Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Užovka (Matěj Hádek) je ztracen ve svém vlastním životě. Je mu už skoro čtyřicet a nemá holku ani práci, přičemž cítí, že má poslední šanci sám se sebou něco udělat. Naskytne se mu šance, kterou nehodlá promarnit. Jeho bratr Kobra (Kryštof Hádek) je magor, nezodpověděné dítě a feťák, bydlící s věčně opilou matkou (Jana Šulcová). Staví vzdušné zámky a vykrádá chatky. Ve chvíli, kdy se ukáže, že by Užovka mohl být už konečně šťastný, se objeví Kobra. Užovka se mu rozhodne dát pořádnou lekci, situace se ale vymkne kontrole. (Falcon)

(více)

Recenze (816)

MFloyd 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem později než novější Chyby, ale za mě srovnatelně kvalitní drama s pár úsměvnými momenty, ale především neskutečně depresivní atmosférou, kde mě tížilo zoufalství všech postav, že se musí nějak o sebe postarat i když vědí, že všechno je to s jejich osudy dost nahnuté, ale hlavně doufat, že seženou "pár" kaček a myslet si, že je udělají šťastnými. Oba bratři jsou sice odlišní, ale každý má v podstatě stejný cíl. Dostat se pryč ze dna, ve kterém žijí, ať už na to jdou chytře nebo hloupě, svým způsobem jim to hrozně přejete, ale zároveň Vás jejich počínání trápí. ()

kubas369 

všechny recenze uživatele

8/10. Jsem rád, že tu ještě čas od času vznikne snímek, který má kvalitu a donutí naše herce vykročit z komfortní zóny romantických rádoby komedii k něčemu skutečnému. Bratři Hádkove předvádějí hodně poctivý výkon. ()

Zoltar78 

všechny recenze uživatele

Konečně zase plnohodnotné drama na tom našem malém českém rybníčku. Šlape to od začátku do konce. Bratři Hádkové snad dosud nikdy nebyli lepší (zejména Kryštof mě nekompromisně složil k zemi!). A Prušinovský prostě UMÍ! Bravo pánové! ()

Phex 

všechny recenze uživatele

Jen třem dalším českým filmům natočeným po roce 2000 jsem dal plné hodnocení.... Film Kobry a užovky si ho zaslouží. Skvěle, přesně, citlivě, ale přitom i místy odlehčeně, zachycuje určité sociální prostředí i cestu jednoho z hrdinů z něj. Tu cestu nahoru, přes sebe samého, je ale těžké ustát bez následků. Líbil se mi symbolicky vyjádřený kontrast v rozhodnutí Matěje Hádka vs. Jana Hájka, kteří oba prochází konfrontací s prostředím (zesměšňování, vězení), ale každý z ní vychází s jiným závěrem. Vše ve smutných kulisách "pražské" průmyslové periferie - Kralup nad Vltavou a s podporou sedícího soundtracku (Bratři Orffové, PSH, Prago Union, BSP,...). Kryštof Hádek českého lva za herecký výkon nedostane snad jen v případě, že by někdo do českého filmu obsadil Jacka Nicholsona. ()

Luswani 

všechny recenze uživatele

Plná Lucerna, vynikající herecké výkony všech herců, dobrý soundtrack, po dlouhé době kvalitní scénář a dramaturgie. Nedá se úplně přesně říct, jestli to je komedie, nebo drama. Film vypráví o závažných tématech, ale po celou dobu si zachovává nadhled a vtipný ráz. Hlavně má režisér cit pro načasování a použití vtipných momentů, to je v českém filmu bohužel málo častý jev. Tento snímek se prostě povedl! 85% ()

jacob_cz 

všechny recenze uživatele

Velký překvapení, po delší době kvalitní český drama. Nic není černobílý, nikdo není kamarád. Kamera, hudba, Hádkovi, Kralupy, všecho, paráda. [KVIFF 2015] ()

p.i.t.b.u.l 

všechny recenze uživatele

Nestává se tak často, abych se podíval na český film a odcházel z kina spokojený. Ale tomuhle filmu se to povedlo. Především skvělé herecké obsazení a hlavně výkon Kryštofa Hádka. Role feťáka mu opravdu sedla. Byl přesvědčivý. K tomu slušný příběh, není co dodat. Po dlouhé době opět skvělý český film. ()

Idealista 

všechny recenze uživatele

Nejpřeceňovanější český kousek posledních let. Ano patří k tomu lepšímu co v poslední době vzniklo, ale k jásaní to ještě není. Hodně mi to připomíná cyklus "Oběti". Kde byl nejlepší díl Svědek s J. Hanzlíkem. Také v nich byli "obyčejní lidé" a krimi motivy. Jen mi připadali realističtější s větším tahem na bránu. K. a U. nejvíce fungují v humorných okamžicích, které jsou dobře vpraveny do dramatických situací. Tím je odlehčují, ale někdy zastíní i samotnou dramatičnost. Všechny postavy jsou mi celkem nesympatické, i když ne nerealistické. Takových lidiček máme plnou vesnici, tak proč se na ně dívat. To je ovšem můj problém. Zdá se mi že to není plnohodnotný sociální film, ani psychologický. A uniká mi co tím tvůrci chtěli říct. Pořádně se to nevěnuje bratrskému vztahu, ani kamarádskému vztahu. A už vůbec to není studie života na maloměstě. Pokud ano, tak tvůrce zavřít. Spousta scén je natahovaných a ztrácejí tak na dramatičnosti. Viz šlohnutí televizoru. K. Hádek nějaký oslňující výkon nepodává, nijak postavu neposunuje dopředu. Hraje hovado, zatím jsme ho tak neznali a pro to se nám zdá úžasný. Tak to ovšem zahraje kde-kdo. Víc by se to dalo rozebírat, ale výsledek by byl stejný. Prostě zajímavý, polo-zábavný kousek za který se tvůrci moc nemusí stydět. Nejspíš po něm za pár let ani pes neštěkne. ()

Karlos8 

všechny recenze uživatele

Po přečtení obsahu jsem čekal úplně něco jiného. Ve skutečnosti se jednalo o příběh dvou bratrů, kteří jsou zcela odlišní. Kobra, jako naprosto nečitelný lajdák, který si neváží ničeho, natož sám sebe. Je to přesně ten typ člověka, který nic neumí, jen každému způsobuje problémy, přesto je rodinou brán jako největší chudák, který se snaží se svým životem něco dělat. Užovka, jako zachránce Kobry, který s ním postupem času přestává mít strpení. Celý tento příběh dopadne podle slov na každého jednou dojde. ()

maniacxl 

všechny recenze uživatele

Výbornej českej film,dokonce bych si troufl říct,že za posledních 5 let.Bratři Hádkové jsou dokonalí herci,hlavně brácha "kobra"měl roli feťáka nastudovanou do poslední špetky pika!Když pak "Kobra"rozrazí dveře od hajzlu s "novým plánem"a do zpomaleného kroku mu zpívá Kamil Střihavka,ty vole,víš jak,ale tahle scéna je fakt nejvíííc kurva!Všechno bylo v lajně,scénář vyladěnej, naprosto úžasný dialogy(což u českýho filmu je malej zázrak,napsat normální dialog,aby nenudil a byl aspoň trochu nějak originální a zábavnej).Fakt neobyčejně výbornej film.90%. ()

Lula.cz 

všechny recenze uživatele

Na české poměry hodně slušný snímek. Přijde mi to jako svěží vítr v české tvorbě. Silný příběh, neskutečně věrohodně zahrané, bezva výběr herců, soundtrack, co tam sednul jako pr... na hrnec. Myslím, že téma drog a problémů, které z toho vyplývají, se týká v dnešní době stále více a více lidí a přála bych si, aby tenhle film viděly hlavně všechny potencionální Kobry. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Bratri Hadkove jsou skveli. Stoji na nich cely film a Krystof mel tu kliku, ze ztvarnil vlastne zaporaka, ktery se pry hraje lip. A zahral to skvele. Nevim, jestli jsem videl v posledni dobe takhle lehce uveritelny film, ktery vypravi o skutecnem svete se skutecnymi lidskymi potizemi. Ale opakuji, film by se mel naprosto bez skrupuli jmenovat ne Kobry a uzovky, ale Hadek a Hadek. Ti kdyz byli ve scene, byla to parada. Skveli herci. ()

Iktus 

všechny recenze uživatele

Vysloužilá postfetka se tahá s bratrem fetkou ve službě. Scény jsou nudný, dialogy prázdný. Po 10-15 min. mi přišlo že se film hodil do smyčky a události se točili dokola - Podělam tě, pomůžu ti, podělam tě, pomůžu ti, nasrals mě, nepomůžu ti, zbiju tě, pomůžu ti... Ačkoliv tu držku Kryštofa Hádka vůbec nemusím, tak tady se mu ta smažka docela povedla. Toho měli nadopovat perníkem i na Bobulích a možná by vypadal líp než když si hrál na svůdného vinaře. No, škoda... ()

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

Bravo! Tak tohle je vskutku povedený snímek na hodně vysoké úrovni. Příběh o přátelství a vztazích je ve své podstatě dost smutný a vážný, ale pojatý s notnou dávkou nadhledu a inteligentního vtipu. Dokonalý hudební podkres a skvělé obsazení. Bratrům Hádkovým skvěle sekundují i Jan Hájek, Lucie Polišenská a Jana Šulcová. Lucie Žáčková hrála neskutečnou kun*u, takže ani nevadilo, že je mi nesympatická. A prvotřídní hlášky. Nebylo jich k dobru věci moc, ale byly vskutku geniální. Trochu mi vadil samotný závěr. Ne myšlenkově, ale technikou provedení a ztvárnění. To byla velice nepatrná a nepodstatná šmouha na mém nadšení. I přes jisté "přehádkování" v českém filmovém prostoru je snímek Kobry a užovky vynikající a asi jedním z nejlepších (ne-li vůbec nejlepším) snímkem posledních (minimálně) tří let. Bravo! ()

tsatsiki 

všechny recenze uživatele

Já se na tento film podívám z větší hloubky než některé komentáře, co jsem tu četl. Většina z Vás tady tento film vyzdvihuje jako nejlepší film roku, ba i několika let. Prušinovský roste s každým filmem atd. Tento film svoje nesporné kvality má. Geniální výkony bratrů Hádků, ať už Kryštofa, feťáka, co se neštítí okrást vlastní babičku, tak i Matěje, věčného záchránáře svého nepovedeného bratra. Film byl po technické stránce výborný, jen mi vadilo, že občas byla ve filmu hudba, co s filmem neměla nic společné. Na můj vkus tam bylo dost neznámých či méně známých herců,nicméně své role odehráli velice dobře, Jana Šulcová,která se naposledy ve velké filmové roli ukázala jako prochlastaná učitelka v Bastardech, se i tady ukazuje jako prochlastaná dáma, tentokrát matka hlavních hrdinů a svou roli zvládla výborně. V podstatě jedinné, co mi vadilo, že film měl takové stpňující tempo, takže 40.minut jste koukali na film a nic moc se tam nedělo, v podstatě poslední hodina to dohnala,ale celý film, když pominu děj kolem fungoval tak, Kobra něco ukradl a Užovka ho zachránil a vyřešil to. Pak na chvilku scénáristi děj obrátili a Kobra zachránil Užovku, ale o pár obrazů dál ho zase zradil. Dosti prozíravý scénář s očekávanými momenty. Pro mě tento film je filmem na který se rád podívám znovu, už pro ten skvělý výkon bratrů Hádků a za to jim dávám 4*. ()

swinevenca 

všechny recenze uživatele

Sice místy dost vtipný, ale jinak vlastně hodně depresivní sociální film. Oba Hadi výborný, Kryštof měl v roli naprostý politování nehodný trosky samozřejmě větší prostor k vyřádění. Ale nejvíc mě dostalo Prušinovského vyprávění. Nekonvenčně, bez jakýhokoliv klišé, bez zbytečných detailů nebo vysvětlování, někdy jen tak v náznacích. A i díky tomu ten film a život prostě běží a Užovka musí pragmaticky řešit, kterou cestou se dát. Já se rád kouknu na psychofilm, kde se každý rozhodnutí do důsledků řeší, ale tady mě ta dějová přímočarost fascinovala. ()

Spilif 

všechny recenze uživatele

Kur*a život, jinak to nejde napsat tenhle film má sílu. Brašíne kur*a rodina... A upřímě, každej může být rád že tohle nikdy nezažije a nebo že to má zdárně za sebou. Herecký výkony jsou pecka... Sice film možná trochu na depku ale dá se to:) ()

Hora1000 

všechny recenze uživatele

Tenhle film hodnotím v rámci českého filmu a musím říct, že se povedl. Je to dobře zahraný, má super soundtrack a rozhodně jsem se nenudil. Škoda jen, že v české kinematografii momentálně není místo i pro nějaké pozitivněji laděné a zároveň inteligentní filmy. ()

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Nový seriál televize Mall.tv

Nový seriál televize Mall.tv

28.03.2019

Ústřední trio mediální agentury VJJ je mladé, nadějné a odhodlané přicházet s unikátními kreativními koncepty, kterými zasáhnou srdce koncového spotřebitele a přepíšou dějiny marketingové komunikace.… (více)

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama