Reklama

Reklama

Antonina Zabinská (Jessica Chastain) práci v manželem řízené zoologické zahradě ve Varšavě přímo zbožňuje. Se zvířaty si rozumí mnohem víc než s lidmi, nebojí se vlézt mezi neklidné slony do výběhu, je to vlastně ona, kdo svou energií a rozhodností celou zahradu vede. Ani ona však není schopná čelit valícím se dějinám. Když 1. září 1939 napadne Německo Polsko, pocítí to zahrada prakticky okamžitě. Bombardování a ostřelování města ve vteřině zničí všechno, co manželé Zabinští léta budovali. Ze zahrady bez zvířat se stane skladiště německých zbraní a své odborné znalosti můžou Antonina a její muž Jan (Johan Heldenbergh) využívat jen k chovu prasat. Právě tady ale leží začátek cesty k jejich odvážnému plánu. Prasata totiž krmí zbytky, které vyprodukují obyvatelé varšavského ghetta. A pro ně jezdí Jan pravidelně s náklaďákem. Ale zpátky neodváží jenom ty zbytky, ale také lidi, které pak ukrývají ve sklepních prostorách pod zahradou. Riskantní operace je o to složitější, že kolem zahrady neustále krouží nacistický pohlavár Lutz Heck (Daniel Brühl), prominentní zoolog, který má pro Antoninu nejen profesionální slabost. (Cinemart)

(více)

Videa (15)

Trailer 2

Recenze (234)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Od The Zookeeper's Wife jsem po prvotních recenzích nečekal nic převratného, spíše jsem očekával lehce přibarvený příběh o holocaustu, potažmo i o rodině Zabinských. Ale v samotném finále jsem dostal brilantně odvyprávěný příběh, který je provázán údernými dialogy a skvělými hereckými výkony, z nichž nejvíce vyčnívá výborná Jessica Chastain. I když se všichni herci dokázali uvěřitelně "převtělit" do svých postav a jejich mentality, její výkon nade všemi ční jako zářící diamant na ztemnělé obloze. Filmu také rovněž prospívá i diametrálně odlišný styl vyprávěni příběhu, než na jaký jsme od filmů tohoto historického ražení zvyklí. The Zookeeper's Wife velmi důrazné doporučuji jak v případě, že hledáte kvalitní film, ale také i z historického hlediska, jelikož mimořádné hrdinství rodiny Zabinských by nemělo být opomíjeno či přímo zapomenuto. Výborná práce! „I watched her face switch among the radio stations of memory.“ ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Úkryt v Zoo přináší dvojitou emoční dávku a ukazuje nám obyčejné hrdiny s neobyčejnými činy během druhé světové války. Diváka zasáhne násilí směřované k lidem (znásilnění holčičky, které vlastně ani nebylo vidět, byl fakt silný odvar) a po té ke zvířatům. Ve filmu nemáme žádné hrdiny, kteří jsou schopni porazit celou armádu, ale dělají to, co mohou a přineslo to ovoce. Ať už je to přesně podle pravdy, nebo jen kousek je pravdivý, nevadí. I tak mě to chytlo a dojalo. Čeští herci potěšili, i když stále je mezi nimi a zahraničními herci patrný rozdíl. Musím uznat, že jsem tak dojemný a silný příběh plný známých herců nečekal a rád ho doporučím dál… ()

Reklama

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Naprostá agónie....nesnáším filmy o krutých, vážných věcech, filmy z války, koncentračních táborů, ghet atd., které jsou natočeny ve stylu "navštívil jsem cukrárnu a někdo mi převrhl pohár"....bože, je to plný totálních blbostí, který takhle už z logického hlediska být prostě nemohli. Film podle skutečné události musí vypadat úplně jinak :-/ ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ani tušenia som nemala o tom, čo sa odohralo počas druhej svetovej vojny vo varšavskej ZOO. Klobúk dole pred silou a odvahou oboch manželov. Podobné príbehy ma skoro vždy dokážu dojať a dostať sa mi pod kožu. Tentokrát to bohužiaľ neplatí. Celé mi to prišlo veľmi čitateľné, chýbala mi lepšia atmosféra a viac emócií. Výprava je ale úžasná. 3,5* ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nový Schindlerov zoznam sa z toho nestal, hoci námet na to mal. Lenže skôr ako na osobu samotnej Antonin Zabinskej sa dej mohol trochu viac na židovské deti samotné. Bol na to priestor cez dve hodiny, no práve obete, ktorým sa pomáha, sú tu brané len okrajovo, takmer ako komparz. Chýbalo mi tu viac napätia a emočnosti. Chválim ale, že sa Chastain snažila napodobňovať poľský prízvuk. Daniel Brühl zas podal svoj štandardne kvalitný výkon, no žiadny slizský nácek to nebol. Prínos vidím aspoň v ponúknutí históriou takmer zabudnutého príbehu. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (9)

  • Natáčelo se v pevnosti Josefov v Jaroměři, které se proměnilo ve varšavské ghetto a na náměstí v Žatci, které představovalo Varšavu. Replika varšavské ZOO byla vystavěna v Praze na Výstavišti. (Petrasuvicka)

Související novinky

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama