Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Užovka (Matěj Hádek) je ztracen ve svém vlastním životě. Je mu už skoro čtyřicet a nemá holku ani práci, přičemž cítí, že má poslední šanci sám se sebou něco udělat. Naskytne se mu šance, kterou nehodlá promarnit. Jeho bratr Kobra (Kryštof Hádek) je magor, nezodpověděné dítě a feťák, bydlící s věčně opilou matkou (Jana Šulcová). Staví vzdušné zámky a vykrádá chatky. Ve chvíli, kdy se ukáže, že by Užovka mohl být už konečně šťastný, se objeví Kobra. Užovka se mu rozhodne dát pořádnou lekci, situace se ale vymkne kontrole. (Falcon)

(více)

Recenze (815)

vikino1 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak neuvěřitelně těžkej je život, když máte za bráchy zmrda, závyslou fetku a čórkaře, kterej je z toho fetování už totálně vymaštěnej. Něco podobnýho znám z vlastního okolí - když máte bráchu fakt debila tak vám nebo vaší rodině může totálně zničit život a vy s ním nic neuděláte, protože zabít ho nemůžete a on a jeho problémy se neustále vrací jak bumerank. Jinak mladší Hádek ho zahrál teda bravurně... ()

Ergon 

všechny recenze uživatele

Drama, které z počátku připomíná černou komedii, hlavně když na scénu nastoupí mladší Hádek, tedy Kobra a člověk se fakt baví. Později začne přituhovat a v závěru mi tak zůstala hořká pachuť v ústech. Kobry a užovky každopádně zaujmou zdařilým a především uvěřitelným příběhem českého maloměsta, za to můžeme vděčit skvělému scénáři, dále pak hereckými výkony bratrského dua Hádků, přičemž Kryštof (Kobra) je přímo excelentní - ukázkový případ smažky. No a hlášky typu "mám plán" a "víš jak" se jistojistě stanou legendárními. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Vždy, když koukám na nějaký film z Estonska, Finska, Rumunska, zkrátka z nějaké filmové evropské "prdele", tak si říkám, proč naši režiséři nedokážou něco tak normálně realistického jako tam udělat i u nás. Naposledy se to asi podařilo Poupatům a teď jsem něco možná ještě lepšího objevil v Kobrách a užovkách. Nevím, co bych tomu vytkl protože všichni herci byli výborní (Hádkové nejlepší), to co říkali působilo naprosto věrohodně a to, co se v tom filmu dělo, se klidně mohlo stát na jakémkoliv malém městě u nás. Klidně i v Kralupech. Depka jak prase, naštěstí ne s dobrým koncem. ()

kraval 

všechny recenze uživatele

Civilní, uvěřitelní a opravdu skvěle zahraní maloměšťáci se protloukají životem, jak jen to jde, a hraje k tomu příhodně výběr té nejodpornější hudby (Země vzdálená), co můžete slyšet na malých diskotékách těsně před půlnočním nášupem popsraček Majkla Dejvida. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Po několika prvních minutách jsem si řekl: Proboha, na to se budu dívat? Ale vydržel jsem (jako u většiny českých filmů) a film začal být filmem. Je bez diskuze, že bylo dobrou volbou obsadit do hlavních rolí opravdové bratry. Kobra mě celou dobu neuvěřitelně sral a zíral jsem, jak dobře tuhle zmetkovskou roli Kryštof zahrál. Člověk sice má v průběhu filmu rozporuplné pocity, ale jde přece o obrázek malé výseče českého národa. Jen bych uvítal, kdyby to drama nebylo po celou dobu jen a jen depresivní. V okamžicích, kdy se Užovce začalo hodně dařit, měly být zvýrazněny jeho pocity štěstí veselejšími pasážemi. A ty by pak byly o to více pocitově "narušeny" každým zásahem Kobry. A potom ještě konec. Ne, že bych podobný neviděl nebo nezvládnul, ale po tom, co celý film předvedl, si závěr zasloužil více než jen nějaké rozpaky ... ()

tančísvlky 

všechny recenze uživatele

Na české pomery dobrý film. Tak trochu vzdialene pripomína film "Václav" s Ivanom Trojanom. Je to na môj vkus príliš čierno-biele videnie sveta. Viac farebnosti sa evidentne režisér bál použiť a tak vsadil na istoty. Je to v podstate citové vydieranie na porotu, čo rozhoduje o soškách. Príliš sa tu tlačí a tak znovu hovorím menej je niekedy viac. Videl som len málo filmov z nových českých filmov, ale ak tento má byť z poslednej doby najlepší tak to pre mňa nie je dobrý signál. Úplne sa to však zhodiť nedá a tak dávam lepší priemer... ()

bakeero 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Herecky brilantní, ale vlastně bez příběhu. Stejné okénko do života looserů si můžu udělat výletem na hlavák. ()

E lan 

všechny recenze uživatele

Neskutečně důvěryhodný film, Hádkové se předhánějí, scénář sedí a postavy jsou nejen bravurně zahrány, ale i skvěle zahrány. I přes chválu všech je třeba vyzdvihnout Kryštofa Hádka, protože to co on předvádí, to se jen tak nevidí. Tak skutečného a přitom smutně vtipného feťáka jsem ještě neviděl. Bravo!!! ()

lakart 

všechny recenze uživatele

Jedinečná podívaná, která se v našich končinách nevidí každý den. I přesto, že se jedná o jednoduchou zápletku, nekoná se žádné veliké překvapení a ani originální pojetí, považuji to za skvěle natočené drama. Scénář je velmi dobře napsaný, jakoby ho napsal sám život, dialogy jsou chrleny tak přirozeně, že si říkáte, to snad ani nebylo ve scénáři. Děj je svižný a dramaticky zvládnutý. Film celkově podává příběh dvou bratrů, nijak to nehodnotí, to nechává na divákovi. Chvíli se smějete, chvíli nadáváte a chvíli kroutíte hlavou. Prušinovský opět dokázal, že snažit se zachytit reálný svět skutečně jde, s humorem i bez něho. 100% ()

Aleix 

všechny recenze uživatele

Kryštof byl fenomenální. Já ve svém okolí mám taky takovou kobru a v podání Kryštofa Hádka byla naprosto realistická. Škoda ,že Žváčkův scénář se nakonec neodehrával u nás ,kousek v Bludově ,kam jej prvotně zamýšlel .Nu ,Průša si vybral střední Čechy, že prý vypadají více depresivněji... Bavil jsem se ,až poslední pětiminutovka mi přišla oproti drajvu celýho příběhu trochu utnutá. 85 % na český film je dost ! ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Kdo by řekl, že dokážeme v naší malý kotlině natočit vyspělý drama? A Kobry a užovky je hlavně SKVĚLÝ drama. Přitom se velmi těžce popisuje proč je to tak dobrý. Ten feeling, ta atmosféra maloměsta, kde se nic neděje. Skvělý herci v hlavních rolích, dialogy, které sice nic moc neřeknou, ale jsou prostě reálný. Kdy jste naposledy viděli film, kde návštěva u babičky má prostě TO, čím se návštěva u babičky prezentuje. Nenucenost, uvěřitelnost, kamera. Všechno tu prostě zapadá do jednoho fungujícího filmu. Kobry a užovky jsou důkazem, že tu máme stále skvělý herce, jen je potřeba s nimi umět pracovat a napsat jim role, které jsou trochu něco jinýho než charaktery z Ulice. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Zajímavé rodinné drama o soužití dvou bratrů, kteří spíš než bratry připomínají jin a jang. Nicméně chemie mezi nimi funguje dokonale, zejména díky naprosto skvělým výkonům obou bratří Hádků, kterým jejich role perfektně sedly. Oba působili velice autenticky, bavily mě dobře napsané dialogy i poněkud stísněná atmosféra. Nemohu opomenout také povedený soundtrack plný všemožných českých hitovek. Moc mi však nesedl trochu zvláštní závěr, poutavost mohla být také trochu větší. Na závěr snad jen velká poklona panu Prušinovskému, kterému se povedlo natočit vynikající existenční drama světové úrovně a do budoucna doufám v plno dalších podobně kvalitních českých snímků. 7/10. ()

-henry- 

všechny recenze uživatele

Po traileru jsem čekal větší dávku deprese, ale k mému překvapení to je docela vtipný. Každopádně obsahuje vše, co nám tu dlouho chybělo, hlavně vyváženost "uvěřitelnosti" a "zábavnosti" v atmosféře "každodennosti". ()

DD 

všechny recenze uživatele

Okresní přebor je snad poslední povedený český film, ale tady Prušinovský těžce minul. Scénář katastrofa a i ta forma není zrovna top (třeba některé střídání úhlů jak z nějakého 10 let starého youtube fanfilmu). ()

Jozka7 

všechny recenze uživatele

Plný počet za technickou i obsahovou stránku filmu. Zdařilá kriminálka z pohledu pachatelů, reálná a (proto) depresivní sonda do řad české svoloče, u jejíhož řádění dnes Policie ČR hraje bohužel až příliš často jen roli stafáže. Oceňuji, že Jan Prušinovský a Jaroslav Žváček ušetřili své diváky dnes tak populárních "angažovaných výpovědí" a zachycují život v tomhle segmentu české společnosti takový, jaký je, ať si každý udělá o příčinách a následcích názor sám. Brilantní Kryštof Hádek v roli společenské a rodinné pijavice, Matěj Hádek v neméně skvostném ztvárnění "chytřejšího bráchy". Žádné laciné karikování, žádné zbytečné pitvoření, ale o to přesvědčivější výkony. A kouzelná Věra Kubánková v roli jejich bezpodmínečně milující a odpouštějící babičky, jako zjevení z časů, kdy byl svět ještě v pořádku. Na 90 let fantastický výkon. Zdáli slyšet Lví řev... Příznačné je mimochodem i to, že z palety ztvárněných zločinů dokáže aparát semlít pouze pachatele "z vášně", který je jinak pro společnost nejméně nebezpečný. ()

UncleSam 

všechny recenze uživatele

Vážně dobrej českej film, konečně! Bála jsem se, že to bude moc vyhrocený, nereálný, ale opak byl pravdou. Mrzelo mě, když to skončilo a určitě půjdu ještě jednou ()

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Nový seriál televize Mall.tv

Nový seriál televize Mall.tv

28.03.2019

Ústřední trio mediální agentury VJJ je mladé, nadějné a odhodlané přicházet s unikátními kreativními koncepty, kterými zasáhnou srdce koncového spotřebitele a přepíšou dějiny marketingové komunikace.… (více)

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama