Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 1
USA, 2015, 124 min (Alternativní 120 min)

Režie:

Jay Roach

Předloha:

Bruce Cook (kniha)

Scénář:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrají:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (více)
(další profese)

V roce 1947 byl Dalton Trumbo (Bryan Cranston) špičkovým hollywoodským scénáristou, dokud se společně s dalšími umělci neocitl ve vězení a na černé listině kvůli svým politickým přesvědčením. Snímek (v režii Jaye Roache) vypráví o tom, jak Daltonovi jeho umění slova a smysl pro humor vynesly dva Oscary, a poukazuje na absurditu a nespravedlnost černé listiny, na níž se ocitli všichni od bulvární sloupkařky Heddy Hopperové (Helen Mirrenová) až po Johna Waynea, Kirka Douglase a Otto Premingera. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (216)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Parádní žívotopisný film, zabývající se osudy obětí jedné z nejhanebnějších afér USA. Honba za údajnými komunisty v 50. letech způsobila neštěstí a tragédie v tisíci amerických rodinách. Jednou z nich byla i rodina snad nejslavnějšího scénáristy Hollywoodu Daltona Trumba. Film se bude líbit zejména filmových fanouškům a znalcům děl jako je např. Spartakus, Prázdniny v Římě, Johnny si vzal pušku, Motýlek a dalších. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Film, který z vás málem udělá komunistu. To nejlepší na něm však je, že mu je vaše politická náklonnost naprosto u zadku. Je to prostý příběh muže, scenáristy, který do poslední chvíle bojoval zato, aby mohl dělat, co ho bavilo. Jednoduché, obsáhlé, skvěle zahrané a ještě lépe napsané. Co se studené války týče, mnohem raději doporučím Trumba, než zoufale nudný Most Špiónů. 8/10 ()

Reklama

jerry12 

všechny recenze uživatele

70%. Krásná interpretace iracionální paranoidní necivilizovanosti, která provázela Studenou válku a vyžádala si celou řadu zničených životů, jejichž historie by dnes vypadala jinak, kdyby svět už dávno dospěl ke schopnosti spolupráce a tolerance namísto ostrého egocentrického boje o politicko-společenské postavení. Dalton Trumbo byl utopický idealista a ani omylem nevěřím tomu, že se spokojil s tím konzervativně patetickým výsledkem, který zobrazuje film. Co ale vím jistě je, že jsem snad nikdy nechoval takové sympatie ke komunistovi, a to je pozitivní, protože to naznačuje, že McNamara dokáže lámat předsudky. Trumbo má krásnou dobovou výpravu i precizní představitele v čele s vždy geniálním Bryanem Cranstonem, a v podstatě mu k dokonalosti chybí jen nějaké výraznější WTF momenty nebo zapamatováníhodné scény, situace, které by z něj udělaly hit; dá se říct, že si v podstatě jen tak plyne svým vlastním životem, aniž by se snažil o to vyšťavit každou scénu do posledního joulu energie... což je na jedné straně nevýhoda, protože kvůli tomu má Trumbo řadu hluchých míst, na druhé straně je to však obrovský benefit, protože zobrazuje autentický životopis idealisty, jehož život možná nebyl nejzábavnější na vyprávění, ale o to pestřejší uvnitř... ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

O slobode prejavu názoru na politickej scéne a arogancii moci, ktorá dokáže ovplyvniť nejeden ľudsky život, bez ohľadu nato, v akej spoločnosti sa pohybujete. Dnes už je to samý hlupák v obleku bez hodnôt, morálky či inteligencie ala Matovič, ktorý robí zo seriózneho problému šaškáreň. Bohužiaľ, systém mu to dovoľuje, no omnoho väčší idiot je ten, čo začiarkol jeho meno na kandidátke (hanbím sa za každého Slováka čo ho volil). Pred “pár” desiatkami rokov, by skončil ako posledná čarodejnica. Trumbo, chvála Bohu hrobárovi z lopaty ušiel, čo sa nedá povedať o JFK, ktorý bol za svoje presvedčenie picnutý vzduchovkou do gebule. Nikto by za svoj názor nemal byť prenasledovaný, bez ohľadu nato, v čo verí. Otázka však znie, akú volí formu prejavu svojich myšlienok. To je už iná “kapitola” .. Toto sa skrátka z politickej scény vytratilo. Niekedy je to strašná hanba, pozerať na tých jedincov, ako ojebávajú v priamom prenose. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch malých velkých oskarových filmů. A škoda, že zrovna Trumbo se k nám do kin nedostal. Přitom se jedná o poctivé životopisné drama, které ještě k tomu čerpá ze světa Hollywoodu, což je samo o sobě zajímavé. A ještě k tomu nabízí naprosto parádní herecký výkon Bryana Cranstona, kterého jsem předtím ani neznal. Mohlo být těch překvapení víc? Podle mě ne. Pro mě je Trumbo po shlédnutí zaručeně největším filmovým překvapením v celé sekci Oskarů. Člověk od takového filmu neví, co čekat a pak jde spát s čistou duší. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (10)

  • Ve filmu jsou novináři velmi často vidět s mikrofony, které se začaly používat v 70. letech. Film se však odehrává na konci 40. let. (hansel97)
  • V televizi se Dalton Trumbo s rodinou dívá na 26. ročník předávání Academy Awards (Oscarů). (hansel97)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Reklama

Reklama