Reklama

Reklama

Borg/McEnroe

  • Švédsko Borg McEnroe (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Wimbledon, 1980. Nejdeštivější léto desetiletí.  Svět se těší, až uvidí tenisovou jedničku Björna Borga obhajovat svůj pátý titul Wimbledonu. Jen málokdo zná drama v zákulisí: v pouhých 24 letech je Borg blízko konci, uštvaný a svíraný úzkostí. Jeho 20letý vyzyvatel John McEnroe se rozhodl nahradit svého bývalého hrdinu na trůnu Wimbledonu. Borg/McEnroe je příběh o ceně úspěchu. Nejlepší světoví hráči tenisu jsou uvězněni vlastní kariérou. Oba sportovci jsou neustále tlačeni proti sobě komerčním tenisovým průmyslem: jako protiklady postav „lce Borg“ a „Superbrat“. Rivalové jsou nuceni si přiznat během Wimbledonu 1980, že jediný, kdo chápe čím si prochází, je jejich největší nepřítel. (A-Company CZ)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (283)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Asi to byl výborný zápas. Ve finále se ukázalo, že bouřlivák McEnrou a ledovec Borg si byli velice podobní. Jen ten druhý se naučil své emoce překrývat. Určitě to byl skvělý zápas. Ale, kluci, byla to jen hra! _____ V čemž bychom si asi nikdy nerozuměli, protože vaše povahy z toho dělaly válku a z vás vítěze. Má povaha ze mě dělá pozorovatele těchto filmů a nikdy by mě nenutila vyhrát ani okresní přebor. No, každý máme to své. Podle svého založení. ____ Ale film podaný více z pohledu podivínského Borga s asociálními sklony a krutostí mě v některých pasážích nudil. I když oceňují pojetí, asi dost reálné, že oni se vzájemně jako vrcholoví sportovci oceňovali a jen tisk - a lačná přání publika - z nich dělali nepřátele a vzájemně protichůdné charaktery. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tu pôjde najmä o to, či vám tieto dve mená vôbec niečo hovoria. Ak áno, tak buď ste túto dobu zažili alebo tenis radi máte, ale o Borgovi a McEnroeovi ste veľa počuli a tak trochu ľutujete, že ste ich dobu nezažili. Ale zase tu boli potom divoch Agassi so slušňákom Samprasom a dnes je to tiež bohaté. Metz sa so scenáristom snažili nachádzať paralely v povahách týchto dvoch géniov tenisových dvorcov a ukázať, že až zase taký veľký rozdiel medzi nimi nebol. Vyzerá to viac založené na realite, ako napríklad Rivali, len tu trochu chýba skutočný konflikt. Osobne mi vypadlo z pamäte, ako tento zápas skončil a pokiaľ to neviete a film chcete vidieť, tak si to nezisťujte. Casting je typologicky veľmi presný. Ako tenisový fanúšik (pasívny aj aktívny) som si film skutočne užil. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Až překvapivě nudný film o jednom z nejlepších tenisových zápasů všech dob. Ten severský chlad tomu asi příliš nesvědčí. Nečekaně mnohem nosnější je nedávná americká krátkometrážní parodie inspirovaná legendárním winbledonským finále z roku 1980 Sedm dní v pekle... ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pětka od srdce, protože ratio může namítat, že scénář Ronnie Sandahla se v prostřední pasáži trochu nepřehledně utápí v odbočkách. Srovnání s Rivaly je na místě. Borg/McEnroe jsou ale lepším dramatem, protože místo povrchního konfliktu dvou plakátových ikon pracují se subtilnějším typem napětí – jsou o dvou typech překonávání vnitřní tenze, o dvou typech přijetí sebe samého. Stroj vs. Floutek, přitom ale vnitřně dva podobné typy vulkánů, kteří volí různé cesty k cíli. Filmu dominují precizní herecké kreace.LaBoeuf musí hrát magora, aby konečně našel hereckou disciplínu a to, co předvádí lidská jehla Sverrir Gudnason je jednoduše fenomenální. Dokáže být strhující i ve chvíli, kdy stojí zády ke kameře. Film je především BORG, ale přesto si najde dost prostoru, aby v závěru zúročil i zvláštní sympatie k McEnroeovi. Poslední půl hodina jen umocní obrovskou zbraň v podobě dynamického střihu, skvělého výtvarného využití kurtu a osobní kamery Nielse Thastuma. Elegantní, strhující a inteligentně vrstevnaté drama, kterému nepodrazí nohy ani nižší rozpočet. Pleasure do posledního míčku. Game, set, Metz. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Veskrze standardní sportovní drama, který je ale příliš poutavý a divácky atraktivní na to, aby jste mu mohli cokoliv vyčítat - onen konflikt vůle dvou odlišných osobností je sice podaný dost konvenčně, ale ona eskalace vzájemný rivality je primární devizou snímku. Navíc krom gaučingu a schovky je tenis snad jedinej sport kterej mám rád. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (12)

  • Viděl jsem to už před několika týdny ve Švédsku, kde měl film premiéru. Je to v pohodě. Ale Johnovu kritiku chápu, nemohli jsme u toho být, a tak je to pouhá fikce, nic jiného" říká o filmu Borg. [Zdroj: Aktuálně.cz] (Martrix)
  • Hercov trénovali bývali fínski tenisti Jarkko Nieminen a Veli Paloheimo. (zajo91)
  • Písnička, která hraje v 17. minutě, je „The Big Beat“ od Billyho Squiera. Na večírku hraje „Call me“ od Blondie. Ve 49. minutě hraje „Devil's Gun“ od C.J. & Co. V 53. minutě hraje „Lets Swing“ od Paola Zavalloneho. (Duoscop)

Související novinky

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

09.12.2019

Že je Praha lákadlem pro filmové štáby, již dlouho není tajemstvím. Nehledě na krásu města, jsou to ale také šikovné týmy, na které se přijíždějící producenti mohou spolehnout. Díky českému… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Reklama

Reklama