Reklama

Reklama

Jim Bennett je profesorem literatury na vysoké škole, ale má i svou temnou stránku. Je gambler a dostal se do dluhové pasti. Částky, které dluží, jsou astronomické a začíná mu jít o život... Jim Bennett pochází z bohaté rodiny. Kromě finančního dostatku se mu dostalo i skvělého vzdělání a nyní pracuje jako profesor literatury na vysoké škole. Napsal knihu, která byla v očích odborné veřejnosti ceněná, nicméně to není kniha pro masy, a tak na ní příliš nevydělal. Přestože se nemusel nikdy potýkat s nějakými vážnějšími problémy, není se svým životem příliš spokojený a hraje v kasinu. Zastává názor – všechno, nebo nic – a to se mu jednoho dne nevyplatí. Korejskému majiteli kasina Leeovi už dluží přes dvě stě tisíc dolarů a další peníze si půjčí od Nevilla Baraka, který mu na splacení dá sedm dní. Pokud Jim peníze nevrátí, hrozí mu smrt. Jimova matka je velmi bohatá, ale už nechce vyhazovat peníze za synovy dluhy. Jim se tedy obrátí s prosbou o pomoc na dalšího lichváře, jménem Frank. Frankovi se vůbec nelíbí, co Jim se svým životem dělá, ale půjčil by mu, Jim však musí říct nahlas, že není chlap. To je pro něj nepřijatelné a peníze nedostane. Kromě toho, že musí řešit, kde získá peníze na splacení dluhu, musí také učit. Mezi jeho studenty je dívka Amy, která je skutečně velmi talentovaná spisovatelka, Dexter – talentovaný hráč tenisu a Lamar – basketbalová hvězda. Tito tři se vymykají, ale jen Amy Jimův seminář skutečně zajímá. A nezajímá ji jen seminář, ale i Jim. Pracuje totiž jako servírka v kasinu, kde ho viděla prohrát obrovské peníze, a nerozumí jeho dvojímu životu. Jimova matka se rozhodne, že synovi dá peníze na splacení dluhů, ale žádného vděku se od něj nedočká. Naopak, Jim všechny peníze opět prohraje. Jim je pod neustálým dozorem svých věřitelů. Neville Baraka dokonce nechá Jima preventivně zmlátit, i když lhůta na splacení ještě neuplynula. A protože rozhodně nechce o své peníze přijít, přitlačí Jima ke zdi. Jimovi nezáleží na vlastním životě, a tak buď Jim přesvědčí Lamara, aby zařídil výhru svého týmu o maximálně sedm bodů, ani o bod víc, nebo zabije Amy. Hodlá si na ten zápas vsadit velké peníze, a když to Lamar udělá, budou si s Jimem kvit. Jim zajde za Lamarem, aby si o tom promluvili. Ví, že Lamar má nemocné koleno a jeho budoucnost jako basketbalisty je nejistá. Potřebuje však peníze pro rodinu, a tak souhlasí. Jim mu slíbí 150 tisíc dolarů, které však stále nemá. Jde tedy znovu za Frankem, kterého nakonec přesvědčí, aby mu půjčil 260 tisíc, a za Leem, kterého přesvědčí, aby mu půjčil 150 tisíc. Ty dá rovnou Lamarovi, který splní svůj slib, a i když je to nervy drásající, podaří se mu zařídit, aby jeho tým vyhrál o sedm bodů... (TV Prima)

(více)

Recenze (249)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"THE AMOUNT OF CASH YOU WANT IS MORE THAN I AM ORDINARILY DISPOSED TO LOAN OUT, UNLESS, SAY, YOU'RE A MEDIUM-SIZED COUNTRY WITH THE ABILITY TO RAISE TAXES UNDER THE THREAT OF MILITARY FORCE. OR... A EUROTRASH COKEHEAD WHO HAS A FATHER THAT CAN BE SQUEEZED AFTER THE LITTLE PRICK'S MICRO-BUDGET SCI-FI FILM DOESN'T GET PICKED UP AT SUNDANCE." --------- Na film o hazarde dosť netradične poňatý, kde už nejde o výhru, ale o hru, kde gambler nevsádza svoj život pre peniaze, ale pre to, aby vsádzal. James Bennett tu nehľadá víťazstvo. Hľadá totálne víťazstvo, pretože je to buď vyhraj, alebo zomri. Páčila sa mi jeho absolútna priamočiarosť, či už na pracovisku, v kasíne, pred úžerníkom, kdekoľvek. Najlepším príkladom je určite hneď prvá univerzitná prednáška, ktorá bola možno aj vrcholom Gamblera. Celkovo mám z toho pocit, ako keby som sledoval Hráčov, až na to, že protagonistovi je úplne ukradnutá jeho existencia. Za zmienku ešte rozhodne stojí aj John Goodman, ktorý sa síce veľmi sporadicky objavil na obrazovke, ale keď už, tak to teda bolo niečo! ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Dost nudná sonda do nereality, pokud tedy nejste synáček matičky, co bez keců vyšpulí 260000USD a uroní jen pár slz, aby si mohl synátor jít trochu zapařit. Závěrečný hepáč je přesně tak trapný, jak je to napsané, prostě sračka ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Mark ma neprestane baviť. Veľmi ma potešila Jessica Lange - vidieť ju vo filme je pomaly zázrak, len by si zaslúžila väčšiu pozornosť. Momenty na zamyslenie, zamyslenie nad niektorými frázami, scény k zamysleniu. Veľmi sa mi páčil scenár a aj ďalšie herecké obsadenie. Dej trochu pokrivkával a pár hluchých miest bolo - celkovo ale slušné. Gambler nesklamal. Mark Wahlberg v podarenej úlohe vysokoškolského profesora závislého na hazarde. Chvíľu hrá black jack a dubluje stávky, chvíľu vsádza všetko na čiernu a chvíľu filozofuje so študentmi. Väčšinu filmu vás teda hlavný hrdina bude trochu iritovať, pretože jeho motivácia nie je zreteľná a budete čakať ako to dopadne. A aj keď u závislostí je happyendov poskromne, tak toto je americký mainstremový film. Za povšimnutie je dobrý Joghn Goodman v úlohe úžerníka. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Nie som Gambler, nikdy som nesedel v herni a s kariet som tiež dost blbý. Napriek tomu ma toto gamblerstovo bavilo. Hlavne na začiatku. Slušný casting na čele s jednotvarným (ale dobrým) Marky Markom, ktorému to až nečakane a prekvapivo sadlo. Bavila ma jeho postava, bavil ma jeho xsciht, bavili ma jeho problémy, ktorým dal dobrý rozmer "opičí" režisér Rupert Wyatt (Zrodenie planéty opíc). No záver mi prišiel slabý, obyčajný a bez nápadu. Celý film som čakal ako to skončí a nakoniec to skončilo tak obyčajne, že by som sa to hanbil nazvať záver filmu. 70% - 3* ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Existencializmus pre 21. storočie. Špirálovitý zostup (v zrkadlovo prevrátenom odraze však výstup) nihilistického antihrdinu, ktorý číta Shakespeara, žije Camusa a jeho filozofia pozostáva z populárneho slovného spojenia „fuck you“. Rupert Wyatt v spojení s kameramanom Greigom Fraserom sú zárukou vysokého štylistického nadštandardu a Monahanov scenár po dlhej dobe opäť zakotvil v dobrom prístave. Atmosférou podobné Killing Them Softly, ku ktorému sa po tomto určite vrátim a ešte prehodnotím. 85% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|13%| No, to jsem si teda dal. Do tohoto filmu jsem vkládal jisté naděje. Předpokládal jsem, že mi to sedne. Wahlberg nemá špatné filmy. V tomto případě se rovněž snažil, ale jeho postava se mi vůbec nelíbila. Jak už tu píšou jiní, jemu bylo ve filmu vše ukradené a mě také. Co k tomu mám dál povídat ? Prohraje, půjčí si, nevrátí, někdo ho zachrání od průšvihu (třeba jeho máma) – a on udělá co ? Je mu to totálně u zadku. Furt pronáší svoje otravné dristy a tak to pokračuje až do konce. Neexistuje nic, co by mě vytrhlo, žádný překvapující moment, žádná zajímavá scéna. Odpad to nedávám, je to opravdu na hraně, ale nějaká myšlenka ve filmu byla, mě to avšak nesedlo a i celkově si myslím, že se film nevydařil. Wahlberg hrál celkem dobře, ale jeho postava mi byla ukradená. Hudba ? Té jsem si ani nevšiml, navíc zde nebyla ani tak moc potřebná. Ostatní herci ? Nevšiml jsem si žádného superhereckého výkonu. Ještě zezačátku jsem si říkal, že to snad nebude špatné, ale mýlil jsem se. Naprosto zbytečný film a ztráta času. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Na to, ako bol v prdeli, jeho stoický kľud ma zarážal. Kde sa hrabe zen, ked' vaša filozofia je postavená na magickom ''Fuck You!''... Očakával som trošku viac premyslenejší, premakanejší záver, ale ako oddychovka na vypnutie mozgu uprostred týždňa bohato postačí. Fanúšikovia Johna Goodmana sa potešia ale asi najviac... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Uncut Gems Zero. Mark Wahlberg si zahral pre zmenu intelektuála, učiteľa na vyške a autora knihy, ktorý je ale úplne na dne, pretože je gambler. No a nejde len o dlhy, ale aj o to, že to zanecháva ťažko odstrániteľné stopy bezcharakternosti na duši. Existuje ešte cesta von? Jim vás naserie najmä v prípade požičania si veľkej čiastky peňazí od matky, v tomto momente sa môže stať, že s ním stratíte akýkoľvek súcit a nebudete chápať ani priazeň jeho študentky. Inak Wahlberg by si za tento výkon zaslúžil v pohode aj nomináciu na Oscara, škoda, že sa film tak trochu stratil. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Až zbytečně utahaný, ale ve výsledku chytrý a výborně zahraný (převážně Goodman je excelentní) snímek, kterému chybí klasické thrillerové napětí a drive. Funguje hlavně hutnou atmosférou. ()

Papekus 

všechny recenze uživatele

Osobně mám hodně rád "hráčské" filmy a tak jsem se těšil na dalšího geniálního hrdinu, který propracovaným systémem / geniálním podvodem připraví ostatní o jejich peníze. Místo toho jsem dostal - spoiler - loosera, který snad ani vyhrát nechce. Přišlo mi, že je nejšťastnější, když o vše přijde. Jestli bylo cílem filmu abych si rval vlasy zoufalstvím, tak účel splnil. Takže jediné, co ve mě film zanechal je jediná otázka - jak se mohl hlavní hrdina s takovým chováním dožít takového věku? ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Neskutečně stylové, neskutečně riskantní (občas i velmi vtipné) a neskutečně podceněné! Mark Wahlberg hraje o život... ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Ta část o gamblerství byla zajímavá a celkem mě bavila. Ovšem ta část o profesorském životu mě nudila. Casting také nebyl moc povedený, tedy Mark Wahlberg byl dobrý, ale ti ostatní moc nezaujali. Ta co hrála jeho mámu, ta byla příšerná. A od Brie Larson jsem také čekal více. Slabé 3*. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Dobrý soundtrack, dobrá Larson, dokonca aj Wahlberg sa snažil hrať, no to, čo mal James Caan (R.I.P.) v pôvodnom filme ako neresť či adrenalínový šport, bolo pre hrdinu z novšej verzie hľadaním zmyslu života v nudnej existencii bohatého, rozmaznaného spratka. Čo by som ešte stále a priori neodsudzoval, keby to však nemalo za následok, že protagonistovi na rozdiel od jeho predchodcu nedokážem fandiť. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Chytlavý snímek pro náročného diváka jak nápis Herna pro gamblera. Ovšem v tomto případě je to jen zástěrka pravé identity problému, na kterou nikdo zatím, viz komenty výše-níže, nepřišel. Vůbec mě to nepřekvapuje, spíš bych se tuze divila. Hrdina pod tíhou naloženého břímě rodinného impéria...ač nadprůměrně inteligentní, přesto některá daná pravidla coby kletby, se holt nedají obejít normální cestou, natož se s nimi rozumně poprat. Ono sebemrskačství v podobě boje proti xhlavému drakovi se dnes jaksi nehodí do krámu, tudíž se volí jiná cesta "spásy", např. gambling. Širší souvislosti jsou patrné z filmu, a proto se k nim nebudu vracet, natož je podrobně rozebírat. Linie psycho mě bavila, režijní pojetí na vysoké úrovni, hudební podkres velmi podmanivý. Celkově si snímek i díky výtečnému Markovi zaslouží plnou palbu, ale opět jsme u stejného amorálního tématu jako minule, takže 1* dole. Intelekt je předurčen najít nejoptimálnější řešení a ne jít nejsnadnější cestou hazardu. Můj osobní názor i vlastní zkušenost. ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Film špatnou myšlenku rozhodně nemá. Ale problém Gamblera padá především na uvěřitelnosti. Ať Wahlbergovi dle slov mafiánů. kterým dluží peníze jde o život. Z celého děje je spíš navozen pocit, že bossové půjčující peníze jsou spíš takový hodní strýčkové, kteří hlavnímu hrdinovi udělují lekce v chování a domlouvají mu slovy Ty TY Ty, takže nejakčnější a nejnapínavější částí se stávají z celého filmu samotné sázky, kdy čekáte, co hlavnímu hříšníkovi padne. Zbytek je obyčejným průměrným příběhem, bez špetky kriminálního žánru, či snad dokonce thrilleru, spíše jde o takové odlehčené drama sice s vynikajícím hereckým výkonem hlavního hrdiny, žijícího dvojitý život, ale zkrátka z takového námětu šlo vytřískat mnohem, mnohem víc s takovým hereckým ansámblem. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Nápad dobrej, provedení špatný. Celkově nuda. Čím dál víc si myslím, že Marky Mark vlastně není moc herec. Ale pořád je víc herec, než je scénárista tohohle filmu scénárista. ()

Související novinky

Rupert Wyatt chystá novou sci-fi

Rupert Wyatt chystá novou sci-fi

28.08.2016

Režisér Zrození planety opic patřil v roce 2011 mezi nejobletovanější hollywoodské filmaře. Jeho úspěšný restart opičí ságy vydělal 481 milionů dolarů, Wyatt se ale kupodivu neujal pokračování. Místo… (více)

Tatumův Gambit má režiséra

Tatumův Gambit má režiséra

16.06.2015

Nejspíš jste zaznamenali, že se Channing Tatum (Bez kalhot) již brzy vydá mezi mutanty. Zatím není jisté, zda ho uvidíme už v květnu 2016 v X-Men: Apocalypse, dozajista se ale objeví o 5 měsíců… (více)

Reklama

Reklama