Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Městečko Rose Creek neustále ohrožuje banda lotrů bezohledného průmyslníka Bartholomewa Boqua (Peter Sarsgaard), který se v honbě za ziskem nezastaví před ničím. Zoufalí obyvatelé pod vedením Emmy Cullenové (Haley Bennett) se rozhodnou požádat o pomoc sedm mužů, pro které, stejně jako pro Boqua, žádné zákony neplatí. Nesourodá skupina pistolníků, hazardních hráčů a nájemných lovců se rozhodne nevinné lidi ochránit a zastavit Boquovo jednání. Během příprav na rozhodující souboj si těchto sedm najatých žoldnéřů postupně uvědomí, že v tomto případě půjde více než o peníze. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (775)

lamps 

všechny recenze uživatele

Sedm statečných. To je ve světě filmu zažitý pojem. Nesmrtelné dílo, které je ve svém žánru měřítkem kvality. Udělat remake této legendy postavilo tvůrce automaticky před problém, jehož nevyřešení jsem pociťoval takřka soustavně během celého průběhu filmu. Tím problémem bylo natočit western natolik dynamický a komplexní, aby uspokojil současné publikum, rozmazlené zlatým věkem filmové techniky, a zároveň i krapku staromilný a ne příliš autorsky iniciativní, aby vyhověl také zarytým fanouškům originálu a klasického westernu jako takovému. Že se to nakonec nepovedlo, by se dalo za určitých okolností i v pohodě tolerovat, obzvlášť přihlédnu-li k mým osobním sympatiím k hereckému štábu, některým starším dílům režiséra Fuqui nebo tragicky zesnulému skladateli Hornerovi, který dokázal rozvinout původní legendární melodii do vcelku působivého atmosférického slepence jeho osvědčených motivů z Nepřítele před branami či Avatara. Ale co mi hodně vadilo, bylo strašlivě předvídatelné schéma scénáře, který, ačkoli se snažil převléct původní příběh do neokoukaného moderního hávu a dodat postavám odlišné motivace k jejich nemožnému hrdinskému činu, aplikuje v průběhu opakovaně ta nejlacinější klišé dobrodružných filmů a užívá naprosto primitivní vývojový vzorec, který by mohl vypadat nějak takto: A – Zažehnutí konfliktu a motivace pohledné hrdinky k pomstě; B – Přesvědčování; nejprve hrdinka přemluví k ochraně místních hlavní postavu, jež následně putuje po státech a hledá pomoc; C – Shledání a výcvik vesničanů; D – Závěrečná bitva. Čtyři etapy příběhu a mezi nimi již bohužel nic, co by je jakkoli zvýraznilo v rovině emocionální, psychologické či narativní. Hlavní záporný charakter jen účelně jedná, aby dal „dobru“ co největší motivaci, a parta neohrožených pistolníků přistoupí bez jakýchkoli vytáček a pochybností na účast v akci, která přitom znamená takřka jistou smrt. Navíc i titulní sedmička, v původním snímku složená z charakterově odlišných a vzájemně se doplňujících postav, nyní až podezřele splývá v jeden povahově jednosměrný, zato však etnicky řádně promíchaný kulturní guláš, z něhož si zapamatujeme s odstupem času snad jen bezstarostný úšklebek Chrise Pratta či nervózní grimasy jediného potenciálně rozporuplného Ethana Hawka..... Jediné, kvůli čemu opravdu stojí za to film vidět, je dle očekávání fantastická audiovizuální stránka, která dělá ze dvou ústředních přestřelek skutečně opojný westernový zážitek, přičemž pastvou pro oči jsou zásluhou krásného rámování záběrů i triviální jezdecké scény napříč typickou krajinou Divokého západu, nebo konkrétně závěrečný polocelek Denzela Washingtona v momentě, kdy se vynoří z domu vstříc hlavnímu sokovi, snímán z majestátního podhledu a s prachem vířícím na sluncem prozářeném pozadí – určitě jeden z nejsvěžejších záběrů letošního roku. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Na dnešní dobu důstojný a umírněný remake nesmrtelné klasiky, který je větší, hlučnější a národnostně barvitější, rozuměj politicky korektní tak, jak se to dnes sluší a patří v každém druhém velkém filmu.Washington to táhne tím že chodí, kouká a sem tam prohodí moudro, Pratt to táhne tím že hláškuje a Donofrio hraje medvěda. Zbytek je defacto komparz, což třeba u Hawka zamrzí. Nutno podotknout, že zajímavě vypadá i zpracování, které je samozřejmě špičkové, ale celkem zvláštní je mix klasických, až absurdních pistolnických scén, kdy klaďasové střílejí na všechny směry a padouši padají jako hrušky a skvěle nasnímaných soubojů převážně s lukem, noži apod. Kdyby to bylo R a ještě víc podojené o hlášky, bylo by to na dnešní dobu přesně to co všichni chtějí. Fuqua měl ale příliš velký respekt vůči předloze a to je v jeho podání dobře i špatně zároveň. ()

Reklama

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Zcela obyčejný Hollywoodský A western, který ničím nevybočuje, charisma starých dobrých herců je již dávno to tam.! Denzel a Ethan skvělí, jinak... :-( Kdepak jsou ty doby Calvery... PS: Kdyby to nazvali jinak, udělali by lépe, s původním filmem to más polečné jen asi tři hlášky, nevidím důvod remakovat neremakovatelný příběh!!!???????! ()

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

Čistokrevná kovbojka, která tady nebyla už hezkou řádku let. Skvělé postavy, z nichž každá dýchá svým vlastním zajímavým příběhem. Perfektně zvládnuté akční scény a duely - poslední půlhodinka je vážně slast. Výborný hudební doprovod včetně původního soundtracku. A v neposlední řadě decentní špetka humoru. Tohle všechno nakombinované do dvouhodinové nálože, která místy občas zaškobrtne a možná by chtěla ještě trochu střihnout nebo popohnat, ale na výsledný dojem to vliv nemá. Solidní western, který tu chyběl. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Ešte nikdy mi nikto nedával všetko." Viem! 4* si to nezaslúži. Ale ja ich dám, pretože... bacha, spoilery! Ten film má veľký problém s tempom. Nie a nie sa rozbehnúť. Príde scéna, keď si poviete "tááák, a teraz to dostane grády". A nedostane. Ale aspoň je čas pracovať s postavami a vzťahmi. Problém je, že nie sú príliš zaujímavé a až na pár výnimiek sa každá dá charakterizovať dvoma-troma vetami. A hoci ide o dobrý kasting (i keď by som si vedel predstaviť aj lepší, napríklad Toma Cruisea a Arnolda Schwarzeneggera, ktorí v tom mali hrať pred rokmi), na pôvodnú, elektrizujúcu partiu z r. 1960 sa napriek snahe a úpenlivej ochote nechytajú. Asi najpríjemnejšie prekvapil Mexičan, od ktorého nikto nič nečakal, ale aj medzi Denzelom a Prattom vládne dynamická  chémia. Film obsahuje prakticky iba dve akčné scény, ale v tej prvej sa dá napätie krájať a druhá trvá 30 minút (!). Negatívne vnímam slabého zloducha (ďalší film, ktorý potopil Peter Sarsgaaard a ktorý potopil Petra Sarsgaarda), prekvapivo škaredú výpravu a neochotu dať divákom to, čo chcú (nezameniteľný ústredný hudobný motív neospravedlniteľne zaznie až v titulkoch, hlavný hrdina má vlasy atď.). Otázky vo mne vyvolávali problémy s morálkou (ak som to správne pochopil, D´Onofrio hrá rasistického masového vraha?), logikou (Pratt zahlási „musíme zlikvidovať guľomet“, Denzel súhlasí, STRIH, ku guľometu cvála len Pratt, nechá sa zabiť, tesne predtým zlikviduje guľomet a Denzel medzitým ČAKAL v dedine, kým do nej sám od seba napochoduje ústredný magor v spoločnosti dvoch týpkov, hoci predtým na vlastné oči magor videl, že mu v dedine vystrieľali stovku chlapov) a strihom (k dedine smeruje cca 30 jazdcov, pri výbuchu musela zomrieť minimálne polovica a napriek tomu nasleduje X minút dlhá akčná scéna, v ktorej sedem statočných pozabíja DESIATKY pištoľníkov). Fajn je nečakané poradie úmrtia a Ethan Hawke, ktorý tú strašne napísanú rolu zahral fest dobre. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (11)

Související novinky

V pravé poledne čeká remake

V pravé poledne čeká remake

17.09.2016

Westerny v posledních letech slaví opatrný comeback. Opravdová kuráž vydělala 252 milionů dolarů, Nespoutaný Django si došel pro 424 milionů a za úspěch se dá považovat i 155 mega, jež nastřádala… (více)

Nová Zjizvená tvář má režiséra?

Nová Zjizvená tvář má režiséra?

11.08.2016

Ve Zjizvené tváři z roku 1932 sledoval Howard Hawks vzestup a pád irského gangstera Tonyho Camonteho. Ve Zjizvené tváři z roku 1983 sledoval Brian de Palma vzestup a pád kubánského gangstera Tonyho… (více)

PF 2016

PF 2016

24.12.2015

Tak který bude nakonec nejlepší film roku 2015? Revenant: Zmrtvýchvstání nebo Osm hrozných? Nebo ani jeden z nich a do čela žebříčku nej celovečerních filmů roku 2015 se u nás probojují nové Star… (více)

Mizerové se vrátí. A to hned dvakrát.

Mizerové se vrátí. A to hned dvakrát.

06.08.2015

Studio Sony oznámilo data premiér pro mnoho svých nadcházejících titulů. Určitě je potřeba zmínit novou verzi Sedmi statečných (23. září 2016), adaptaci Kingovy Temné věže (13. ledna 2017) nebo… (více)

Reklama

Reklama