Reklama

Reklama

Master & Commander: Odvrácená strana světa

  • USA Master and Commander: The Far Side of the World (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Píše se rok 1805 a Napoleon je pánem Evropy. V cestě mu stojí jen britská flotila a z oceánů jsou bitevní pole. Kapitán Jack Aubrey na lodi Překvapení u severního pobřeží Brazílie dostává rozkaz zničit francouzskou korzárskou loď Acheron, a tím zabránit pokusu přenést válku do Tichého oceánu. Střetnutí s  Acheron dopadne špatně a kapitán Aubrey musí ustoupit, aby zachránil alespoň mužstvo. Naštěstí se jim podaří ukrýt v mlze, a když jsou v bezpečí, začnou loď Překvapení opravovat. Zatímco se mužstvo stará o loď, doktor Stephen Maturin ošetřuje zraněné. Je mezi nimi i malý chlapec, plavčík Blakeney, kterému musí amputovat ruku, a námořník Plaice, jemuž operuje hlavu. Loď Překvapení zakotví u pobřeží, kde dokončí nejnutnější opravy a dozví se, kdy francouzská loď Acheron proplouvala kolem pobřeží. Kapitán Aubrey ví, že musí Acheron zastavit… Dva námořníci přinesou Aubreyovi maketu lodi Acheron, z níž se Aubrey dozví její slabiny, kterých ale moc není. Vydají se opět na moře, ale Acheron si na ně počkala. Aubrey zahájí manévry, připraví pro Acheron falešný cíl a střetu se vyhnou. Aubrey dokáže manévrovat tak, že další den stíhají Acheron. Pokud by jí dohnali, mají šanci Acheron zničit. Možnost vítězství jim však znemožní bouře: zlomí se jim stěžeň, který musejí odseknout, aby se nepotopila celá loď, a v moři utone mladý námořník Warley. Kapitán Aubrey je posedlý vítězstvím, ale smůla mu nedopřává uskutečnit jeho cíl. Posádka je přesvědčena, že smůlu nosí podporučík Hollom, který sám začne věřit, že je prokletý a raději skočí do moře… Aubrey stále hodlá zničit Acheron a nedbá rad svého přítele doktora Stephena, aby se raději s posádkou vydal na cestu domů. Aubrey se přestane honit za zničením lodi, až poté, co je doktor raněn. Doktor chtěl prozkoumat ostrovy a nalézt nové neznámé živočišné druhy, ale kvůli honbě za Acheron nebyl na výzkum čas. Nyní Aubrey rozhodl, že už není kam spěchat, a doktor začne zkoumat ostrov. Při tom zahlédne Acheron a běží se svými pomocníky varovat kapitána… (TV Prima)

(více)

Recenze (733)

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Tak, jestli se vůbec něco ze zhlédnutého z tohoto druhu filmů v mých očích kvalitou přiblížilo k Horatiu Hornblowerovi, tak je to právě tohle. :-)) ()

numi 

všechny recenze uživatele

Za kameru si tenhle snímek Oskara určitě zaslouží, ale celkově vzato, zbytek nominací nechápu. Film docela šlape a ubíhá, Russell Crowe ze sebe ždímá docela obstojný výkon a dobře se to houpe, ale něco tomu chybí. Sem tam se něco zajímavého dozvíte, ale moc napětí a jiskření jsem v tom prostě bohužel nenašel. Ale shlédnout alespoň jednou doporučuji... PS: Proč až poslední steh? Kdyby se přes nos vedl hned první, tak by si ušetřili spoustu párání... ;o) [září 2005] ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Zajímavý historický velkofilm, kde bitevní scény ustupují do pozadí psychologie hlavních postav - kapitána Aubreye a jeho nejlepšího přítele lodního lékaře... Film docela drsně a autenticky popisuje jak to vypadalo na palubě lodí za napoleonských válek... Nutno vyzdvihnout skvělé herecké výkony jak v případě Russela Crowea tak i Paula Bettanyho,který mne velice překvapil.. Na druhou stranu velká absence akčních sekvencí způsobuje, že film chvílemi mírně nudí a nemusí se tak každému líbit... ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Velmi zručně natočeno, nic naplat, Weir je profík. Sice ve srovnání s klasickými hollywodskými velkofilmy to opravdu někomum může připadat "divné", podle mne to ale do toho dost zatuchlého rybníku vneslo trochu svěžesti. Kamera, zvuk i střih jsou úžasné, stejně jako záběry pro nás exotické přírody. Opravdu jsem ani nedutal, navíc jsem měl od dětství strašně rád Galapágy, takže jsem si to užil dvojnásob. Všichni herci excelují (štval mě akorát ten skrček z Pána Prstenů, takové herce-neherce mohl Weir vynechat), nejvíce mne zasáhla postava Paula Bettanyho, už dlouho jsem neviděl tak civilní a uvěřitelný výkon. Přes místy trošičku rozvláčný děj a mírně zaměnitelné postavy (až na podruhé mi bylo jasné co kde kdy kdo) je to výborně skonstruovaný příběh, přímo úžasné jsou detaily z života námořníků na začátků XIX století - navíc jsem HODNĚ ocenil, že na rozdíl od jiných filmů tohoto žánru se neobjevovala žádná postava, která by vysvětlovala každou technickou záležitost (proč a jak měří rychlost, jak zkoumají dno atd.). Napprvé mne trochu zklamal konec, podruhé už jsem - že to tak řeknu - "sjel na vlně", paráda, skvělé. ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Vynikající film. Herecky to táhnou Russel Crowe a Paul Bettany. Režijně není co vytknout a atmosféra má patřičnou hustotu. ()

jajinka 

všechny recenze uživatele

Slušně zpracovaná tématika mořeplavby z Napoleonské doby (i když kdyby se několikrát o něm nezmínili, tak nepoznáte, ve kterém se to odehrává století), z kamery sem tam chytáte mořskou nemoc, i když pevně sedíte na židli.. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Leckdy si naříkáme, jaké strašné voloviny se na nás z Hollywoodu valí. Já ale vždycky tvrdím, že Hollywood za nic nemůže, že jsou to jen děvky prodejné kapitalistické, které prostě dodávají co zákazník žádá. Vezměme si tento film: dobrodružný, výpravný, zajímavý, krásný. I nějaké menší Oskárky posbíral. Jenže co na to divák? Film nevydělal. Je moc chytrý. Nebo málo pitomý, jak chcete. --- Takže kdo jsi schopen a připraven prodělávat na výrobě filmů desítky miliónů dolarů, hoď první kamenem. My ostatní buďme tiše vděční za obchodní přehmaty, jichž se hollywoodští producenti čas od času dopustí - jako v tomto případě. --- ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Povedený dobrodružný film, který ale stojí na něčem jiném, než klasické filmy tohoto střihu. Akcentuje pocity člověka, který rozhoduje za skupinu ostatních a nese za ně velkou odpovědnost. Russell tohohle chlapíka zahrál parádně! ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Velkofilm z námořního období doby napoleonské, kde se střetávají dvě válečné lodě Francie a Anglie. I když název a příběh zní epicky, rozhodně nečekejte mega scény námořních bitev. Jsou tam sice dvě, jedna hned na začátku, druhá pak na konci, ale všechno to mezi tím je náhled do chování, myšlení a života námořníků té doby, kdy byl boj za svoji zemi ctí a nad vším ostatním. Příběh je vyprávěn tak, aby nenudil. Velmi mě třeba zaujalo místo, kde se odehrává: cesta přes Hornův mys až na Galapágy, poté také ta příroda. Samotná honba obou lodí za tím, aby jedna zničila druhou, taktéž dobře pojaté. O hercích snad ani nebudu mluvit. V takovýchto filmech se prostě musí zahrát na jedničku a všichni to zvládli. Po technické stránce dokonalé, makety lodí, souboje, radost pohledět. I když se jedná o starší záležitost, je to typ filmu, kde bude zřejmě vše fungovat vždy a vždy se na něj rád podívám. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Natočit film jako Peter Weir neumí nikdo jiný. Snad neurazím zesnulého mistra, ale v některých ohledech mi připomíná Stanleye Kubricka - pečlivost, cit pro detail a hlavně láska k filmu jako takovému, která z jeho děl vyzařuje. ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Skvelí herci, aj v tomto je kapitán Russell Crowe, spoločne s Bettanym. Jednoduchý scenár, ktorý síce neprekvapí nejakým skrytým významom, zato poteší jednoduchosťou. Nedostatky vypĺňajú precízne vykreslené medziľudské vzťahy a charaktery, ktoré si postupne všetky zamilujete. 5 hviezdičke chýbalo trochu rýchlejšie tempo. Som rada, že sa scenár vyhol "romantickej vložke", námorníci si zabrali celý film, žiadnu ženu nebolo treba..:) ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Z období napoleonských válek jsou známé především pozemní bitvy. Tento film nám ukazuje, že se dost intenzivně válčilo i na moři, a to i na tak vzdálených místech, jako je východní a západní pobřeží Jižní Ameriky. Russell Crowe v roli kapitána anglické lodi Surprise pronásleduje supermoderní francouzskou loď Acheron, jejíž kapitán mu několikrát pěkně zatopil. Croweho kapitán je výborný taktik a svou až buldočí urputností nakonec Acheron dostane, jsa nakonec kapitánem Acheronu oklamán, když ten použil podobné lsti, jako on, akorát v menším měřítku. Peter Weir nám předložil jeden ze svých nejlepších filmů. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Člověk by ani nečekal, že to bude tak dobrý, Jasně, od Weira by to mohlo bejt dobrý, ale takhle? Strhující příběh s nečekaně málo násilím, kde herci a příroda hrajou jako o život. A Weir byl zřejmě při natáčení tohohle filmu "posednut" géniem. Nebylo to poprvé (viz Piknik). ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Film mě nebavil, byl tak celkově o ničem, nelíbil se mi. Byla to děsná nuda, prostě takhle ne a příště lépe. Ne, že by třeba hráli špatně, ale špatný film ani dobří herci nezachrání... ()

Ediebalboa 

všechny recenze uživatele

Jachtová idylka se nekoná. Žádná milostná linie, žádné malebné západy slunce, žádný heroický konec. Pouze širý oceán a dvě dřevěné lodě. Weirův Master & Commander je filmový úkaz, který byl nejblíž realitě, co jsme kdy u historických filmů viděli. Neznamená to však, že by se jednalo o hraný dokument. Snímek vedle skvělého obsazení doprovází i honosná výprava, která ale současně dokazuje obrovskou nákladnost námořnických filmů. Jen těžko se proto někdy dočkáme skutečných vrcholů napoleonských válek, jako byl Trafalgar, Nil a vůbec celý život slavného britského admirála Horatia Nelsona. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kdysi před šedesáti lety (to mi byly čtyři) mě maminka naučila několik šlágrů z jejích mladých let; Slunečnici, Chattanooga chuchu atp., mně se ovšem nejvíce líbil: "Není kapitán, jako kapitán, já znám kapitána z parníku, on je kapitánem lodníků ....". Přesto jsem ale ke slané vodě nepřilnul (a ve filmu je jí skutečně hodně). Bohudík kromě obsáhlého líčení vody a bitev, má film další kvalitu, která mě zajímá mnohem víc - a je kvalitou, ve fyzickém světě snad největší: přátelství dvou nezávislých mužů, doslova chlapů. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Viděno na plátně Velkého sálu Thermalu v rámci KVIFF 2023 s úvodem samotného Russella. Artový dobrodružný snímek mě zaujal až ve své druhé polovině, kde vynikly výkony Crowea i Paula Bettanyho (operace kulky, fuj!). Skoro 4*. ()

Parlay 

všechny recenze uživatele

Precizně zvládnuté poctivé řemeslo, které má pevně pod kontrolou kapitán Peter Weir. Nu ona je to jistě radost plavit se s námořníky formátu Russela Crowea a Paula Bettanyho, jejichž výkony drží film nad vodou i v klidnějších a pro někoho možná krapet nudě se blížících pasážích... Musím též zmínit vynikající soundtrack, kde se vedle pro film zkomponovaných instrumentálních skladeb vyskytují též i lahůdkové kousky od mistrů vážné hudby, které snímku propůjčují takřka punc dokonalosti. Zejména Bachovo "Prelude From The Unaccompanied Cello Suite No. 1 In G Major" se stalo slastí pro mé ušní bubínky, zvukovody, hlemýždě a třmínky :-) ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Poctivě odvedená námořní dobovka. Se správnou dávkou dramatu, akce, patosu a překvapení. Od režiséra Truman show a básníků bych ale přece jen čekal ještě něco víc. Pravděpodobně tedy tenhle kus budu mít spojený především s R. Crowem, který ( byť lehce arogantně ) obohatil projekci ve velkém sále Thermalu svojí osobní účastí... ( 57. KVIFF ) ()

Související novinky

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Master and Commander se dočká prequelu

Master and Commander se dočká prequelu

05.06.2021

Oceňovaný snímek režiséra Petera Weira Master & Commander: Odvrácená strana světa v roce 2003 maličko doplatil na fakt, že šel do kin proti Návratu krále. Nejen, že tak většina diváků dala… (více)

Reklama

Reklama