Reklama

Reklama

Vražda na objednávku

  • USA Dial M for Murder (více)
Trailer

Když americký spisovatel Mark Halliday navštíví čerstvě vdanou Margot Wendice v Londýně, nevědomky tím spustí řetězec vydírání a vražd. Manžel Margot, Tony Wendice, si všimne jejích citů k Hallidayovi, začne se obávat rozvodu a s ním spojeného vydědění, a tak naplánuje její smrt. K tomu využije svého bývalého spolužáka Lesgateho, který je již zapleten do nezákonné činnosti. Margot se podaří Lesgatea v sebeobraně zabít, ale Tony vše nastrojí tak, aby byla obviněna za úkladnou vraždu. Hallidayovi nezbývá, než Tonyho vyřadit ze hry... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (276)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

"Všetko čo sa môže pokaziť, sa pokazí." - Murphyho zákony. Hra s príbehom, hra s napätím, hra s postavami, hra s prostredím, hra s divákom. Hra s prekvapením. Hra s rozuzlením. Hra so záhadou. Hra s kľúčom. Adaptácia divadelnej hry. Malý hitchcockovský minimalistický experiment, ktorý je viac než filmom perfektným, precíznym, absolútne presnou thrillerovou inscenáciou. A to je problém filmu - všetko je tak premyslené, sofistikované, dokonalé a geniálne, až je to sčasti nezrozumiteľné a vo výsledku nereálne. Umelo vypointovaná schéma vedie diváka k vyústeniu, ktoré ohromuje myšlienkovými schopnosťami a mozgovou kapacitou postáv. Musí nám Hitchcock svoje majstrovstvo strkať pod nos práve týmto spôsobom? Podľa mňa to vie spraviť úhľadnejšie, rafinovanejšie a zábavnejšie. Omnoho viac ma na filme bavilo, že je to vlastne brilantná konverzačná prechcávačka v štýle Mankiewiczovho Slídila s bravúrnym využitím svetla a tieňa, a farebných filtrov. Mimo tej prehnanej perfekcie dokonalé. 85% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl při televizní premiéře někdy tak v roce 1991-2, čili tak ve 12-13 letech, a pak až dnes. Tj. víc než 25 let odstupu. Dojem ovšem stejný. Jako konverzačka velmi dobré, jako krimi je to zástupce toho, čemu říkám "scenáristické cvičení". Tedy v rámci filmem stvořeného umělého světa uspokojující, v reálu však odtržené od reality. Což neznamená špatný film. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Vražda na objednávku nepatrí k najklasickejším snímkam majstra Hitchcocka, ale vďaka šikovnému scenáru a nenapodobiteľne morbídnemu humoru á la Alfred Hitchcock, sa jedná o nadpriemerné kaskadérske salto. Ak budete spokojní, prekvapivo seriózne vám môžem s čistým svedomím odporučiť aj výborný remake s Gwyneth Paltrowovou, Michaelom Douglasom a Viggom Mortensenom. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Britský dramatik Frederick Knott proslul dvěma komorními a solidně zamotanými thrillery (původně veleúspěšnými divadelními hrami, které následně přepsal do dvou neméně úspěšných filmů) a sice VRAŽDOU NA OBJEDNÁVKU a ČEKEJ DO TMY. Oba charakterizuje rafinovaná, až překombinovaná výstavba zápletky a vystačení si jen s jedním bytem a pár postavami. Oba příběhy také stojí na podobném půdorysu, kdy nicnetušící a zdánlivě bezmocnou ženu ohrožují ze zištných důvodů dva typy zločinců, z nichž ten chytřejší vydírá toho méně chytrého, aby mu se špinavou prací pomohl. Děj se ale u obou těchto her kočky s myší odvíjí značně odlišným směrem a v případě VRAŽDY výrazně nepředvídatelněji. Nemůžu se zbavit pocitu, že s takto kvalitním scénářem Hitchcock neměl moc co pokazit a že oproti svým jiným snímkům se tu filmařsky příliš neblýskl. Každopádně si - i díky dobře obsazeným a hrajícím hercům - připsal parádní thriller. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Od Alfreda jsem toho zatím moc neviděl. Jednalo se přesně o pátý film a byl dle mého úsudku zatím nejlepší. Celé to dost intenzivně voní divadlem. Dost dobře si dovedu tento námět představit i na divadelních prknech. Jedna místnost, několik nekomplikovaných postav a dost srozumitelný a neskutečně poutavý děj. Z mého pohledu krimi thriller jak se patří. Dost dobře nechápu, proč některý prudce inteligentní člověk zaškatulkoval tento film jako mysteriózní. Žádné mysteriózno jsem během sledování nezaznamenal. Z tohoto snímku by mohli později píšící autoři čerpat. Takhle mají vypadat dialogy, které v plné své šíři nenudí. Děj se mi velmi zamlouval. Radí všem ženám, aby byli svým choťům věrné, neboť jejich choť může být klidně psychopat a místo rozvodu může zvolit malinko drastičtější cestičku, kterak se s nimi rozkamarádit. Pokud budete někdy plánovat odstranění své milé, zkuste vzít v úvahu i možnost, že by všechno nemuselo vyjít podle vašich představ a promyslet si i alternativní plán. A především se nikde nepromenádujte s pochybnými kufříky plnými peněz. Dokud vše malinko nevyšumí, tak se zkuste ovládnout. Jinak můžete zcela zbytečně přilákat pozornost inspektora a můžete nakonec doplatit třeba na to, že se v dané době vyráběl jediný druh klíčů a ještě ke všemu měly všechny klíče podobné zoubky. Tím se zároveň dostávám snad k jediné vážnější výtce. Celé to klíčové rozuzlení mi přišlo malinko trapné. Jinak se jednalo o neskutečně napínavý film s velmi hustou atmosférou. Velice příjemný start výzvy. Kdyby mě i nadcházející filmy bavily alespoň takhle, tak bych se opravdu vůbec nezlobil. Lepší 4 *. Viděno v rámci 5hvězdičkové výzvy. Film mi vybrala uživatelka harfuska ()

Galerie (50)

Zajímavosti (17)

  • Po několika neúspěšných pokusech natočit scénu, ve které Margot (Grace Kelly) bodne Swanna (Anthony Dawson) nůžkami, Alfred Hitchcock řekl: „Toto je hezky udělaný záběr, ale nebyl tam dostatečný záblesk nůžek, a vražda bez záblesku nůžek, je jako chřest bez holandské majonézy – bez chuti.“ (Kulmon)
  • Film byl natočen za 36 dní. Natáčelo se od středy 5. srpna do pátku 25. září 1953. Natáčení probíhalo pouze ve všední dny. (Kulmon)
  • Když se Charles Swann (Anthony Dawson) pokouší uškrtit Margot Wendice (Grace Kelly), jeho oběť mu vrazí do zad nůžky. Ještě před jejím útokem lze však ve Swannových zádech zahlédnout další nůžky. (Sinecod)

Reklama

Reklama