Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Občas vám film prostě nesedne a vy to víte po prvních deseti minutách. Mám hodně rád Okrsek 49 a od Ohně jsem čekal něco podobného. Patetické oslavování hrdinství u hasičů je jedna z mála oblastí, kde něco podobného snesu. Howard ovšem, za pomoci ozvěny let osmdesátých, značně předčil má očekávání a obalil lepkavým patosem celých 137 minut. Zpomalené záběry na hasiče vynášející z ohně malé děti, antické drama dvou bratrů, synteticky hrdinský soundtrack mistra Zimmera a ještě k tomu téměř mysteriózní zápletka. Přeplácané a ulepené kam až oko dohlédne. Jednoznačně nejslabší Howardův film. 4/10 ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Mohl to být skvělý film o hasičích. Bohužel je film jedním z mála příkladů toho, jak moc dokáže filmu podrazit nohy nevhodně zvolená hudba. Ta je totiž úplně mimo. V některých pasážích například, je neúměrně dramtická ději. Jindy je zas příliš nechutně romantická.Vrcholem je pak úplně blbá sekvence záběrů, která má v pár záběrech jakoby popisovat všední život hasičů. Po pár sentimentálních tónech se dokonce rozezpívá jakýsi chraplavý drsný mužský hlas, nejspíše notující o tom jak drsný je život hasičů. Takovýhle patos mě dokáže vytočit a hlavně vráží filmu kudlu do zad. Hans Zimmer je určitě skvělý skladatel, ale zde odvedl špatnou práci. Na castingu si také mohli vybrat talentovanějšího a charismatičtějšího herce, než je William Baldwin. De Niro je zase herecky nevyužitý. Ron Howard chtěl, aby se film líbil všem a tak hraje na ty nejlacinější kýčovité struny. Nejlepší práci na filmu rozhodně zanechali pyrotechnici. Efektní záběry výbuchů a plamenů jsou efektní a vizuálně vděčné. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná trvalka... Ačkoli je detektivní zápletka tohoto thrilleru tuctová a ničím přitažlivá, prostředí hasičského sboru, adrenalinové akce uprostřed požáru a výtečný Kurt Rusell dodávají Howardovu snímku potřebný šmrnc. Zejména role drsného (ale v nitru až překvapivě zranitelného) Bejka Mc Caffreyho patří vedle nezapomenutelného pilota R. J. MacReadyho k Rusellovým nejlepším. Fešácký William Baldwin v jeho stínu trochu živoří, zato stařík Sutherland si svého maniakálního pyrouše vyloženě vychutnává. De Niro? Rutina. Ku cti Ohně budiž přičten fakt, že funguje nejen jako efektní ohňostroj, ale poměrně se mu daří rozehrát i lidské drama na pozadí příběhu. A nakonec i ta dávka hrdinského patosu se vydýchat dá, však on to někdo hasit musí, ne? Prostě příjemná podívaná, která zahřeje, ale rozhodně nespálí. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Odvážna práca nebojácnych a vypuntičkovaných slušňáckych a fešáckych požiarnikov, nevyhasínajúci plameň priateľstva, bratská láska a vkorenená spravodlivosť v heroických jedincoch, to je to, čo drží nesmrteľnú ameriku tak skvelou a dokonalou. Vyleštené červené požiarne autá idú v ústrety zapadajúcemu slnku míňajúc domčeky s vlajúcimi americkými vlajkami za doprovodu monumentálnej muziky, zlí sú postrestaní a dobrí sú ešte lepšími. Kým je tu tím 17, môžete pokojne spať. Nik nespochybňuje technické majstrovstvo pri komponovaní ohňových napínavých hyperakčných scén, ktorým pán Howard oplýva, ale patetický, patriotický a prehnane klišéovitý film, ktorého scenár bolo nutné na viacerých miestach hasiť, povrchné scény plné podivne nesúmerných charakterov a iné pre mňa neodpustiteľné chyby úplne prerobiť tých zopár žiarivých výbuchov nezachráni. Práve naopak. Prečo sa dalo na takýto kompost nahovoriť pomerne veľa pomerne dobrých hercov, ostáva pre mňa veľkou záhadou. Tie dve hviezdičky dávam len z pietnej úcty k nim (a zčasti aj k ostatnému dile pána režiséra, ktorý je tiež len človek a aj on občas stúpi vedľa) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Baldwiny moc nemusím žádného a ani tenhle mne příliš nepřesvědčil; kdyby ho tam nebylo, byl by film podle mne ještě o poznání lepší. Scénář je napsaný promyšleně, režie je přesná Robert De Niro jako vždycky skvělý, ostatní herci nic nekazí. Téma bratrského vztahu, v němž pod nánosy averzí a nenávisti vytrvale doutná nezničitelná láska, je vděčné a dává příběhu to správné koření. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Kurt Russell se na film připravoval tak, že jezdil s hasiči na opravdové výjezdy. (virus10)
  • Kvůli co nejvěrněji podané scéně byl kameraman několikrát oblečen do ohni odolného obleku a vržen i s kamerou přímo do plamenů. (POMO)
  • Jeden z najziskovejších filmov roku 1991 bol nominovaný na Oscara v niekoľkých, prevažne technických kategóriách. (ash99)

Reklama

Reklama