Reklama

Reklama

Nezapomenutelné mistrovské dílo Ptáci jsou jedním z nejděsivějších filmů mistra napětí Alfreda Hitchcocka. Když přijíždí krásná blondýnka Melanie Danielsová (Tippi Hedren) do Bodega Bay za svým čerstvě vystudovaným přítelem Mitchem Brennerem (Rod Taylor), je nečekaně napadena rackem. Najednou do města vletí tisíce ptáků a místní obyvatelé se stanou terčem jejich šílených útoků. Brzy se ústřední postavy nejděsivějšího filmu o přírodní katastrofě, který kdy byl v Hollywoodu natočen, Melanie i Mitch, ocitnou uprostřed smrtelného souboje s nezastavitelnou a nevysvětlitelnou sílou. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (626)

tron 

všechny recenze uživatele

"Už viem, prečo v tomto meste nechodí pošta." Diabolský film. Hitchcock sa s postavami (ani s nami) nemazná. Chudák Veronica Cartwright, najskôr toto a potom votrelec. Snímke spočiatku dominuje pomalá, ale o to napínavejšia atmosféra. Tušíme, vieme, že sa na nás a na postavy chystá čosi príšerné a strašné a vidíme občasné zlovestné náznaky, vinou čoho je atmosféra napnutá na prasknutie. A potom sa rozpúta peklo.  Hitch mal podobný prístup v obľube, podobne boli ladené i Psycho a Okno do dvora, ktoré vyzerali ako dialógové roztopašné komédie a zrazu sa preklopili v nervy trhajúcu jazdu. Jasné, s odstupom desaťročí to zostarlo, ale nepoznám film, ktorý by nezostarol. Na mnohých miestach ale možno až príliš na povrch presiaka režisérova záľuba v nekonečne dlhých dialógoch, ktoré sa síce skvele počúvajú a herci si ich zjavne užívajú, tak ale od hororu človek predsa len čaká možno menej kecania a viac hororu. Či? Sranda je, že z dobrej, ale nevýnimočnej poviedky Daphne Du Maurier vo filme ostalo len prímorské mestečko a útoky operencov na ľudí; všetko ostatné je nové. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Když se Melanie vydá o víkendu na pobřeží, aby provedla vtípek Mitchovi, který ji také napálil, netuší, že jí půjde o život. Útokem racka na moři to jen to začíná. Napínavý horor má několik památných scén - útok ptáků na běžící děti, katastrofa u benzinové stanice nebo obležení domu zdivočelými opeřenci. Jindy se napětí zvolna stupňuje, jako když Lydia jde navštívit farmáře a v kuchyni vidí viset zbytky hrnečků, či Melanie sedí před školou, kouří a za jejími zády se postupně houfují havrani. Památný je rovněž poslední bezútěšný záběr filmu. ps. text distributora je blábol. Melanie znala Mitche jeden den a už vůbec ne ze studií, jelikož on je právník. Vymyslela si však, že studovala s jeho bývalou dívkou Annie. Viděno 4x a vždy s nadšením. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Věřili byste, že původně jsem tak skvělému filmu udělil pouhé tři hvězdičky? Považuju to za jednu ze svých největších chyb na ČSFD. :-) Ale vím, čím to bylo. O Ptácích se všude píše a mluví jako o horroru a tím tak docela nejsou. Hitchckock netočil ani tak horrory, jako krimithrillery s psychologickým přesahem. Ptáci se tomu vymykají tím, že antagonistickou sílu nezosobňuje žádný člověk s čitelným zločinným motivem, ale hejno opeřenců, kterým ruplo v bedně. Takže tu máme iracionální prvek a proto zavádějící označení horror. Přitom v tom filmu nejde (JEN) o to, co na nás odkud vybafne, jako spíš o to, jak zamíchá přírodní pohroma životy a vztahy jednotlivých postav, které nám byly před tím tak důkladně představeny (k prvnímu útoku dojde až po hodině filmu). Takže nečekejte horror, ale katastrofický thriller uzavřeného prostředí. 100% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ptáci jsou pořád tak senzační, jaké jsem si je pamatoval, přímo radost na ně pohledět. Asi nejvíce obdivuji to postupné budování atmosféry a to, jak plynule se film přehoupne ze zajímavého vztahového dramatu plného sympatických postav do nelítostného thrilleru, v němž se bojuje o život. Každá scéna s ptáky je nejen neskutečně napínavá, ale zároveň také ještě napínavější než ta předchozí, takže úžasně mrazivý útok na školáky za několik minut trumfuje "ptakokalypsa" ve městě, kterou později překonává několikanásobný hororový finiš v domě. Technická stránka filmu je stále nesmírně působivá a jestli na někoho působí zastarale, tak prosím, jen ať působí - mně Ptáci nahánějí hrůzu dál a zřejmě pořád budou. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Skvely apokalypticky film, uzasne zvladnuty po technickej (vizualnej/efektovej) stranke. Vizual ma uprimne prekvapil a uz pocas filmu som neveriacky uvazoval, ako to bolo mozne docielit a co vsetko sa da dosiahnut bez pouzitia pocitacov (mnohe mi objasnil film o filme). Samozrejme, samotny vizual by nestacil k tomu aby bol film ultimatnym zazitkom. The Birds v sebe nesie akesi pochmurne-straslive posolstvo, ktore je zvestovane jednou otazkou - Preco by vtaci po milionoch rokoch suzitia s ludmi zacali na nich utocit?. Priamej odpovede sa nedockate, no priestor na uvazovanie je siroky. Ps.: Nechceme remake !. (9/10) ()

Galerie (152)

Zajímavosti (77)

  • Protože Hitchcock během natáčení filmu jak osobně, tak pracovně dobře vycházel s Evanem Hunterem, požádal tohoto spisovatele, zda by mohl podle povídky Winstona Grahama připravit adaptaci Marnie (1964). [Zdroj: Vždyť je to jen film]. (Pavlínka9)
  • Celosvětová premiéra proběhla 28. března 1963 v New Yorku. (Varan)
  • Režisér Alfred Hitchcock během natáčení neustále častoval herečku Tippi Hedren sexuálně laděnými nabídkami, a to i přesto, že byl ženatý. Ta jej však odmítla. [Zdroj: Refresher.cz] (Duoscop)

Související novinky

Alfieho Ptáci po bayovsku?

Alfieho Ptáci po bayovsku?

19.10.2006

Šílená představa, řekl by si běžný divák, na jehož názor stejně vysoce postaveni mužové filmařského průmyslu moc nedají. Jenže když je hlavní role v takovém projektu nabídnuta australské krásce Naomi… (více)

Ptačí zob

Ptačí zob

06.07.2006

Už jsme tu dlouho neměli remake. Těšíte se? Bude to maso. Ale co maso, přímo masochismus (diváků vůči sobě), sadismus (filmařů vůči divákům) a narcisismus (filmařů vůči nim samotným). Ale nebudeme to… (více)

Remake Vtákov!

Remake Vtákov!

27.04.2005

Nesmrteľný hororový príbeh o agresívnych vtákoch terorizujúcich malé mestečko a jeho obyvateľov dostane nový kabát. Štúdio Universal Pictures totiž pripravuje remake klasiky VTÁCI od majstra filmovej… (více)

Reklama

Reklama