Hloupé, nudné a levné. Jak v rovině provedení, tak v "příběhu". ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Tak preceňovaný film som už dlho nevidel. Reklamovaný všade tlačený na všetky možné druhy ocenení a pri tom ide o takú sračku. V prvom rade vyzdvihnem kameru lebo tá bola úžasná, povedal by som, že jediná dobrá na celkom filme. A teraz už sa môžeme pustiť do hanenia dobrého mena všetkých zainteresovaných. v prvom rade neviem ako sa podarilo nahrabať také obsadenie pre taký fádny scenár ale ani ich herecké výkony ma nijako neohúrili ale asi to bolo tým že sa vo filme nedal prejaviť vôbec žiadny potenciál. V druhej rade z tej hudby mi po 10 minútach riadne prepínalo a ešte hodinu po do sledovaní som počul bubnovanie. Celkovo je film zabudnuteľný a ťažko sa v ňom orientuje, divák nevie čo sa deje naozaj a čo iba v hlave stroskotaného herca a to je mätúce. Možno tomu dám ešte jednu šancu ale v blízkej dobe to určite nebude. 27% ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

První hodinu jsem se vůbec nechytal, skoro jsem to zabalil. Ve druhé půlce jsem, už viděl několik parádních scén. Nevěřím, že to může mainstream oslovit (většina tomu nebude rozumět). Odbornou kritiku nebudu řešit, ta má prostor ve filmu a taky dostala naloženo. Jestli Birdman získá Oscara, tak si akademie ocení vlastní blbost, ale nejsou jediní na paškále. Trefuje se do celého univerza amerického umění, kinematografie, celebrit, komerční masy, sociálních síti...v tomhle je to hodně epické. Jako komplexní celovečerní snímek to moc (na mě) nefungovalo. 50%. Pod čarou: Michael Keaton byl vždy sympaťák, přeji mu úspěch. Edward Norton není žádný zasraný Ryan Gosling :) . Zeptejte se sami sebe, co se musí stát, aby jste se stali kritiky? :) ()

svobik 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem na 9/10, ale možná vystřelím až ke stropu. Birdman je svou formou strhující, vyloženě jsem si rochňal v Iňarrituových řemeslných hrátkách, nápady překypuje i scénář a premisa filmu samotná, herci jsou pak do jednoho geniální. Vytknul bych snad jen fakt, že mě film nezasáhl tolik, jak bych doufal, k postavám jsem totiž stále cítil určitý odstup. AGI se nicméně režijně vytáhl, když jsem to čekal nejméně, a v ne jedné chvíli mi připomínal vrcholnou formu mistra Scorseseho. Jen houšť. ()

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

César Awards - výsledky

César Awards - výsledky

27.02.2016

41. ročník vyhlášení Césarů, francouzských filmových cen, měl trio hlavních filmů, od kterých se očekávalo vítězství. S jedenácti nominacemi to byly filmy Trois souvenirs de ma jeunesse a Marguerite,… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama