Reklama

Reklama

Most špiónů

  • USA Bridge of Spies (více)
Trailer 1
USA / Německo / Indie, 2015, 142 min (Alternativní 136 min)

Hudba:

Thomas Newman

Hrají:

Mark Rylance, Domenick Lombardozzi, Victor Verhaeghe, Brian Hutchison, Tom Hanks, Joshua Harto, Henny Russell, Alan Alda, John Rue, Billy Magnussen, Amy Ryan (více)
(další profese)

Svět po obou stranách železné opony se propadá do šílené paranoie. Uplynulo už více než deset let od porážky nacistického Německa a lidstvo teď ohrožuje studená válka, napětí mezi USA a SSSR je téměř hmatatelné. Když v roce 1957 FBI zatkne Rudolfa Abela (Mark Rylance), sovětského špióna žijícího v New Yorku, strach a mocenská nedůvěra se ještě více vystupňují. Abel se ve skutečnosti jmenuje Viljam Genrichovič Fišer, řídil síť agentů a do Moskvy důmyslným způsobem odesílal kódované zprávy, i proto vyšetřování do dějin vstoupilo jako „Případ dutého nikláku". Americká vláda osloví Jamese Donovana (Tom Hanks), uznávaného právníka z Brooklynu, aby se chopil Abelovy obhajoby. Přes počáteční obavy jeho i rodiny a odmítání tak nepopulární kauzy se Donovan nakonec rozhodne Abela zastupovat. Chce zajistit, aby byl podroben spravedlivému soudu. Během příprav na obhajobu se mezi oběma muži začne vytvářet pouto, které je založené na vzájemném respektu. Donovan obdivuje Abelovu sílu a loajálnost. Před soudem přednese vášnivou obhajobou, aby ho uchránil před trestem smrti. Abel je v říjnu 1957 odsouzen na čtyřicet pět let vězení. O tři roky později je nad sovětským vzdušným prostorem sestřelen americký průzkumný letoun U-2 a jeho pilot Francis Gary Powers (Austin Stowell) je zajat a odsouzen k deseti letům vězení. CIA se obává, že Powers bude krutými výslechy a tvrdými vězeňskými podmínkami přinucen k odhalení přísně tajných informací. CIA proto osloví Donovana a přesvědčí jej, aby se stal členem záchranné mise. Donovan se vydává do Berlína, kde má za úkol vyjednat výměnu Abela a Powerse. Nedlouho po svém příjezdu se dozví i o americkém studentovi, který byl zatčen ve východním Berlíně. Navzdory pokynům CIA soustředit se pouze na sestřeleného pilota, Donovan se rozhodne vyjednat propuštění obou – pilota i studenta, protože odmítá v této zemi kohokoliv opustit. Velká hra začíná ... (CinemArt)

(více)

Recenze (961)

aDDix 

všechny recenze uživatele

Absurdity a komplikovanost pocatku studene valky od Stevena Spielberga. Tom Hanks standardne vyborny - role mu sedla, jako by byla psana primo pro nej (?). "Would it help?" pobavilo, kdykoliv zaznelo. V nekterych pasazich ponekud pomalu plynouci. 90% ()

dudo24 

všechny recenze uživatele

Nemôžem filmu namietať nič zlé. Všetko sedelo – postavy, dialógy, technická stránka. ***SPOILER*** Ide len o to, že na začiatku povedali čo sa stane a to sa aj stalo. Okrem toho nič viac. Nenudil som sa ale chcelo to nejak zamiešať dejom aspoň trochu. ***END SPOILER*** Dobré obsadenie. Páčilo sa mi aj zachytenie doby studenej vojny. Scény s múrom boli celkom silné. Hodnotím iba troma hviezdami (viz. spoiler). Nemyslím si, že si dám niekedy reprízu. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Steven je vypravec, ktereho drzel pred kycem asi docela slusne Tom Hanks, na kterem cely film stoji. A opravnene. Je skvely. Kazdy zaber, jak to u tohoto rezisera zname, je predem promysleny. Takze obrazove a atmosfericky skvele. Mark Rylance je pro me skvele prekvapeni. Snad jedine, co by se dalo vytknout je delka. Paradni scena se sestrelenym spionaznim letounem. Ta spolu s happy scenou na konci vevodi celemu filmu a kazdy si je zapamatuje. Rikam to rad - Steven Spielberg je zpet. ()

x_ander 

všechny recenze uživatele

Po několika nudnějších přešlapech (Lincoln, Warhorse) Spielberg dokazuje, že rozhodně nepatří do starého železa. Bridge of Spies je atmosférická a napínavá šleha, která umí i zahřát na srdci. Víc takových, Stevene! ()

thonic 

všechny recenze uživatele

Od filmu přemýšlím jak moc z toho jsou skutečné události, vymyšlené události a veřejnosti nakrmené události, nevím no. ()

Juuroo 

všechny recenze uživatele

Pekne natočený film, ktorý si človek pozrie a na druhý deň si naň už nespomenie. Nesklame, ani nenadchne. 3* ()

Blazis34 

všechny recenze uživatele

Film o odvážném muži, který šel proti proudu a byl za to nenáviděn. Čas ale ukázal, že tento směr byl sofistikovaně podložený i když založený na (ne)přátelské sympatii. James Donovan byl ale velký chlap, nebál se jít do nebezepečné situace, nebezpečného prostoru a naštěstí byl na konci za toho kladného. Zajímavé je, že za celý film nepadl pádný důkaz, že Abel je ruský špion, i když tomu vše nahrávalo. Celkové ztvárnění Bridge of Spies se mi líbilo, nastínilo dojmy válečného Německa i ostatní zemí. Dávám mu 65% - tři hvězdy. ()

Jadro 

všechny recenze uživatele

Na podobné úlohy nie je nikto lepší ako Tom Hanks. Dokonale prešpikovaný z každučkej strany.... A tie diálogy - nadčasové 95% ()

Vasyl 

všechny recenze uživatele

Jako udělaný je to moc krásně, ale proč jsem si kurva nejdřív nepřečetl o čem to je?! To není o špiónech, ale o hovně. Akorát ten Rylance je těžkej sympaťák. ()

jfaba 

všechny recenze uživatele

Zřejmě jsem se díval na úplně jiný film než 90% z čsfd. Nudný (už po půl hodině jsem se začal ošívat), nenapínavý (nejnapínavější bylo, jak si objednával americkou snídani a pak nebylo jasné, kdo ji sní), plný propagandy (všichni byli a jsou hajzlové, tak proč vidím, jak děti přelézají plot?)... Thriller? Kde to bylo thrillerový? Drama? Drama byla (je) celá ta doba. Životopisný? Nevěřím, že to tak bylo!!! Určitě jste si pane Spielberg něco přidal a ubral, aby jste nepopudil. Když to srovnám s filmem Kód Enigmy, který jsem sice ohodnotil ***, tak teď jsem to s těmi hvězdami přehnal. Za **, jedna za Hankse, který mi tu tak moc nevadil a druhá, ani nevím za co. 142 minut nudy. A ty kulisy... a ten sníh... hrůza. ()

lobo87 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu chýbala jedna hlavná ingrediencia - napätie. Všetko ostatné klapalo perfektne - herecké výkony, kamera, dobová atmosféra. Skvelý Rylance... 70% ()

klichem 

všechny recenze uživatele

Za posledne obdobie je toto jeden z mala filmov, ktory ma uplne ocaril a vtiahol do deja. Pri ktorom mi cas utekal akosi rychlo aj ked som si uzila kazdu minutu. Skvele vykony Hanksa aj Rylanca ma tiez nenechali chladnou a preto som si poctivo ohryzala pery nad ich osudmi az do sameho konca. ()

AndrewNewman 

všechny recenze uživatele

Výborný špionážny triler z obdobia studenej vojny, ktorý si Spielberg opäť zrežíroval tak, ako to vie len on. Hanks skvelý ako vždy, no z filmu najviac vytŕča výborný Mark Rylance. ()

Dangerman 

všechny recenze uživatele

Věrohodné, historické drama, podloženo o skutečné události s atmosférou tak hustou, že by se snad dala i nahmatat. Snímek z doby studené války, 10 let po pádu nacistického Německa, vypráví o vztazích mezí tehdejším SSSR a USA. Cílem je vyměnit ruského agenta za amerického špionážního pilota, kontinuálně také za amerického studenta ekonomie, což má zprostředkovat právník z Brooklynu (Tom Hanks) a to vše na půdě Berlína, který je tou dobou dělen železnou oponou. Kontinuálně prožíváte také příběh celá rodiny, která je díky odvaze a touze po spravedlnosti vlastního otce takřka nejnenáviděnější rodinou v zemi. 80% ()

daniel.98 

všechny recenze uživatele

Film, který je nejen perfektně technicky zvládnutý, ale i dějově velmi silný a propracovaný, což z něho dělá v dnešní době spíše výjimku. Stevene jen tak dál! ()

Petr59 

všechny recenze uživatele

Tento film přesně odpovídá mému filmovému vkusu. Je to zkrátka skvělý snímek. Steven Spielberg málokdy šlápne vedle a většinou točí ty nejlepší a nejkvalitnější filmy. Když tento fakt ještě umocní skvělé výkony herců, tak jde o opravdu podařený kousek. Most špionů je film s obrovským a využitým potenciálem, s vynikající atmosférou a skvělým příběhem. Je pravdou, že jsem čekal trochu něco jiného. Čekal jsem, že film se trochu více zaměří i na právní věci a na soud s Abelem. Soudnímu procesu samotnému se film příliš (s ohledem na dlouhou stopáž) nevěnuje a většina filmu je o špionážních věcech a diplomatickém vyjednávání výměně dvou důležitých špionů. Ale to nevadí, i tak to bylo úžasné. Film nabídlo plno fascinujících a nezapomenutelných scén a hlavně hlášek, ať vážných, nebo vtipných. Je to emocionální, je tam "patos" a přesně to mám rád. Pokud se vypráví silný příběh, tak trochu toho patosu a trochu těch emocí je zkrátka nutných, protože to umocňuje divákům zážitek z filmu. Líbilo se mi všechno, začátek, soudní proces, i vyjednávání ve východním Berlíně a nakonec i finále, které bylo asi nejlepší částí filmu. Posledních asi 30 minut bylo už teprve skvělých. Herecké výkony samozřejmě na té nejvyšší úrovni. Tom Hanks zkrátka umí zahrát tak skvěle, že ho musíte milovat a věříte mu úplně všechno, co řekne. Skvělý herecký výkon předvedl i méně známý Mark Rylance, na kterého díky jeho hláškám jen tak nezapomenete. Hanks/ Rylance tvoří herecký koncert a dirigent je Spielberg. Atmosféra je skvělá, ať v USA, nebo v NDR. Funguje vtip i důstojné a vážné scény. Navíc je to i takové vzdělávací, nejen co se týče dějepisu, ale také umění vlivu, diplomacie a vyjednávání. Hanks zahrál postavu, o které máte dojem, že by snad ukecal i Stalina. A hlavně, film nastoluje tolik otázek a cílí na ty hodnoty, které lidstvo odhodilo a zapomíná na ně. Je to velmi poučné a plné hodnot, lidskosti a myšlenky, že charakter je nakonec ten nejcennější majetek, který člověk může mít. Zachovat se správně za jakékoliv situace, ctít lidské hodnoty, neustoupit ze svých zásad a jít třeba i proti proudu, to vše nám ztělesňuje postava amerického právníka. Mám rád filmy, které se soustředí na hodnoty a řeší lidské charaktery a morálku. Finále je tak skvělé, že tak silné zážitky z filmu jsem už dlouho neměl. Jeden z nejlepších filmů, co jsem kdy viděl s velkými herci a pod taktovkou skvělého režiséra. Oskarů měl film získat více. Silných pět hvězdiček a to je ještě málo. A ještě bych dodal, že by nemusel být špatný nápad natočit i volné pokračování, které by se tentokrát odehrávalo na Kubě. ()

Související novinky

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

Steven Spielberg si dá 4 filmy během tří let

Steven Spielberg si dá 4 filmy během tří let

13.04.2016

Filmům Stevena Spielberga se těžko říká ne, takže vás určitě potěší, že o ně teď nebudeme mít nouzi. Režisérská legenda právě dokončuje fantasy Obr Dobr, která jde do kin už 30. června 2016, a ještě… (více)

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama