Reklama

Reklama

Tajemství smrti slečny Neznámé

  • Velká Británie The Autopsy of Jane Doe (více)
Trailer 1

Otec a syn, oba koroneři, jsou vtaženi do komplexní záhady, v níž mají za úkol identifikovat mrtvolu mladé ženy, která měla očividně hodně temné tajemství. (Filmbox)

Recenze (561)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Relativní režisérský Ovredal je nový černý kůň, co se týče hororových filmů. Naprosto úchvatně umí vytvořit napětí i na poli tohohle malého filmu, který se víceméně odehrává v jednou prostředí. Což by mohla být nuda, ale není, a to ani chvilku. Záhady kolem podivného těla Jane Doe se stupňují, Brian Cox a Emile Hirsch skvěle hrají, takže se o jejich postavy můžete bát, a Ovredal je hororový bůh, který nepotřebuje kýble krve a brutalitu, aby diváka vyděsil. Malý, ale krásně vybroušený filmový klenot. //Spoilery// Dojem mi kazí úplný závěr filmu, kdy se šerif chová naprosto nelogicky. Má dvě místa činu a jediné, co je spojuje, je divné, velmi, velmi podezřelé tělo - důkaz. A co šerif udělá? Pošle tělo pryč... Stupidita. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Letos jsem plný počet Hororům moc nedal, nevím zda jich tento rok bylo málo, nebo se opravdu toho moc dobrého nenatočilo, to je fuk. Každopádně jsem rád, že mohu napálit 5* hezky takhle na poslední chvilku a myslím si, že si to tenhle Horor opravdu zaslouží. Atmosféra je tu dokonalá, lekačky parádní, sem tam dobře nechutný i krve bylo dost, příběh taky fajn, nebál bych se pokračování. Výborná, děsivá podívaná. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Škoda, že niečo podobné kedysi nenapadlo chlapíkov v Hammeri, Maria Bavu alebo Daria Argenta (a ďalších). Pretože v tomto modernom háve to okrem ľakačiek a suspense faktoru nemá tú správnu šťavu. Inak k tým ľakačkám, tak prvá a druhá patria priateľke hlavného hrdinu a mačke a bohužiaľ klišé trend pokračoval ďalej. Postavy fabulujú až "za hrob" a kupodivu majú vo všetkom pravdu. Situácie pri ktorých by som osobne išiel niekde inde, zavrel dvere, zabil sa alebo jednoducho utiekol, sa foter so synátorom chovajú presne opačne. Ale možno celá moja kritika vychádza zo sklamania, že podobný námet neposlúžil na napínavú puzzle/flashback detektívku, ale "iba" na béčkový horor, akých vznikajú ročne desiatky. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem neviděl až takhle vydařený horor, takže velmi rád lehce nadhodnotím na plný počet. Snímku bych vytkl vyloženě jen rozuzlení. Od začátku totiž nasadil prvotřídní tempo. Počáteční obrovskou zajímavost a napětí postupně vystřídala dokonalá atmosféra, která mi způsobila nejedny zimomriavky. To vše ve velice jednoduchém ději se dvěma vynikajícími herci, což rovněž nebývá v hororu úplně typické. Většinou jsou horory obsazeny tím největším hereckým póvlem. Po vysoce nasazené laťce nebylo snad ani možné snímek nějak důstojně ukončit. V tomto jediném ohledu tedy trošku vázne. Kdybych se živil jako patolog, tak bych chtěl zhlédnutí tohoto skvostu určitě raději vynechat. Třešničkou na dortu je to, že se divák taktéž seznámí s mnohými zajímavostmi týkající se pitvy. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybrala uživatelka Khalesi. ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Prožil jsem si víc jak hodinu v márnici se sakra svinskou holkou na stole. Pitval jsem, zkoumal jsem... dejte mi pokoj, už nechci. Øvredal mě opět dostal a hned jdu na jeho další kousek. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Opravdu zajímavý horor. Přesto, že se skoro celý film odehrává v márnici a jsou tam pouze dvě postavy, to stejně není nuda. Sledujeme zde otce a syna, kteří pitvají onu neznámou mrtvolu. Postupně začínají přicházet na čím dál podivnější věci. Pak už se vše zvrtne a začíná hra o holý život. Film se převážně odehrává pod umělým osvětlením a má neskutečně dobrou atmosféru. Strašidelné scény působí věrohodně. Skvělá práce se scénářem. "Musíme odejít." ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Příjemná, hororová jednohubka. Jen s několika málo herci a jasně daným příběhem, který je rozhodně starší, než by se na první pohled zdálo. Pro klaustrofobiky vřele nedoporučuji. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Komorní prostředí podzemní pitevny, dva patologové, záhadná mrtvola krásné ženy nalezená na místě hrůzného zločinu a její pitva za bouřlivé temné noci. Nekoná se však žádná nechutná sleazy podívaná, ale poctivý horor s hrůzyplnou atmosférou. Postupně budované napětí z čím dál podivnějších nálezů na i v těle nebožtičině v jednom jediném okamžiku doslova vybuchne a započne se adrenalinová jízda s bubáky a strašením. Sice již vše bylo viděno, nečekejte žádné originální excesy, ale možná v oné skromnosti se skrývá úspěch. A to je jasná ukázka toho, že když se nevymýšlejí píčoviny, ale držíme se osvědčených klasických postupů, tak horor může být hororem. Pokud se to umí a všechna čest, Øvredal dokázal, že na to má. Potěšených pět. ()

cukorek 

všechny recenze uživatele

Celé to funguje ako má, tajuplnosť, očakávanie čo sa stane nepovolí takmer celý čas a k tomu rocková hudba v rádiu - paráda. Voľba miesta tiež vynikajúca, pretože márnica už sama o sebe budí dojem hrôzy a strachu, k tomu pohľad na pitvu skutočne naplnili moju predstavu o horore. Takto rozpáranú mladú ženu som teda ešte nevidel. Dobre využitý potenciál sa stále stupňoval, majme v momente, keď vydesený Tommy zabil sekerou mladú Emmu. Nesadlo mi však mierne upustenie v závere a tiež slabá snaha dostať sa von z tej podzemnej ordinácie. Slušných 80%. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Chápu, že nemá cenu kecat do konceptu filmu, režisér to takto prostě chtěl. Ale kdyby ten začátek byl rozvinut do vyprecizované detektivky a ne béčkové duchařiny. A třeba bych tam i tu duchařinu nechal, ale trochu jakéhosi racionálna, nežli s pěkně rozpracovaného thrilleru/hororu sklouznout do pomsty čarodějnice... Jinak opravdu komorní film s pár hrdiny, který udrží v napětí. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Překvapivě povedený, malý horůrek z prostředí márnice, kde se vyskytne tělo mladé krásky, která však skrývá nečekané tajemství. S přibývajícími minutami je toho tajemna možná až moc, ale pořád si divák dokáže bez problému udržet divákovu pozornost a udržet ho v napětí po celou dobu. ()

SeBig odpad!

všechny recenze uživatele

Ježiši.. celej film tam pitvaj nakou typku. Pak se tam schovávaj před cinkavejma mrtvolama a po strachu ani památky... Kdyby to neneslo žánr horor ale pičovina tak bych dal jednu hvězdu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Prvých 45 minút super, hutná atmosféra, výborná hudba, nepríjemný pocit spojený už len so samotnou autopsiou – rezanie tela a vyťahovanie orgánov. Akonáhle začínajú v pitevni zhasínať svetlá, dejovo to ide do stratena. Málo hororové a scenáristicky nedotiahnuté. Záver poslabší. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Film, v ktorom si vystačia väčšinou dvaja herci, t. j - Brian Cox a Emile Hirsch, títo stelesnili postavy, ktoré disponujú rovnakou profesiou, ktorá v ich rodinnej tradícii, má už miesto počas troch generácii, jedná sa o patológov, ktorí sú absolútni profesionáli vo svojom obore, ale počas toho, ako im šerif prinesie na pitevný stôl ďalšiu, ale k tomu neidentifikovateľnú mŕtvolu, asi 30. ročnej ženy, tak zisťujú, že šťúrať sa v tejto krásavici, nebol asi príliš dobrý nápad, to, že si na nej vylámu zuby, je ešte slabučký odvar toho, čo ich, čochvíľa čaká... Pomerne dosť explicitný snímok, ktorý ukazuje PITVU človeka tak, akoby som sa nachádzal v tej miestnosti, kde k tomu dochádza, hravo strčí do vrecka, všetky tie populárne kriminálky, alebo poprípade, kde sa seriáloví tvorcovia venujú tejto téme... Popri týchto, bez servítkových záberov, dochádza aj na vytvorenie stiesnenej atmosféry v uzavretom priestore, lebo vonku je tma a šibe dážď, pritom nebožtíci sa akosi prebúdzajú k životu, lebo im k tomu dopomohla táto baba jaga, s peknými prsiami, vystretá na stole, v ktorej, už nie je žiadna známka života, v nej, bohužiaľ, nie je nič, čo by stálo za reč, všetko už stihli vybrať. Po čase sa dostavuje priamoúmerná antilogika postáv, ktoré sa zvláštne správajú, čudne konajú, akoby boli občas opití, či sfetovaní, až mi to pripadalo, ako pritiahnuté za vlasy ! Má to klady, aj zápory, k tým pozitívnym veciam, by som chcel ešte spomenúť pôsobivé uhly kamery, ak nie prácu samotnej, a strih. Od režiséra, pôvodom Nóra, som videl Trolljegeren, Škandinávci sa akosi tlačia do mekky filmu, a to je len dobre, chce to ešte trošku svedomitej práce, a bude to, čoraz lepšie... ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Nakonec roku určitě milé překvapení, ale žádnou opravdovou pecku nečekejte, přeci jen Øvredal není úplně dobrý režisér, což dokázal svojí zhovadilou prvotinou a potřeboval plných 6 let, než se dal dohromady.The Autopsy of Jane Doe je typický nízkorozpočťák s výtečným námětem, který se přes velkolepý potenciál příběhu odehrává ve skromných, leč velice působivých kulisách staré rodinné márnice a který by evidentně při větším rozpočtu nebo případném druhém dílu znamenal velkolepou hororovou produkci něco jako ve stylu Jamese Wana.Poměrně zdařilá atmosféra, zajímavý nápad (leč hodně předvídatelný po pár prvních tazích skalpelem) a hlavně štastná ruka na legendu mezi legendami Briana Coxe.Bavilo mě to hodně, umělo to i pěkně postrašit, ale pocitu, že to mělo navíc se nemůžu zbavit, lepší trojka ale zaokrouhlím nahoru, že jsou ty Vánoce.69%. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Pre mňa určite jeden z najlepších filmových zážitkov za dlhú dobu. Veľmi príjemne nepríjemný film s lahôdkovou atmosférou. Všetko na mňa fungovalo. Odporúčam. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Famózní první půlka, zatímco druhá půlka trochu předvídatelná a místy hloupá, ale na druhou stranu luxusně natočená a celkový dojem ještě zvýšil samotný závěr. Takže nebylo to daleko od maxima. Jasných 80% a další hororová pecka roku :) Jen tak dál ... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Atmosfericky na úrovni ( čo iné sa dalo čakať, keď sa celý film odohráva v pitevni ), obsahovo zaujímavé, tempo mrazivo pokojné. Aj záverečné rozuzlenie ma uspokojilo, hoci som mal z toho veľké obavy. ()

Související novinky

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Režisér Lovce trolů se vrací

Režisér Lovce trolů se vrací

29.03.2015

Norský filmař André Øvredal před pěti lety sklidil velký úspěch svým debutem – populární formou found footage natočeným Lovcem trolů. Již více než rok se pokouší rozjet svůj další projekt, tentokrát… (více)

Reklama

Reklama