Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (637)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Neskrývám zklamání, které přichází v podobě Ranhojiče. Doufal jsem ve svěží a zajímavý film o průkopnickém prosazování lékařských postupů ve středověku, ale dostal jsem jen naivní a vcelku pitomou pohádku, ve které ani moc o lékařské řemeslo nešlo. Ben Kingsley si sice udržel svou tvář, ale celkově se zase propůjčil něčemu nedotaženému. Když tedy přežijete tu nekonečnou stopáž, debilní úsměv hlavního hrdiny, který mu z xichtu nevymaže ani morová rána a nesympaticky vyhlížející Emmu Rigby, která zřejmě posvačila cihlu a ta se jí vzpříčila v ústech, bez toho, aniž byste se museli 100x dívat na hodinky nebo jste několikrát usnuli, nezbývá než poblahopřát. Na druhou stranu jsem potěšen, že se Němci pokusili o nějaký ten velkofilm, ač se tedy nezdařil. Je vidět, že filmy s větším rozpočtem netočí jen Hollywood. To ovšem platí i v otázce zbytečných filmů, které stojí za to vidět pouze jednou.. jestli vůbec. 50% ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Výborný historický film. Ani nemohu uvěřit, že je to Německý film, páč to je neuvěřitelné jak skvělý film dokázali natočit. Film pojednává o jednom mladíkovi, který se chce stát léčitelem. Někdo by si mohl myslet, že takový film musí být přeci nudný, ale je tomu právě naopak, divák se skoro vůbec nenudí. Úvodní půl hodinka se věnuje dospívání Roba ve středověké Anglii, poté se hlavní děj odehrává v dálné Persii, až se nakonec vracíme zase do Anglie. Fantasticky zahrál Tom Payne, výborný byl také Ben Kingsley. A byl jsem napjatý, jestli se ve filmu objeví i nějaká ta bitva a dočkal jsem se, takže za to velké plus. Ta stopáž 2 a půl hodiny tolik nevadila, divák se nenudil, ale přeci jen, být to o takových 20 minut kratší, bylo by to ku prospěchu. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kdyby Ranhojič nebyl z větší části jen dobře odvedenou prací počítačových grafiků, docela by se mi to líbilo. V příběhu, kterému se nedá věřit, hraje vizuální a akustická složka podstatnou roli a když je všechno příliš umělé, začne to nudit. Čekal jsem masakr ve stylu Parfému, ale klišé a hloupých scenáristických můstků (vztah s holičem, poprava, návrat do hořící knihovny) je tu příliš. Pouštní část docela povedená, ale k Lawrencovi je to ještě hodně daleko. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Úžasná, naozaj úžasná výprava a čarokrásna kamera. Odpúšťam aj historické blbinky, o historickú rigoróznosť tu aj tak nešlo. Miestami mi to pripomínalo kríženca Agory (2009) a Kráľovstva nebeského (2005), pričom si Liečiteľ z oboch filmov vybral len to lepšie. Ide o jedinečnú sondu do stredovekého liečiteľstva a náboženského fanatizmu (ani jedno z troch veľkých náboženstiev nebolo vynechané). Epický príbeh Roba Colea a jeho strastiplná cesta za vzdelaním ma veľmi oslovila a narozdiel od iných mi nevadila ani pomerne dlhá stopáž. Ba naopak, prial by som si ešte dlhšiu. Ben Kingsley mi opäť raz potvrdil, ako veľmi mu svedčí účinkovanie v historických, prípadne biblických filmoch. Príjemne prekvapila aj Emma Rigby. No čo vám poviem, to je jednoducho žena snov. :) Zaujala a určite to v budúcnosti niekam dotiahne. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Šáha otvoríme a tú nemoc odstránime..." Nemci a skvelý histrocký veľkofilm? Veru tak. Film Ranhojič má veľmi bohatý a vrstevnatý príbeh a z bonusov na dvd sa dozviete, že by sa z neho dal kľudne urobiť i 10 dielny seriál. To súhlasím, ale filmy mám radšej. Dlhšia stopáž potvrdzuje slová o tom, že tu je o čom rozprávať. Úvod plný chudoby a špiny je točený zámerne vo vyblednutých farbách, no postupne ako sa presúvame na východ farieb výrazne pribúda. Mladý objav Tom Payne určite presvedčil mnohých a mám pocit, že je tu nová filmová hviezda. Ten chlapec rozhodne talent má. Ben Kingsley na rolu Ibn Sína prikývol bez toho, aby čítal scenár a ani sa mu nečudujem, pretože mu to perfektne sadlo. Hudba je nádherná, film pekne odsýpa a rozhodne som sa nenudil. Mám rád tieto historické príbehy a už dlho som si prial aby niekto pridal do filmu tému moru, hoci aj tu je to iba jedna z vedľajších liniek. Takto solídnym a výpravným dojmom na mňa naposledy zaúčinkovala Agora. Ranhojič je nefalšovaný a poctivo urobený historický veľkofilm aj keď občas pôsobí ako rozprávka a má pár chýb. Asi najväčšia je dorozumievanie angličtinou i tam, kde o nej v minulosti nemali ani šajnu...80%. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (15)

  • Variety o filme napísal: "Z hľadiska castingu je najatie Kingsleyho pre tento film zásadné. Hercova postava okamžite rešpektuje perzského filozofa, ktorého tiež napĺňa netypickou pokorou... Napriek zbytočnej romantickej linke so španielskou kráskou Rebeccou (Emma Rigby) sa film ale môže rovnať s dobovými konkurentmi ako Statočné srdce a Gladiátor." (Arsenal83)
  • Vo filme často spomínaná postranná choroba boli bolestivé problémy so slepým črevom. V tej dobe stopercentne smrteľná choroba. (gogo76)
  • Televízna verzia je oproti kino verzii o 35 minút dlhšia, preto bola rozdelená na dve časti. (Arsenal83)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno