Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 1
USA, 2015, 124 min (Alternativní 120 min)

Režie:

Jay Roach

Předloha:

Bruce Cook (kniha)

Scénář:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrají:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (více)
(další profese)

V roce 1947 byl Dalton Trumbo (Bryan Cranston) špičkovým hollywoodským scénáristou, dokud se společně s dalšími umělci neocitl ve vězení a na černé listině kvůli svým politickým přesvědčením. Snímek (v režii Jaye Roache) vypráví o tom, jak Daltonovi jeho umění slova a smysl pro humor vynesly dva Oscary, a poukazuje na absurditu a nespravedlnost černé listiny, na níž se ocitli všichni od bulvární sloupkařky Heddy Hopperové (Helen Mirrenová) až po Johna Waynea, Kirka Douglase a Otto Premingera. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (216)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Parádní žívotopisný film, zabývající se osudy obětí jedné z nejhanebnějších afér USA. Honba za údajnými komunisty v 50. letech způsobila neštěstí a tragédie v tisíci amerických rodinách. Jednou z nich byla i rodina snad nejslavnějšího scénáristy Hollywoodu Daltona Trumba. Film se bude líbit zejména filmových fanouškům a znalcům děl jako je např. Spartakus, Prázdniny v Římě, Johnny si vzal pušku, Motýlek a dalších. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

No konečně, kurva! Další naprosto jasná pětikule z voleje na sebe nechala čekat skoro měsíc a já už v tom utrpení s podivnýma sračkama málem ani nedoufal. A nedoufal jsem ani v momentě naprosto poctivého nákupu v mém oblíbeném éšopu Zátoka pirátů. Zrovna likvidují sklady, tak prý „daunloud, vole, máme akci“! No nekupte to za ty prachy, i když očekáváte unylou politickou kravinu o nahánění komančů v Holém údu padesátých let a ten Plej mačkáte jen ve snaze pomoci si od insomnie. Och, jak jsem se předjímavě mýlil! Ono se to nakonec zvrhlo v jedno z nejlepších životopisných dramat, na kterých kdy mé kritické oko spočinulo. Famózně zahrané, skvěle zrežírované, naprosto záživné, vtipné, strhující, charismatické, se Cíkej Lujím v roli, v jaké už ho asi neuvidíte, a úchvatně zmrdskou Helenkou Mirenovou, ani chvilku nudné, zajímavé, dokonale natočené včetně předělaných slavných filmových scén a famózně zahrané… Aha, tak to už jsem říkal, abych se z těch superlativů neposral, že! Samozřejmě režisér je zkurvený komunista, scénárista zasraný bolševik a všichni ti vynikající herci agenti KGB, ale i tak jsem si skoro přál, aby to neskončilo, a když už se stalo, bylo to jako bych se po dvou hodinách bezuzdných prasáren dokonale vycákal na katalogové kozy exkluzivní MILFky, měl jsem strašnou chuť na třešně, na dvojitého Brežněva s Husákem před vládním Antonovem, obnovit svůj pionýrský slib, nabít Auroru a vystřelit na Zimní palác. Opět by mě samozřejmě ani ve snu nenapadlo snižovat nesporné nekvality některých místních kolegů, ale svůj objektivní názor naštěstí pořád svobodně vyjádřit můžu. A ten zní, že kdo tomu dá méně než čtyři, je …….. ………! Za ty tečky si můžete dosadit kteroukoliv z následujících výstižných charakteristik v genderových variantách dle libosti – Hloupý buzerant, sebestředný pičus nebo zakomplexovaný kokot. Pokud by si některá nevěděla rady s tím kokotem, ať mi napíče nějakou milou zprávu. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $7,857,741Tržby Celosvetovo $12,173,423▐ Zaujímavá etapa z Hollywoodu, keď sa išlo po krku komunistom. Niekdajší ospevovaný scenáristi dostávajú útrum, je pozoruhodné ako sa s tým vysporiadajú. Určite strhujúce udalosti, herecky zvládnuté, hlavne Cranston fajn, dramatizácia v norme, je to podané skôr v takom ľahšom podtóne, čo je pod taktovkou skôr komediálneho režiséra Jay Roacha očakávané, zvládol to. /70%/ ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Po GUN CRAZY a BIG JIM McLAIN mi přišlo příhodný navázat tímhle. Za mě zatím doposud to nejlepší na téma mccarthyismu, zde v příběhu brilantního scénáristy, který skončil na černý listině, léta se pak musel ponižovat a živořit. Je to tu hlavně "přehlednost" a výborní herci, čím TRUMBO perlí, předně Cranston. Zvlášť zajímavý pro všechny fandy dějin USA a Hollywoodu, i vzhledem k angažmá osobností jako byl Wayne, Nixon nebo Kirk Douglas. Jaká je spousta biografií poloviční nuda, tohle vůbec. 9/10 "We can pledge not to fall prey again to the dangerous power of fear or to the impulse to censor, even if that pledge is really only a hope." (Writers Guild of America) ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Asi povinnost pro nás filmové fanoušky shlédnout tento hold pro jednoho z nejlepších scénáristů, autora mnoha hitů. Je to takové shrnutí toho nejdůležitějšího v jeho kariéře a velmi precizně odvyprávěný příběh, kdy hrdina musí překonávat překážky ve svém životě. Podle tématu bych na první pohled čekal pikantnější příběh, ale možná pro film dobře, že se to neneslo jen v politické hašteření. Tvůrci asi udělali maximum, co mohli, ale nebyl to úplně jeden z těch strhujících životopisů, který by dokázal vyvolat nějaké emoce. Prostě velmi dobře odvedená rutina......7/10 ()

Galerie (49)

Zajímavosti (10)

  • Na předávání Oscarů roku 1954 používá moderátor větu" "And the Oscar goes to..." ("A Oscara získává..."), ta se však používá až od 90. let. Do té doby se říkalo obyčejné: "And the winner is..." ("A vítězem se stává..."). (hansel97)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Reklama

Reklama