Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Česko, dnes. Nově jmenovaný ministr školství a mládeže Lubor Šnajdr brzy po nástupu zjišťuje, že rozpočet ministerstva je téměř vyčerpán projektem České nebe, jehož cílem je vyslat českou posádku na Měsíc. Vychází najevo, že posádka už usilovně trénuje v budovách areálu Brdy 1, který v účetnictví vychází na pět miliard, ale v realitě vypadá jako rozpadající se areál zrušené základní školy. A že centrifuga, kterou ředitel projektu ing. Sumec zanesl do účetnictví v hodnotě 250 miliónů korun, je ve skutečnosti upravený řetízkový kolotoč z majetku firmy Atrakce – Farkaš a syn. Je pochopitelné, že ministr Šnajdr má na Sumce řadu otázek. Ale protože Sumec promptně odcestoval na ostrov Martinik, kde si z peněz ušetřených z úřednického platu postavil luxusní hotel se soukromým kotvištěm, musí si své otázky zodpovědět Šnajdr sám. Hlavně tu jednu: jak dostat tu partičku ztracenců do konce roku na Měsíc a nemuset tak vrátit Evropské unii dotaci... Kosmo vypráví v nemilosrdné nadsázce příběh velkého projektu malého národa. Nelítostně se věnuje českým mindrákům, nezůstává však uzavřeno v české kotlině, ale vtahuje do své ironické hry i Američany, Rusy, Číňany, Poláky a Slováky. Je vyprávěno po dvou liniích: Hrdiny té první je čtveřice nekompetentních kosmonautů, kteří putují vesmírem v absurdní raketě spolu s živou slepicí, jejíž účast na vesmírném dobrodružství si vymínil sponzor letu, přední český drůbežář. Hrdiny té druhé je ministr školství a mládeže se svým tajemníkem, kteří let jistí zespodu a zajišťují mu jak politickou podporu, tak naplnění tvrdých podmínek sponzorské smlouvy. Žánrově Kosmo připomíná klasické české crazy-komedie, ale s temným podtónem společenské kritiky, trochu Zelený Raoul, trochu Červený trpaslík, trochu Jistě, pane ministře, ale zcela stoprocentně Česká republika roku 2016. (Česká televize)

(více)

Recenze (444)

Narciska 

všechny recenze uživatele

Nemám ráda komedie, které jsou na úkor druhého. Tady je humor směřován na druhé a hodně a snad i hlavně na národy. Ale přesto mi přijde, že nepostrádá respekt. Nevysmívá se lidem. Tropí si žerty ze společenských stereotypů, z toho, o čem se ve společnosti běžně ví nebo si směrem k jiným národům stojíme a je představujeme, ať už to pravda je jen částečná nebo není (třeba snad od dob devadesátých let celou, minimálně tou českou společností, rezonující mýtus/fakt, že po kuřecím rostou prsa), a přesto se v mnoha ohledech dotýká podstaty veřejných vztahů. Směje se Číňanům, Rusům, Polákům, Slovákům, ale nejvíce Čechům, a tak je to fér. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Dávám si to v roce 2024 znovu a kvůli válce na Ukrajině jsou dnes některé fóry aktuálnější než tehdy. Tohle se Baldýnskému povedlo. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení! Je to trochu česky ušlápnuté, nemá to správný spád a některé dialogy jsou špatné ( nejvíce ty mezi členy posádky), ale většinou jsou fóry vynikající. Z první části, která je hodně slabší, než druhá ční vtípek, jak sumec využil jmen dvou členů posádky (Chromý a Cikán). Druhý díl je už nabitý výbornými scénami, kterým vévodí jednání s ruskou i americkou delegací a také Anton Hrabiš. Svým pojetím mi miniseriál připomíná loňský americký The Brink, jen se to odehrává na našem, českém písečku. Jsem zvědavý, jestli se podaří úroveň udržet. (21.11.2016) Úroveň měla spíš vzestupnou tendenci. Nemá cenu vypočítávat hlášky, kterých je opravdu hodně! Jen dodávám, že Kosmo je spolu se Čtvrtou hvězdou nejlepší český komediální seriál posledních let! Myšička, jako ministr - jednička!!! ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Též mě cvičili na rakeťáka v modrých teplácích.Avšak za komunistů se na Měsíc nemohlo,takže jsme ty V2 pálili v Rusku.A Poláci byli naši spojenci.Vrchní velitel nebyla slepice ale husák.A vlastně jsme se jmenovali Těžcí dělostřelci. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Docela příjemná satira na aktuální témata. Některé díly jsou lepší, jiné slabší. Jako nejslabší hodnotím hned první díl, nejvíce se mi naopak líbí díl druhý, který překypuje kvalitní politickou satirou. Další díly jsou již slabší a třeba nikam se nehodící miss slepice mě místy dost irituje. Je to úplně zbytečná postava. Let do vesmíru pak nabízí několik vtipných scén, ale těch slabších až trapných je minimálně stejný počet. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Někdy to balancuje na hranici neškodné taškařice, ale většinou to naopak nádherně tepe nešvary, přízemnosti a aktuality ze života zúčastněných národů. Většinu času jsem se upřímně smál a občas mě to vyloženě rozsekalo (čtyři v raketě a pes - my Poláci jinak necestujeme). Za mě nadprůměrně vtipný a nápaditý počin, za který se rozhodně sluší zatleskat. ()

gumbo 

všechny recenze uživatele

Celkově nadprůměr. Druhá epizoda je naprosto perfektní. Jen škoda, že ministr a jeho poradce tam nejsou častěji. 80% ()

slavista27 

všechny recenze uživatele

Píšou tu, že je to komedie. Takže by se u toho měl člověk asi smát. A dle vysokého hodnocení to tak zřejmě i bylo. Bohužel tenhle styl humoru asi nechápu. Vlastně ani nevím, za co jsem dal tolik hvězd. :.-) ()

MartinX. 

všechny recenze uživatele

Brdečkové a Macourkové nejsou, tož se spokojme s tím, co máme. Série to je na poměry nadstandardní, i když scénář střídá místa téměř geniální se slabšími. To nejlepší, musím souhlasit s některými předchozími komentátory, je linie ministra a tajemníka, kterou Martin Myšička s Jiřím Hánou zvládli skvěle a skoro by mi stačila ke spokojenosti. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Místy mi to přišlo až příliš tupé, místy geniálně vtipné. Ale herecké výkony a originalita "příběhu" mě velice příjemně překvapili! ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Těším se na dobu, až středobodem satiry přestane být malý neschopný český národ s důrazem na malý a neschopný. Nejsme o nic lepší nebo horší než Poláci, Slováci, Amíci nebo Číňané. Jinak politické vtipy se celkem povedly a kromě prvního dílu seriál splnil svůj účel a polechtal bránice. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

A to vono zase jo! Tuzemská televizní satyra na pomezí Červeného trpaslíka, České sody a Jistě, pane ministře? Beru! Dokonce bych si troufnul tvrdit, že na při zemi se držící Českou televizi celkem odvážný počin. Tne do živého, nešetří absurditou, pobaví….vím, Ordinace v Růžové zahradě to není, ale přesto :D ()

gombarix 

všechny recenze uživatele

90,01 %: Špica odysea. Obsah zde z producentského pera je klasicky poněkud nabubřelý, ale něco z Červeného trpaslíka (zkr. ČT, náhoda?) i Jistě pane ministře tam opravdu je, a světe div se, není to trapné a docela to funguje, na rozdíl od čekoholi slovenského. S výjimkou tatramatek. Slušné, pane Jordán! ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Velmi volnomyšlenkářský a duchapřítomný seriál, o kterém bych řekl, že někde v nějaké zasedačce probíhal pořádně ujetý brainstorming hned několika scénáristů, ne jen jednoho - protože to je neustálý proud zajímavých nápadů a hlodů - zaměřené na nás samotné, Čechy (a Moravany), naší kulturu a politiku, což je někdy cynické jako Jistě pane ministře. Také bych řekl, že tvůrci poslouchali zpětnou vazbu nějaké "focus group", protože po pouhých dvou dílech vyhodili uvědoměle silnou ženskou postavu a místo ní dali mnohem snesitelnější ale stejně tak groteskní - hloupou ženskou postavu. Ačkoli jsem pro zrušení ČT, tak uznávám, že tohle se docela povedlo. ()

panPsax 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem se u českého seriálu nahlas zamál. V posledním díle trošičku ztrácí dech, ale stále baví. ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První reakce byla..WTF?Ale pak jsem se do toho dostával a musím říct, že fakt dobrý.Obsazení, Žáček a Myšička.i ta kuchařka je super.Položím základ 3 hvězdy a pak bu'd přidám, nebo uberu.Ale z TV už je taková seriálová stoka, že tohle je alespoň originální. ()

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

14.04.2017

Jubilejní třicátý ročník filmového festivalu Finále Plzeň se uskuteční v termínu od 20. do 26. dubna 2017. Hlavním pilířem největší přehlídky českých a slovenských filmů bude i letos soutěž… (více)

Reklama

Reklama