Reklama

Reklama

Píše se rok 1942 a v okupované Varšavě dojde k brutální vraždě polské prostitutky, která byla německou agentkou. Svědek, muž z domu, kde k vraždě došlo, slyšel odcházet muže a zahlédl německou generálskou uniformu. Major Grau z německé rozvědky chce vraha vypátrat. Ve Varšavě v té době působí tři generálové. Generál Kahleberge, který nemá čas na soukromý život, ale občas se chová tajuplně a někam zmizí. Dalším je generál von Seidlitz-Gabler, který si užívá života s dámičkami, je velmi opatrný a vždy se přikloní k té straně, která má navrch. Posledním podezřelým je generál Tanz, německý hrdina od Leningradu, který byl poslán do Varšavy, aby se vypořádal s polským odbojem. Tanz působí především jako dokonalý voják plnící rozkazy, ale říká se o něm, že je šílenec a libuje si v zabíjení. Ani jeden z nich nemá na večer vraždy alibi a všichni se snaží Grauovi vyhýbat. Když se Grau přiblíží k rozuzlení případu, je z popudu generála Kahlebergea povýšen a přeložen do Paříže. (TV Prima)

(více)

Recenze (63)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Především thriller zasazený do víc než zajímavého prostředí německého důstojnictva let 1942 - 1944. Trochu zvláštní - především balancováním na pomezí kriminálního příběhu, válečného snímku a čistokrevného thrilleru. Možná ne úplně nejvyrovnaněji napsané a poskládané, ale bezesporu obsahující spoustu skvělých míst, podpořených charakteristickým Jarreho hudebním tématem, podařenou kamerou a celkově mírně dekadentní atmosférou a vyzněním. Herecky nabité neskutečně. Peter O'Toole podává neobyčejně maniakální výkon a je opravdu radost ho zde sledovat, generála Tanze lze bez váhání srovnat s O'Toolovým Lawrencem nebo Lordem Jimem. Zajímavý je Omar Sharif, kterého by vzhledem k jeho egyptskému původu v roli německého důstojníka asi člověk jen tak nečekal, ale svoji postavu muže posedlého spravedlností a nehledícího na válečnou vřavu, jež kolem zuří, ztvárnil rovněž na jedničku. Stejně tak generál Donalda Pleasence je opravdu životnou a dobře odehranou postavou. Trochu slaběji a malinko schématicky pak působí kaprál Hartman Toma Courtnaye a jeho milostný i zbabělecký příběh vůbec. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Politický triler zaoberajúci sa operáciou Valkýra, vzťahová dráma, detektívka a vojnový film v jednom. A ono to skvele funguje, keďže je všetko so všetkým pomerne elegantne prepojené. Film síce nemá príliš rýchle tempo, ide vyslovene o starú školu a nedočkáme sa ani bombastických záberov, našťastie tu ale nie sú takmer žiadne zbytočné scény a ak aj by sa mohlo niečo vystrihnúť, tak v každej scéne máme dobovú prvú hereckú triedu, takže je sa na čo pozerať. Určite poteší film dnešného diváka vďaka jeho znalosti akčnejšieho Singerovho filmu, tu je ale Valkýria len jednou z dôležitých dejových línií. Fabula sa tiahne nakoniec naprieč desaťročiami, čo ale vôbec nevadí, na miesto a do konkrétneho času sa vrátime vždy v ten pravý okamžik. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud něco resp. někdo utkví v paměti, tak je to Peter O'Toole. Generála Tanze trpícího osobními démony ztvárnil s neskutečnou bravurou a s přehledem zastínil zbylý zástup velkých jmen v čele s Sharifem. Příběh s krimi-thrillerovou zápletkou také není špatný, ačkoliv trpí předvídatelností, kterou ale vyvažuje zasazení do prostředí německého důstojnického sboru. Snad to mohlo být o něco kratší, ale stopáž není nic, co by se nedalo přežít. Neprávem opomíjený film. 80% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Byl to podivný zvyk nacpat do jednoho filmu co nejvíce herců zvučných jmen. Ti se pak snažili přetahovat o divákovu pozornost a do puntíku naplnili staré moudro, že všeho moc škodí. Pominu-li fakt, že příprava operace na likvidaci Hitlera je zde pojata jako příprava na loutkové divadlo, nemohu se smířit s tím, že prakticky žádná ze zúčastněných hvězd neodvádí ani náhodou svůj standard. Peter O´Toole navíc vypadá jako vosková figura sebe sama, plastické operace zkrátka nesvědčí nikomu. Bohužel ten jediný, který se nemusí za svou práci stydět, Noiret, je před kamerou žalostně málo. A musím podotknout, že v žádném jiném filmu mi nepřipadal natolik charismatický, jako zde. Ostatní pouze natřásali svá ega před kamerou, O´Toole k tomu navíc odkapával krémy na vyhlazování vrásek a film vůbec neubíhal. Škoda, že se Kessel nedržel svého kopyta a pustil se do adaptace cizích předloh, jeho jméno nemuselo být spojováno s brakem. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že od Noci generálů jsem čekal něco víc. U Lawrence s pekelnou stopáží se kombinace O'Toole - Sharif vyvedla, tak jsem čekal něco podobně originálního i nyní (pominu-li ironii, že egypťan hraje nacistickýho důstojníka), ale ve finále tam Sharif zas až tak moc není a film je podle mýho příliš natahovanej. Film vykreslující trio generálů na pozadí událostí kolem 20. července a prolínající se s vraždou prostitutek byl tak trochu mišmaš; ten kriminální případ vlastně skoro vůbec podstatou filmu nebyl - naopak to bylo hlavně o těch generálech (jejich charakterech) a atentátu na Hitlera, jenom se na začátek a na konec filmu líply nějaký vraždy a pár minut s Omarem Sharifem. Generál Tanz vykreslený Peterem O'Toolem byl docela dobře psycho, celou dobu člověk netuší, co udělá ani co si myslí, a Tom Courtenay v roli Hartmanna zpočátku působí jako pussyna, ale pak mu divák ve finále docela i fandí. Celkově ale film nemá moc velký spád, historický skoky mu moc neprospívají a finále působí jako by bylo spíchnutý horkou jehlou. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno