Reklama

Reklama

Nejtemnější hodina

  • USA Darkest Hour (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Gary Oldman v roli jedné z největších osobností 20. století. Winston Churchill na počátku 2. světové války musí učinit zásadní rozhodnutí. Hrozba Německé invaze je bezprostřední a on jako premiér Velké Británie musí v této temné hodině během krátké chvíle semknout národ a změnit průběh světových dějin. (CinemArt)

Recenze (546)

terunka003 

všechny recenze uživatele

Britské, válečné, historické x zbytečné, temné, nudné. Ale neberte mě vážně, třeba jsem byla ve špatném rozpoložení. Film byl na mě příliš upovídaný, dlouhý a v závěru naprosto zbytečný. Filmů o Winstonovi již bylo natočeno několik a nevím, proč by tohle měla být kinematografická jednička. Zahráno skvěle, kulisy dobré, hudba také. Ale nic pro mě. ..na můj vkus příliš křičel.. ()

TerezD 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Garyho Oldmana, který postavu nejlepšího britského politika Winstona Churchilla ztvárnil opravdu nejvěrohodněji co to jen jde. Jeho herecký výkon zastiňuje zbytek událostí z filmu, děj působí příkře a místy až kýčovitě, například scéna z londýnského metra, která byla vážně maličko přestřelená. Podtrženo sečteno lepší 3*. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Další z filmů o rozporuplné osobnosti Winstona Churchilla. V tomto případě zahrnuje jen krátké období jeho života, ale období velice podstatné pro něho i Velkou Británii. Strhující herecký výkon Garyho Oldmana povyšuje film mezi ty nejlepší (o Churchillovi) a scénáristické odchylky oproti historickým faktům divák rád odpustí - ono u těch hraných životopisných filmů se to stává docela často. Ono ale obvykle scénáristovi i režisérovi jde až v první řadě o celkové vyznění filmu ev. hlavní postavy a nad fakty se někdy musí přimhouřit oči. Jinak ta scéna v metru byla skvělá a opravdu působivá a nemusím vůbec řešit, zda je podložená fakty či ne. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

75% ... Famózny Gary Oldman, na ňom to celé stojí. Miestami mi to prišlo trochu rozvláčne, ale Churchillova nátura to vyvažovala - výbušný, sarkastický, humorný, zhýralý, vytrvalý, cieľavedomý, milujúci, entuziastický,... Those who never change their minds, never change anything! ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Nejtemnější hodina je dobře natočený film, ale to je celkem málo, protože od režiséra Joe Wrighta bych čekal něco více, než jen "dobře natočený film". A tady je pro mě asi největší problém filmu. Film sám osobě je zajímavý, ale chybí mu nějaké skvělé a zapamatovatelné scény, které v hlavě uvíznou na několik let, a že ty scény Wright umí(viz. Pokání). Wright to natočil řemeslně přesně a z úctou, ale ve výsledku si film budu pamatovat kvůli perfektnímu výkonu Garyho Oldmana. Oldman je zde skvělý a krade si každou scénu pro sebe a nijak zvlášť nepřehrává a ani netlačí na pilu. Je to poctivě odedřený výkon, ve kterém ho podporují všichni herci ve vedlejších rolích. Kristin Scott Thomas nemá moc prostoru, Lily James si ukradne pár dobrý dialogů, Ben Mendelsohn příjemně překvapil, a takový Stephen Dillane se hodně snaží a je chvílemi důstojným protihráčem Oldmanovi. Ale jak už jsem zmínil, filmu chybí něco více, co by ho dělalo zapamatovatelnějším. A je to celkem velká škoda. Nejtemnější hodina je slušný film, který neurazí a vypadá dobře, ale pamatovat si ho budeme jen kvůli skvělému Oldmanovi v hlavní roli. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Ocenil bych obšírnější pohled na dobu Churchillovy vlády, to si však můžu rovnou pustit dokument, uznávám zaměření jen na těch nemnoho krizových týdnů od jmenování do úřadu po evakuaci britských vojáků z Dunkerku. I tak se tesá uctivý pomník do kamene, chvílemi mírně nesoustředěný a školometsky neživotný, přestože od Wrighta až manýristicky teatrální. Na vyšší úroveň jej pozvedá famózní výkon výrazně, ovšem dokonale namaskovaného Garryho Oldmana, právem oscarový. ()

Krysa SPK 

všechny recenze uživatele

Může někdo, kdo miluje historii, nemilovat Winstona Churchilla ? Těžko. A stejné je to s tímhle filmem - zakončeným nejúdernějším proslovem v lidských dějinách. ()

Timak 

všechny recenze uživatele

Nejukecanější film o druhé světové válce. Oldman si toho oscara a globus a vlastně všechny ostatní ocenění zasloužil. Přesto jsem čekal od tohoto filmu víc. Nějak výrazně to ve mně stopu nezanechalo. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Wrightova Najtemnejšia hodina je najsilnejšia tam, kde ukazuje Churchillovu slabosť a beznádej. Pri telefonáte s prezidentom Roosveltom, ktorý sa vyhovára, že nemôže pomôcť, lebo USA si zachováva neutralitu, by ste najradšej z celej sily tresli slúchadlom. Film sa však nevyhýba ani patetickosti. Scéna, kde premiérovi v metre prisahajú obyčajní ľudia, že sa nikdy Hitlerovi nevzdajú a radšej budú bojovať o každú ulicu, je síce typicky hollywoodska, no slzu z vás vytlačiť dokáže. Churchill pravdepodobne metrom v čase, kedy sa film odohráva, necestoval, rozhovormi s ľudom však známy bol. Rovnako aj láskou k cigarám a alkoholu, ktorého vypije aj počas filmu požehnane. Vďaka vtipným, no nie rušivým scénam, získava snímka na uveriteľnosti a sile. Lebo je o skutočnom človeku, ktorý sa postavil strachu a presvedčil celý národ, že ak uverí vo víťazstvo, to sa dostaví. 71% ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Tady někdo strašně tlačí na pilu... Děkuji za výstižný komentář uživateli Mattymu (ejhle, Churchill; ejhle, film; ejhle, něco jako rým). ()

rumczeis 

všechny recenze uživatele

Je to vlastně takový Dunkerg z pohledu Winstona Churchilla a britské vlády. Krátký úsek dějin (několik týdnů), ve kterém se z obyčejného Churchilla začne stávat nejlepší ministerský předseda Británie. Klidně by to ale mohla být epizoda ze seriálu The Crown. Nebo možná nemohla, ne tím, že se odehrává pár let před seriálem, ale tím, že by to tvůrci The Crown určitě natočili lépe. Herecké výkony jsou sice dobré, ale dialogy zase slabé, nějak jim často něco chybí. Proložení vtípky je sice občas fajn, ale nevidím u nich vhodný odlehčující kontrast. 60 % ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní kousek, který minulý rok a skoro už letošní rok přinesl. Film má svůj příběh a věřím tomu, že si najde své příznivce zábavy nebo i dějin a taky věřím, že i tvůrci jsou s filmem spokojení. To jim neberu a v jistém ohledu mají pravdu. V rámci mé subjektivity, ale budu trochu oponovat. Film má spousty naprosto zbytečných momentů. Vzhledem k tomu, jak je i film temně a atmosféricky pojmenovaný, čekali byste temnou atmosféru. Tomu dejte sbohem. Film nemá problém si dělat ze všeho srandu, ať už je to líbání prdelí, přičemž ta scéna je tak neupřímná až to bolí. Oldman za tuto roli získal Glóbus. Taky bych tvrdil, že to má své důvody, ale vzhledem k tomu, co jsem viděl a i s kým v těchto kategoriích soupeřil se mi to zdá lehce zvláštní. Ale kdo já jsem abych soudil. Spousty zbytečných a zmatených záběrů, kde Churchill spíše připomíná počátky Alzheimerovy choroby. A třeba scéna z metra hraje čistě na city a sentiment, abyste soucítili. Čím více se s filmem seznamujete tak tím vám připadá horší. Až na konec, který probíhá ve formě reparátu. Snaží se to zachránit, ale moc mu to ani nejde, jelikož si to pokazil už dávno. Film mě ve výsledku nudil, což jsem docela dlouho nezažil u u filmů, u kterých jsem to naopak i docela čekal. Ach, ta věčná a zbytečná škoda. ()

mkubalikova 

všechny recenze uživatele

We shall never surrender, and if, which I do not for a moment believe, this island or a large part of it were subjugated and starving, then our Empire beyond the seas, armed and guarded by the British Fleet, would carry on the struggle, until, in God's good time, the New World, with all its power and might, steps forth to the rescue and the liberation of the old. Gary Oldman si jde pro Oscara...naprosto zaslouženě! 🎩 80% ()

Tft 

všechny recenze uživatele

Darkest Hour tak trochu působí jako kdyby si Joe Wright řekl "tak Garyho Oldmanana jsem získal, v kostymérně z něj udělají Winstona Churchilla a ceny se jen posypou". Na jednu stranu je to pravda, protože Oldman je zase neskutečný, ale je to režie Joa Wrighta co sráží jeho výkon dolů. Wright se snažil tak přesně a opatrně zachytit pravého Churchilla až se mu skoro podařilo vytvořit karikaturu nejslavnějšího premiéra anglické historie. Jako kdyby se bál, že vyobrazí Churchilla v ne úplně tom nejlepším světle a tak vsadil na humornou stránku, kterou se snaží získat diváky na svou stranu. To vcelku funguje, ale film dojde do určitého bodu, kdy už je toho prostě moc. Jinak ve svém ryze anglickém režisérském stylu Joe Wright odvádí rutinně kvalitní práci a Darkest Hour je jinak řemeslně slušně natočený film. Spolu s Nolanovým Dunkirkem by mohli vytvořit povedenou double feature o jedné z nejdůležitějších historických událostí anglické historie. Film ale nemá dostatečný přesah a to dilema a duševní rozervanost, jakou si musel Churchill procházet jsem z toho prostě necítil. Film si spíš pomáhá citově vydírající berličkou na rozdíl od trochu odvážnějšího vyprávění, kdyby nám o trochu víc odhalil Churchillovu temnější stránku. Něco tomu prostě chybí. 68% ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Ohľadom situácie v Dunkirku to malo viac emócií ako Nolanov Dunkirk. Gary Oldman a Kristin Scott Thomas vytvorili skvelé duo, ale bol to film o Winstonovi a tak si ho Gary celý ukradol pre seba. Dobová atmosféra tiež dobrá. Film ma potešil viac ako už spomínaný Nolan. 80% ()

svobik 

všechny recenze uživatele

Wright se vrací do první režisérské ligy, má to ale háček. Filmu bohužel v posledních 20 minutách těžce dochází dech a ač se rejža se svým týmem snaží, mají všichni co dělat, aby Churchillovo vítězství dotlačil do cíle. Nejtemnější hodinu to v mých očích dost sráží, protože technicky se jedná o precizní kousek, často navíc i napínavý, navíc s nejlepším hereckým výkonem minimálně tohoto roku. Závěr se ale tvůrcům rozsypal pod rukama. 6/10 ()

Killda 

všechny recenze uživatele

Jsem historický fajnšmekr, ale zato nevelký milovník politických filmů. Lincoln mě svým tlacháním unudil... Churchill ale nikoli! Wright nepředstavuje žádné veledílo, ale stačí to pro spokojeně strávené dvě hodiny. Výborná práce s kamerou, která udržuje svěží i ukecanější části filmu, silné herecké výkony (a to nejen Garyho Oldmana) a také překvapivě hravý scénář, který se nebojí promíchat pateticko-heroické proslovy s humorem a jemnými civilními momenty. Postava Churchilla zkrátka táhne film i přes svoji neautentičnost... o tohle se měl pokusit veleoceňovaný a zcela prázdný Masaryk. 7/10 ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Celkem vděčná dramatizace k neblahé to historii, jen ta epizodka v metru to celé málem pokaňkala. Oldman jako Churchill zaujal, pobavil, hlavně ale přesvědčil. Ostatní metamorfózy z jiných filmů laskavě postavte ke zdi :-) Tak kdy pak se dočkáme něčeho podobného ze zákulisí podpisu Mnichovské dohody? Ať nám, okleštěným, konečně ta hořká pilule taky trochu osládne. 80% ()

Související novinky

Amy Adams bude ženou v okně

Amy Adams bude ženou v okně

27.07.2018

Režisér Joe Wright (Pýcha a předsudek, Anna Karenina) si jako svůj další projekt vybral adaptaci knihy The Woman in the Window, která neskrývá svou inspiraci v hitchcockovském thrilleru Okno do dvora… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

Reklama

Reklama